Eetspiratie » Iced chai latte
Iced chai latte

Iced chai latte

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Iced chai latte, ijsthee met specerijen, melk en ijsblokjes. Chai wordt natuurlijk normaal gesproken warm gedronken, het is eigenlijk een verwarmende kruidige drank voor de winter. Maar in de zomer wil je liever iets verkoelends en dan is een iced chai latte het perfecte drankje.

Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij ijskoffie of iced tea. Je bereidt het drankje, laat de kruiden en specerijen intrekken en vervolgens laat je het volledig afkoelen. Je serveert dit drankje met veel ijsblokjes. . Kies de melk die je lekker vindt, een romige variant is wel aan te raden. Amandelmelk, sojamelk en kokosdrink zijn perfect voor deze verfrissende chai.


Dit recept maak je in een goede steelpan met schenktuit
Tefal Illico Steelpan met Deksel - 1.7 liter - Ø18cm met schenktuit

Tefal Illico Steelpan met Deksel – 1.7 liter – Ø18cm met schenktuit

Kook met gemak met de Tefal Illico Steelpan – 1.7L RVS met schenktuiten en stoomgaatjes. Perfect voor soepen en sauzen. Geschikt voor inductie en alle warmtebronnen. Vaatwasserbestendig en ovenbestendig tot 175°C!

Iced chai latte maken

Je gaat de specerijen en thee laten trekken in de melk. Dit doe je in een steelpannetje. Je kunt de theezakjes er gewoon inleggen. Knip gewoon de touwtjes eraf. De losse specerijen en kruiden laat je meekoken en op het einde zeef je de thee. Er is geen standaard recept voor chai, maak het helemaal naar je eigen smaak. De specerijen in dit recept zijn een richtlijn. Speel met de hoeveelheden en voeg andere specerijen toe die lekker vindt. Om het extra lekker te maken kun je voor het serveren opgeschuimde melk toevoegen en een sprinkle gemalen kaneel.

En wil je er een dirty chai van maken? Voeg dan een shot espresso toe aan je glas chai en serveer met opgeschuimde melk.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Iced chai latte Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Iced chai latte

Iced chai latte

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: DrankKeuken: FusionNiveau: Makkelijk
Porties

1

(1 liter)
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

20

minuten

Chai is een heerlijke Indiase kruidenthee met melk. Met ijsblokjes maak je er een lekkere zomerse iced chai latte van. Een lekkere variatie op ijskoffie, makkelijk te maken en lekker verfrissend op een warme dag.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 1 liter plantaardige melk, bijvoorbeeld sojamelk

  • 2-3 zakjes zwarte thee (of earl grey thee)

  • 8 kardemompeulen, gekneusd

  • 1 mespunt gemalen kaneel

  • 1 kaneelstokje

  • 1 plak verse gember, gekneusd

  • 4 gekneusde zwarte peperbolletjes

  • 1 dopje vanille essence

  • 3 stuks steranijs

  • 4 kruidnagels

  • 1 mespunt gemalen kurkuma

  • 1 mespunt vers geraspte nootmuskaat

  • halve biologische sinaasappel (het rasp)

  • 1-2 eetlepels suiker of ahornsiroop

  • 12 ijsblokjes

  • opgeschuimde melk

BEREIDING

  • Doe 1 liter plantaardige melk in een steelpan. Kneus 1 plak verse gember met bijvoorbeeld de stamper van een vijzel, kneus 8 kardemom peulen en 4 zwarte peperbolletjes.
  • Doe dit bij de melk in de steelpan samen met 1 theelepel gemalen kaneel, 1 kaneelstokje, 1 dopje vanille essence, 3 stuks steranijs, 4 kruidnagels, 1 mespunt gemalen kurkuma, 1 mespunt geraspte nootmuskaat, de rasp van een halve biologische sinaasappel en 1 tot 2 eetlepels suiker of ahornsiroop.
  • Knip de touwtjes van de 3 theezakjes en doe deze erbij in de pan.
  • Laat dit nu zachtjes warm worden en laat het 15 minuten op een laag vuur staan.
  • Na 15 minuten schenk je de thee door een zeef. Vang het op in een schaal of kom.
  • Proef of de thee op smaak is en voeg indien nodig extra suiker of ahornsiroop toe als je de thee iets zoeter wilt. Als de thee warm is lost de suiker of ahornsiroop beter op.
  • Laat de chai volledig afkoelen en bewaar het in een glazen fles of pot(ten) in de koelkast. Om te serveren doe je 250 milliliter thee in een glazen pot. Voeg een ruime hoeveelheid ijsblokjes toe. Sluit de deksel van de pot en schud goed zodat de chai lekker koud wordt.
  • Serveer eventueel met een beetje opgeschuimde melk en een sprinkle gemalen kaneel. Steek er een rietje in en serveer direct. Je kunt de chai een paar dagen in de koelkast bewaren.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!