Eetspiratie » Kipburger met citroenmayonaise
Kipburger met citroenmayonaise

Kipburger met citroenmayonaise

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Een krokante kipburger kun je met veel verschillende gerechten combineren. Het is lekker op een broodje, in reepjes gesneden in een tortillawrap of je serveert de burger bij gebakken aardappeltjes of of rijst. Waarom zou je zelf kipburgers maken als je ze ook kunt kopen? Heel simpel, omdat het lekkerder is en er dan tenminste ‘kip’ in zit. Bij de voorverpakte burgers is dat nogal vaag als je het etiket leest. Dus maak ze gewoon zelf!

Voor dit recept gebruik je kipfilet of kippendijen. Je kunt het vlees zelf fijn snijden of vermalen in een foodprocessor. Het kan nog makkelijker, Je kunt ook kipgehakt kopen in de supermarkt. Zorg er dan wel voor dat je de ongekruide variant hebt. De gekruide varianten zijn vaak erg zout en misschien net niet gekruid zoals dat jij het lekker vindt.

Krokante kipburger

Deze lekkere kipburger heeft een krokant korstje. Dat korstje geeft deze burger net iets extra’s. Een krokante burger kun je op verschillende manieren maken. Je kunt gewoon simpel paneermeel gebruiken of Japans broodkruim ook wel panko genoemd. Voor dit kipburger recept heb ik polenta gebruikt. Polenta kun je in de supermarkt vinden onder ‘maisgriesmeel’. Het lijkt op paneermeel en is geel van kleur. Met dit meel kun je ook prima paneren. Je hebt geen er geen ei of bloem bij nodig. Je wentelt de burgers door de polenta en that’s it! Dit trucje pas ik ook toe om snel krokante kip te maken, zoals bij dit recept.


Pyrex Classic Beslagkom - hittebestendige schaal - 24 cm - 3 liter

Pyrex Classic Beslagkom – hittebestendige schaal – 24 cm – 3 liter

Pyrex Classic beslagkom – 24 cm, 3 liter. Hittebestendig tot 300°C en ideaal voor mixen, serveren en warme gerechten. Magnetron-, oven- en vaatwasserbestendig. Gemaakt van sterk borosilicaatglas voor duurzaam en hygiënisch gebruik.

Kipburger met citroenmayonaise

Kipburger met citroenmayonaise

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Zelf kipburgers maken is makkelijker dan je denkt. Het krokante korstje maakt ze extra lekker.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kipgehakt

  • 1 rode ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • halve eetlepel kerriepoeder

  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie

  • 4-6 flinke eetlepels polenta

  • 1 eetlepel mayonaise

  • 2 eetlepels Griekse yoghurt

  • halve biologische citroen (sap en rasp)

  • 2 eetlepels olie

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Doe 500 gram kipgehakt in een grote kom. Snipper 1 rode ui, hak 2 eetlepels verse peterselie en 2 tenen knoflook heel fijn en meng deze door de kip.
  • Voeg vervolgens een halve kerriepoeder, zout en peper toe en meng het goed met je handen door elkaar. Verdeel het mengsel in 4 even grote stukken en vorm er burgers van.
  • Doe 4 tot 6 eetlepels polenta in een schaal of diep bord en leg er een kipburger in. Bedek de burger rondom helemaal met polenta, druk het goed en stevig aan.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de burgers op een middelmatig vuur aan beide kanten bruin en krokant.
  • Maak ondertussen de citroenmayonaise. Meng 2 eetlepels Griekse yoghurt met 1 eetlepel mayonaise, citroensap en rasp van een halve citroen. Breng het op smaak met zout en peper.
  • Als na ongeveer 10 minuten bakken de burgers bruin en krokant zijn test je er eentje op gaarheid. Snijd er eentje door om te kijken of deze helemaal wit is van binnen. Serveer direct.

AANTEKENINGEN

  • Als je kipburgers lekker vind dan is het recept voor mini kipburgers ook de moeite waard om te proberen. Ze zijn zelfs lekker bij de borrel. Klik hier om het recept te bekijken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!