Eetspiratie » Krokante kipfilet met zoetzure saus
Krokante kip in zoetzure saus

Krokante kipfilet met zoetzure saus

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Krokante kipfilet met zoetzure saus (babi pangangsaus). Een lekker gerecht wat je op verschillende manieren kunt serveren. Dit recept bestaat uit twee delen, bereiden van de krokante kip en het maken van de saus. Het recept van de saus deelde ik al eerder. In dit artikel leg ik uit hoe je de kip lekker krokant kunt maken en geef ik extra serveertips.

Iedereen kent babi pangang saus. Deze saus gaat niet alleen goed samen met varkensvlees (babi) maar ook met kip (ajam of ayam). Ook is het heerlijk bij tofu, tempeh en gerechten met ei.

Krokante kipfilet met zoetzure saus

Als je dit recept wilt maken dan is het handig om eerst te beginnen met de saus. Het recept van de babi pangang saus kun je hier vinden. Je kunt deze saus prima van tevoren maken zodat je later alleen nog maar de kip hoeft te paneren en te bakken. Daarna voeg je alles samen en je gerecht is klaar.

Waarbij kun je deze saus nog meer serveren

  • Serveer de krokante kip op een laagje atjar en voeg hier nog extra reepjes komkommer aan toe. Schenk er een laagje saus overheen, bestrooi met ringetjes bosui en eet er gekookte rijst bij.
  • Krokante kip smaakt ook lekker op een broodje of in een tortilla wrap. Neem knapperige groenten zoals ijsbergsla, reepjes komkommer, ringetjes bosui en leg deze op het broodje of in de wrap. Drizzle er een beetje van de saus overheen.
  • Doe reepjes kip in een salade en gebruik de zoetzure saus als dressing.
  • Maak er loaded fries van, oftewel een bord frietjes met allerlei lekkere toppings. Begin met een laagje friet en beleg dit met gesneden komkommer, tomaatjes, rode ui en sla. Leg hierboven op de in reepjes gesneden krokante kip en drizzle hier de saus overheen.

Koekenpan Ø 32cm - Inductie - Anti-Aanbak - Alle Warmtebronnen - PTFE en PFAS vrij

Koekenpan Ø 32cm – Inductie – Anti-Aanbak – Alle Warmtebronnen – PTFE en PFAS vrij

Koekenpan Ø 32 cm – Inductie, anti-aanbak en PFAS-vrij. Perfect voor gezond bakken tot 400 °C. Aluminium pan met krasbestendige keramische coating en ergonomische koudgreep. Geschikt voor alle warmtebronnen en vaatwasmachinebestendig.

Krokante kipfilet met zoetzure saus

Krokante kipfilet met zoetzure saus

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

55

minuten

Krokante kipfilet met zoetzure saus, geïnspireerd op het gerecht ayam pangang. Heerlijk met rijst en een frisse acar campur (atjar).

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 4 kipfilets (ongeveer 700 gram)

  • 8 eetlepels panko (Japans broodkruim)

  • 2-3 eetlepels bloem

  • 1 ei, geklutst

  • zout en peper naar smaak

  • ruim olie of boter om in te bakken

  • 1 portie babi pangang saus volgens dit recept

BEREIDING

  • Begin met het maken van de zoetzure saus. Als de saus klaar is begin je met het bereiden van de kip.
  • Neem een snijplank en leg hier een stukje bakpapier op. Leg 2 kipfilets op het bakpapier en vouw de andere helft eroverheen. Sla nu met een zwaar object (bijvoorbeeld een deegroller) de filets plat. Doe dit ook bij de andere filets. Ze mogen best redelijk plat worden.
  • Zet 3 borden klaar, een met 8 eetlepels panko, een met een geklutst ei en de andere met 2 tot 3 eetlepels bloem.
  • Haal nu één voor één de kipfilets door de bloem, daarna door het ei, en als laatste door de panko. Druk de kruimels goed aan en zorg dat de filets volledig bedekt zijn.
  • Verhit een scheutje olie en/of een klein klontje boter in een grote koekenpan en bak de filets bruin en gaar. Zet het vuur niet te hoog en heb geduld. Bak eerst de ene kant goed bruin, til het even omhoog om te spieken hoe ver hij al is en draai hem dan pas om. De kip moet van binnen ook gaar worden. Draai de filets om met twee vorken of een grote spatel.
  • Warm ondertussen de zoetzure saus op. Haal de kip uit de pan en leg deze op een schone snijplank. Snijd de kip met een groot scherp mes in dunne reepjes.
  • Schep gekookte rijst op een bord met daarop een laagje atjar. Leg hierop de gebakken kip en drizzle er een royale schep van de saus overheen. Een andere optie is om de saus ernaast te serveren en de kipreepjes erin te dippen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!