Pittige uiensoep met ketjap, een variatie op de bekende Franse uiensoep. Ik heb altijd uien in huis want ik gebruik ze dagelijks. Een ui (samen met knoflook) is de basis voor veel van mijn gerechten. Bij de lokale volkstuin hadden ze hele mooie grote uien te koop en ik kon […]
Indische recepten
Op zoek naar authentieke Indische recepten? In deze categorie vind je traditionele familierecepten met soms een moderne twist. Van klassieke gerechten uit de Indische keuken tot makkelijke, stap-voor-stap recepten waarmee iedereen thuis Indisch kan koken.
Smoor van bloemkool
Smoor van bloemkool, een variatie gemaakt met een groente gebaseerd op het bekende ‘smoor’ gerecht uit de Indische keuken. Twee bekende en geliefde Indische gerechten zijn smoor kip of daging smoor (gestoofd rundvlees). Kip of vlees gestoofd in een saus van zoete ketjap en specerijen. Ik bedacht een recept voor […]
Hete friet met stoofvlees (van kip)
Hete friet met stoofvlees (van kip). Een frietje stoofvlees gaat er altijd wel in. Lekkere dikke frieten met stoofvlees en een frisse salade is het ultieme comfortfood als je het mij vraagt. Stoofvlees maak je normaal gesproken met rundvlees. Maar omdat ik een snellere variant wilde maken koos ik voor […]
Welke noedels moet ik gebruiken?
Welke noedels moet ik gebruiken? Noedels, er zijn zoveel verschillende soorten te koop dat je soms niet weet welke noedel nu het beste bij je gerecht past. Ik maakte daarom een overzicht met de noedels die ik het meest in mijn recepten gebruik. Van woknoedels tot udon noedels, eiermie en […]
Oosterse borrelplank
Als er iets te vieren valt dan is het eerste wat mijn jongste dochter vraagt, ‘gaan we dan borrelen’? Euh, je bent veel te jong om te borrelen! Maar volgens haar is borrelen een dienblad vol lekkere hapjes minus de alcohol, bij voorkeur aan de salontafel kijkend naar een film. […]
Macaroni goreng
Macaroni goreng, opgebakken macaroni met een pickle (zoetzuur) en een gebakken eitje. Een beetje vergelijkbaar met nasi goreng maar dan gebruik je in plaats van rijst elleboogjes pasta oftewel macaroni. Dit gerecht is geen verzinsel maar het is iets wat mijn moeder vroeger vaak maakte. Het is een bekend gerecht […]
Verschillende soorten sambal
Verschillende soorten sambal, welke gebruik je bij welk gerecht? Er zijn zoveel sambals, van zoet tot pittig en tot extreem heet. Wat is een gangbare sambal voor bij een rijsttafel en wat is het verschil tussen een rauwe sambal en een gebakken sambal? In dit artikel leg ik het allemaal […]
Boerenkoolstamppot met tempeh
Boerenkoolstamppot met tempeh, een verrassend lekkere combinatie. Tempeh heeft een hartige, beetje nootachtige smaak. Gecombineerd met ketjap geeft dit een beetje het idee van spekjes en jus, maar dan vegan. Daarnaast is tempeh gezond, eiwitrijk en vriendelijk voor je portemonnee. Vergeet dus boerenkool met spekjes en rookworst, tempeh it is!
Sambal gehaktballen uit de slowcooker
Sambal gehaktballen uit de slowcooker, een recept geïnspireerd op de kookkunsten van mijn tante Eef. Van alle Indische tantes kon zij toch wel het lekkerste koken. Haar gehaktballen en nasi goreng waren bijna niet te evenaren. Zij was ook de tante die je altijd eten gaf ook al had je […]
Indische macaroni (ovenschotel)
Indische macaroni (ovenschotel), is dit wel een echt Indisch gerecht? Het antwoord is ja! Als je de ingrediëntenlijst leest zou je het haast niet verwachten want er zit namelijk ham en kaas in deze ovenschotel. Iedere Indische familie heeft wel een recept voor Indische macaroni. Mijn oma en moeder maakte […]
Snelle babi ketjap
Snelle babi ketjap, voor als je wel lekker wilt eten maar geen tijd hebt om uren in de keuken te staan. Soms heb je gewoon minder tijd en wil je iets op tafel zetten wat niet te ingewikkeld is. Dit gerecht is dan een goede optie. Om de kooktijd te […]
Wat is lontong en hoe bereid je het?
Wat is lontong en hoe bereid je het? Lontong is kleefrijst die je na het koken in blokjes snijd en serveert bij allerlei (Indische) gerechten. Je kunt de blokjes koud eten maar ook kort gestoomd en warm als je dat lekker vindt. In Indonesië wordt lontong meestal in bananenbladeren gekookt/gestoomd […]
Ajam nanas (kip met ananas uit de slowcooker)
Ajam nanas, (kip met ananas uit de slowcooker). Ik weet dat veel mensen gek zijn op zoete gerechten. Zelf ben ik meer een pittige eter, maar overal kan natuurlijk sambal bij. Ajam nanas is een licht pittig/zoet gerecht dat ook goed in de smaak valt bij kinderen. De combinatie van […]
Loaded fries met pittige kip
Loaded fries? Ik kreeg de vraag op instagram of dat ongeveer hetzelfde is als kapsalon. Het antwoord is ja en nee. Loaded fries zijn frietjes die beladen (loaded) zijn met allerlei lekkere gezonde of ongezonde dingen! Het leuke van dit gerecht is dat je het zo gek kunt maken als […]
