Eetspiratie » Flammkuchen
Flammkuchen

Flammkuchen

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Flammkuchen, dun gebakken brooddeeg met een laagje crème fraiche, ui en spekjes. Op deze tarte flambée (een ander woord voor flammkuchen) zijn al veel variaties gemaakt. Het heeft op het eerste oog iets weg van een pizza maar dat is niet vergelijkbaar. Een flammkuchen is rechthoekig en lijkt qua smaak op een kruising tussen een quiche en een pizza.

Een flammkuchen ziet er spectaculair uit en hij is heel eenvoudig te maken. Het is een heel simpel deeg en de baktijd is relatief kort. Op een tarte flambée zit meestal créme fraiche, ui en en spekjes. Maar je kunt het eigenlijk met alles beleggen wat je lekker vindt. Ik heb er bijvoorbeeld na het bakken verse rucola aan toegevoegd. Groente zoals asperges, prei, tomaat en pompoen zijn ook lekkere opties. Verschillende soorten paddenstoelen zijn ook erg geschikt voor flammkuchen. Hiermee kun je ook een vegetarische variant van flammkuchen maken.

Flammkuchen recept

Bij het maken van flammkuchen zit eigenlijk zit de meeste tijd in het laten rijzen van het deeg. Terwijl het deeg rijst bak je de uien en spekjes. Bak de uien tot ze glazig zien, zo worden ze lekker zacht en zoet. Met de hoeveelheid van dit recept bak je twee stuks. Verdeel het deeg in twee even grote stukken en rol ze uit tot een rechthoekige dunne lap. Het hoeft niet perfect, het is juist mooi als het er een beetje rustiek uitziet. Je bakt ze tegelijk (of na elkaar) af in de oven. Mocht de bovenkant dreigen te verbranden tijdens het bakken, dek deze dan af met een stukje aluminiumfolie.


Op zoek naar een goede oven
Ninja Foodi 10-in-1 Vrijstaande elektrische oven

Ninja Foodi 10-in-1 Vrijstaande elektrische oven

Airfryer, bakken, grillen en meer. 29 liter.

Flammkuchen

Flammkuchen

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Voorgerecht, Bijgerecht, BorrelhapjeKeuken: FusionNiveau: Makkelijk
Porties

2

stuks
Voorbereiding

15

minuten
Rijsttijd

1

uur 
Baktijd

20

miuten
Totale tijd

1

uur 

50

minuten

Flammkuchen (tarte flambée) is een kruising tussen een quiche en een pizza. Serveer met een flinke pluk rucola en een drizzle balsamico azijn. Heerlijk als bijgerecht, borrelhapje of lunch.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram bloem

  • 240 milliliter lauwwarm water

  • 7 gram gist (1 zakje)

  • 1 theelepel suiker

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 1 bekertje crème fraiche (200 gram)

  • 2 witte uien, in ringen gesneden

  • 1 rode ui, in ringen gesneden

  • 200 gram spekblokjes

  • 1 mespunt verse geraspte nootmuskaat

  • peper en zout

  • halve eetlepel olie

  • 2 handjes rucola

  • drizzle balsamico azijn

BEREIDING

  • Doe 7 gram gist samen met 1 theelepel suiker en 240 milliliter lauwwarm water in een maatbeker. Roer dit door elkaar en dek de maatbeker af. Laat dit 5 tot 10 minuten staan.
  • Terwijl het gist geactiveerd wordt doe je 500 gram bloem samen met 1 theelepel zout in een ruime kom. Meng dit door elkaar. Schenk het gistmengsel erbij en kneed er met je handen (of keukenmachine) een mooie deegbal van. Kneed het deeg minimaal 10 minuten tot het niet meer plakkerig is.
  • Als het een mooie bol is geworden en hij niet meer plakt dan heb je genoeg gekneed.
  • Strooi een beetje bloem in de kom en leg hier de deegbal op. Bestrooi ook de bovenkant van de deegbal met een beetje bloem. Dek de kom af met een tukje huishoudfolie. Laat het deeg minimaal een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Terwijl het deeg rijst ga je de rest van de ingrediënten bereiden. Neem een grote droge koekenpan en bak hierin 200 gram spekjesbokje uit. Snijd vervolgens de 2 witte uien en de rode ui in dunne ringen. Als de spekjes krokant zijn veeg je het bakvet grotendeels uit de pan met een stukje keukenpapier. Doe een klein beetje olie in de pan en bak hierin de uienringen aan tot ze glazig zien. Zet dit apart tot gebruik.
  • Als het deeg gerezen is haal je het uit de kom. Sla de lucht eruit en kneed het nog een keer goed door en verdeel het in twee even grote stukken. Rol beide stukken deeg uit tot twee plakken niet groter dan je bakplaat. Bekleed de bak(platen) met bakpapier en leg het deeg erop. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Neem de creme fraiche (100 gram per plak) en smeer dit met de achterkant van een lepel uit over het deeg. Rasp er nootmuskaat eroverheen en beleg de flammkuchen met de uien en de spekjes.
  • Bak de flammkuchen eerst 10 minuten en bekijk of de bovenkant moet worden afgedekt met aluminiumfolie om verbranden tegen te gaan. Bak hem daarna nog 10 tot 15 minuten tot het deeg krokant is.
  • Haal de flammkuchen uit de oven en verdeel de rucola eroverheen. Drizzle er naar wens nog een beetje balsamico azijn overheen. Snijd de flammkuchen in vierkantjes en serveer direct. Lekker met een salade ernaast. Ook geschikt als borrelhapje of de volgende dag mee in je lunchtrommel.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!