Macaroni goreng, opgebakken macaroni wat je eet met een pickle en een gebakken eitje. Vergelijkbaar met nasi goreng maar dan gebruik je in plaats van rijst elleboogjes pasta. Dit gerecht is geen verzinsel maar het is iets wat mijn moeder vroeger vaak maakte. Het is een bekend gerecht uit de Indische keuken.
Elleboogjespasta (macaroni) is eigenlijk een heel handig ingrediënt. Het is goedkoop, je kunt het in grote hoeveelheden bereiden en het is in veel verschillende gerechten te gebruiken. Ik heb altijd een doosje van deze pasta in huis. Ideaal als alternatief voor vermicelli in een soep, koud is het lekker in een salade of je maakt er een ovenschotel van zoals Indische macaroni.
Macaroni goreng
Dit gerecht is handig voor drukke doordeweekse dagen. De volgende dag smaakt het nog lekkerder. Het is dus zeker geen straf om dit twee dagen achter elkaar te eten. Als je een restje over hebt kun je deze prima invriezen of je geeft net als ik een bakje aan je moeder. Ik serveer bij deze macaroni standaard zoetzure komkommer (acar ketimun), zilveruitjes, een spiegelei en uiteraard mag sambal niet ontbreken!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Macaroni goreng
4
personen15
minuten25
minuten40
minutenDeze ‘Oosterse’ macaroni is heel eenvoudig om te maken. Je serveert er een pickle en een gebakken eitje bij.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
250 – 300 gram elleboogjes macaroni
500 gram half-om-half gehakt of ongekruid kipgehakt
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
halve theelepel trassi, verkruimeld (optioneel)
1 eetlepel neutrale olie
sambal oelek naar smaak
1 -2 theelepels sesamolie
1,5 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje
2 – 3 eetlepels ketjap manis
1 prei, fijngesneden
6 bosuitjes in ringetjes gesneden
4 eieren (spiegelei)
optioneel: extra zout en peper
BEREIDING
- Kook de macaroni in een pan met ruim water en zout. Als de macaroni gaar is, giet je deze af met behulp van een vergiet. Spoel kort met koud water om het garen te stoppen. Meng de sesamolie door de macaroni en zet deze apart tot gebruik.
- Snipper de ui en de knoflook. Snijd de prei door de helft en vervolgens in stukjes en snijd de bosui in ringetjes. Houd het groene en witte gedeelte apart.
- Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit hierin de ui, knoflook, verkruimelde trassi, het witte gedeelte van de bosui en sambal oelek aan. Laat dit zacht worden. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit bruin en rul.
- Blijf goed omscheppen en voeg nu het groentebouillonpoeder (of bouillonblokje) toe. Er komt veel vocht uit het gehakt, maar dit komt straks goed. Voeg de gesneden prei en 2 eetlepels ketjap manis toe.
- Proef of het gehaktmengsel op smaak is en voeg indien nodig nog iets van de eerder genoemde ingrediënten toe. Als laatste voeg je de gekookte macaroni toe en schep je alles goed om. Zorg dat de macaroni goed warm wordt en dat alles is bedekt met een laagje ketjap. Proef of de smaak naar wens is. Meng als laatste het groene gedeelte van de bosui toe.
- Bak 1 spiegelei per persoon. Schep de macaroni in een kom met het spiegelei erbovenop. Serveer er komkommer, zilveruitjes en sambal bij.
AANTEKENINGEN
- Ook benieuwd naar mijn nasi goreng recept? Klik hier om het recept + de video te bekijken.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Indische macaroni (ovenschotel)
- Nasi goreng
- Nasi zonder pakje
- Sambal goreng boontjes met tempeh
- Sambal goreng boontjes met tahoe
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.