Eetspiratie » Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker
Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker. Ik heb het al eerder geschreven, gehaktbrood uit de slowcooker kan eigenlijk niet mislukken. Er staan al een aantal varianten op mijn website, namelijk een Grieks en Thais gehaktbrood en een variant met barbecuesaus. Dit kruidig gehaktbrood heeft een Aziatisch tintje en wordt voorzien van een heerlijke kruidige glaze.

Dit gehaktbrood recept bestaat uit twee onderdelen, het gehaktbrood en de saus. Het gehaktbrood maken is niet meer dan een aantal ingrediënten samenvoegen. Voor de saus geld hetzelfde, je mengt de ingrediënten in een kom en je saus is klaar voor gebruik. Het gehaktbrood bestrijk je tijdens het ‘slowcooken’ een aantal keer met een beetje van de saus. Dit gaat het makkelijkst met een kwastje. De saus die overblijft serveer je erbij als het gehaktbrood klaar is. Heb je geen slowcooker? Onderaan dit recept beschrijf ik de bereidingswijze voor de oven.

Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Er is eigenlijk niks makkelijker dan een gehaktbrood maken. Je legt deze meestal op een bedje van grof gesneden uien in de slowcooker zodat het brood niet rechtstreeks op de bodem ligt. Veder gaat er nog een fijngesneden paprika, gedroogde kruiden en havermout in voor de binding. De saus, of de glaze geeft dit gehaktbrood zijn lekkere Aziatische smaak. Doe de saus in een schaaltje en houd een beetje apart (in een ander schaaltje) om dit er straks naast te serveren. Tijdens het slowcooken open je een paar keer de pan en bestrijk je het gehaktbrood met een beetje van de glaze. En het is geen probleem om een aantal keer de pan te openen tussendoor. Doe het snel, dan blijft de warmte in de pan.


Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.6 van 14 stemmen
Categorie: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd (op stand low)

5

uren 
Totale tijd

5

uren 

30

minuten

Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker. Bereid dit Aziatische gehaktbrood met een heerlijke glaze in 5 uur op stand low in de slowcooker.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • Ingrediënten voor het gehaktbrood
  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 350 gram kipgehakt

  • 6 tenen knoflook geraspt

  • 1 rode ui fijngesnipperd

  • 1 rode puntpaprika in fijne blokjes gesneden

  • 4 eetlepels havermoutvlokken

  • 2-3 eetlepels melk

  • 1 eetlepel tijm

  • 1 eetlepel rozemarijn

  • 2 eetlepels tomatenketchup

  • 1 ei

  • 2 eetlepels mosterd

  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken

  • zout en peper

  • 2 uien grof gesneden voor op de bodem van de slowcooker

  • Ingrediënten voor de saus
  • 4 eetlepels tomatenketchup

  • 1 theelepel honing (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 theelepel chilivlokken

  • halve theelepel Chinese 5 spice (vijfkruiden poeder)

BEREIDING

  • Snijd de twee grote uien in grove stukken en leg deze alvast op de bodem van de slowcooker. Hier komt straks het gehaktbrood op te liggen.
  • Rasp de knoflook, snipper de rode ui en snijd rode puntpaprika in zo fijn mogelijke blokjes.
  • Doe 4 eetlepels havermout in een schaaltje en doe hier 2 tot 3 eetlepels melk bij tot het onderstaat. Laat dit even staan tot de havermout de melk heeft opgenomen.
  • Doe 500 gram half-om-half gehakt en 350 gram kipgehakt in een kom samen met de geweekte havermout, 1 eetlepel tijm, 1 eetlepel rozemarijn, 2 eetlepels tomatenketchup, 1 ei, 2 eetlepels mosterd, 1 theelepel gedroogde chilivlokken, peper en zout.
  • Kneed dit met je handen goed door elkaar en vorm het gehaktmengsel tot een groot, langwerpig brood.
  • Leg het gehaktbrood op de uien in de slowcooker en voeg twee eetlepels water toe zodat de bodem van de slowcooker een beetje vochtig is.
  • Zet de slowcooker aan voor 5 uur op stand low.
  • Meng nu in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus/glaze. 4 eetlepels tomatenketchup, 1 theelepel honing, 1 eetlepel ketjap manis, 1 eetlepel mosterd, 1 theelepel chilivlokken en een halve theelepel Chinese 5 spice poeder. Haal er twee eetlepels saus uit en doe dit in een kommetje, zet het naast de slowcooker. Dit gebruik je om straks het gehaktbrood mee te bestrijken. De rest bewaar je in de koelkast voor later.
  • Tijdens het ‘slowcooken’ bestrijk je het gehaktbrood een aantal keer lichtjes met de saus. Bestrijk het gehaktbrood een aantal keer tijdens het kookproces tot het kommetje leeg is.
  • Als de kooktijd is verstreken, haal je het gehaktbrood met twee spatels uit de slowcooker en bestrijk het royaal met de rest van de saus die je eerder apart hebt gezet.
  • Snijd het gehaktbrood in plakken en eet het op een broodje of serveer het met (zoete aardappel) frietjes, groenten of een salade. Het gehaktbrood is zowel warm als koud lekker.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
  • Je kunt het gehaktbrood tot 3 maanden bewaren in de vriezer. Snijd dan het gehaktbrood in plakken en doe een bakpapiertje tussen de plakken.
  • Klik hier voor nog meer gehaktbrood inspiratie!

Bereiding in de oven

Maak het gehaktbrood en de saus zoals beschreven in het recept hierboven. Neem een ovenschaal waar het gehaktbrood ‘los’ in kan liggen (dus geen cakevorm of iets dergelijks). Eventueel kun je het brood op een laagje uien leggen als je dat wilt. Bak het gehaktbrood op 180 graden in ongeveer 40 tot 50 minuten gaar. Bestrijk het gehaktbrood tijdens het bakken een aantal keer met de saus. Check na het bakken altijd even de gaarheid. Net voor het serveren bestrijk je het gehaktbrood met het restje saus dat je apart gehouden hebt.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!