Eetspiratie » Massaman curry (Thaise curry)
Massaman curry (Thaise curry)

Massaman curry (Thaise curry)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Massaman curry (Thaise curry), een gerecht met al mijn favoriete ingrediënten. De basis van elke curry is natuurlijk een currypasta of boemboe. Deze kun je makkelijk halen uit een pakje, maar nog lekkerder is om deze zelf te maken. Het gerecht vergt even wat tijd maar daar krijg je iets heerlijks voor terug.

Voor dit recept heb ik veel onderzoek gedaan. De conclusie is dat er heel veel verschillende recepten en bereidingswijzen bestaan voor massaman curry, net zoals bij bijvoorbeeld rendang. Dit recept bestaat uit een aantal onderdelen. Je hebt de droge ingrediënten, de kruiden en specerijen. En de verse ingrediënten zoals laos, sjalotjes en rode peper, deze vormen samen de currypasta. Bij recepten uit de Indonesische keuken noem je dit een boemboe.

Thaise currypasta

Wat ik altijd doe is een dubbele hoeveelheid currypasta maken, deze verdeel ik vervolgens in twee porties. Een helft gebruik ik direct en de andere helft vries ik in. Wil je de volgende keer weer een curry maken dan heb je al een vers gemaakte currypasta op voorraad. Deze kun je bijvoorbeeld invriezen in een siliconen ijsblokjesvorm.


Handige keukenhulp
Nutribullet Exclusive Pastel - Blender - 900 Watt

Nutribullet Exclusive Pastel – Blender – 900 Watt

Smoothie maker, inclusief to go accessoires en digitaal receptenboek. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Voor het maken van een currypasta heb je een vijzel of een nutribullet/keukenmachientje nodig. Een apparaat werkt net zo makkelijk en snel, maar wil je het traditioneel doen, dan kan het ook prima in een vijzel. De curry breng je pas aan het einde van de kooktijd op smaak. dit doe je door suiker, limoensap en Thaise vissaus toe te voegen. Serveer de massaman curry met rijst, groenten en een frisse komkommersalade.

Massaman curry (Thaise curry)

Massaman curry (Thaise curry)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.8 van 4 stemmen
Categorie: HoofdgerechtKeuken: ThaisNiveau: Gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

Massaman curry is een milde Thaise curry met heerlijke kruiden en specerijen. De currypasta maak je heel eenvoudig zelf. Deze curry is verwarmend en goed gevuld met stukjes aardappel, een heeft een lekkere topping van pinda’s en verse kruiden.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • voor de currypasta
  • 2 theelepels korianderzaad

  • halve theelepel witte peper

  • 2 theelepels komijnzaad (of 1 theelepel gemalen komijn)

  • 1,5 theelepel kaneel

  • halve theelepel gemalen kruidnagel

  • 1 mespunt nootmuskaat

  • halve theelepel gemalen kardemom

  • 2 theelepels zout

  • 2 sjalotjes, grof gesneden

  • 3 centimeter verse galangal (laos), in stukjes gesneden

  • 4 korianderwortels of koriandersteeltjes

  • 2 serehstengels, gekneusd

  • 4 tenen knoflook, gehalveerd

  • 1 theelepel trassi

  • 2-3 rode pepers, grof gesneden

  • Wat heb je nodig voor de curry?
  • 500-700 gram kipfilets of kippendijen

  • 500 milliliter kokosmelk

  • 2-3 theelepels (lichte) palmsuiker

  • 1 eetlepel Thaise vissaus

  • halve limoen

  • 1 grote aardappel, in blokjes gesneden

  • 1 ui, in grove stukken gesneden

  • 1 handje ongezouten pinda’s

  • water

BEREIDING

  • In een vijzel of beker van een nutribullet doe je 2 theelepels korianderzaad, een halve theelepel witte peper, 2 theelepel komijnzaad, 1,5 theelepel kaneel, een halve theelepel gemalen kruidnagel, 1 mespunt nootmuskaat, een halve theelepel gemalen kardemom en twee theelepels zout. Zet dit apart.Massaman currypasta
  • Halveer 4 tenen knoflook, snijd 3 centimeter laos, 2 tot 3 rode pepers en 2 sjalotjes. Hak de korianderwortels (of steeltjes) fijn en verkruimel 1 theelepel trassi.
  • Voeg de verse ingrediënten uit stap 2 toe aan het droge kruiden/specerijenmengsel van stap 1. Vijzel of blend dit tot een pasta. Voeg eventueel een halve eetlepel water toe om de pasta iets losser te maken.
  • Verdeel de currypasta vervolgens in 2 porties. Een portie gebruik je voor dit Thaise curry recept en de andere portie vries je in voor een volgende keer. Vries het in, in een zakje, bakje of siliconen ijsblokjesvorm.
  • Snijd 500 gram kipfilet in blokjes. Kippendijen kun je gewoon heel laten. Zet de kip even apart tot gebruik.
  • Verhit een wok en schenk hierin 200 milliliter kokosmelk. Schep met een spatel de kokosmelk door de wok tot hij gaat breken. Hiermee bedoel ik dat de kokosmelk een beetje droogbakt en ‘breekt’. Wanneer dit gebeurt zie je vanzelf.
  • Voeg de currypasta toe en bak deze kort mee. Kneus 2 serehstengels door met de stamper van de vijzel op het ‘kontje’ te slaan en leg er een knoop in. Leg ze in de currypasta.
  • Doe de kip erbij in de pan en schep dit goed om zodat deze goed bedekt wordt met de currypasta.
  • Voeg nu de rest (300 milliliter) van de kokosmelk toe en eventueel nog een scheut water totdat de kip onderstaat.
  • Snijd 1 aardappel blokjes en 1 ui in grove stukken. Voeg deze aan de curry toe. Laat dit samen nog 25 tot 30 minuten zachtjes stoven tot de aardappel zacht en gaar is.
  • Breng de curry op smaak met het sap van een halve limoen, 1 eetlepel Thaise vissaus en 2 tot 3 theelepel lichte palmsuiker. Laat dit nog 10 minuten stoven op een zacht vuurtje staan met de deksel op de pan.
  • Voeg als laatste een handje ongezouten pinda’s toe. Serveer de curry met rijst.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!