Eiwitrijke burritobowl met tomatenrijst en salsa, maak het met gehakt of helemaal plantaardig met sojastukjes. Deze bowl is een combinatie van verschillende recepten die je samenvoegt tot één geheel. Ik deel in dit artikel de losse onderdelen en in de receptenkaart laat ik zien hoe je het vervolgens combineert. Een heerlijk gerecht voor een doordeweekse dag of comfortfood voor het weekend.
Een bowl vol groenten, tomatenrijst, een frisse fruitige salsa, een simpele guacamole en als eiwitbron gehakt. Dit kan zijn half-om half gehakt, kipgehakt of het plantaardige alternatief voor geruld gehakt: fijne sojastukjes. Om dit gerecht volledig vegan/plantaardig te maken hoef alleen maar het gehakt te ‘swappen’. Serveer er knapperige tortillachips bij en je hebt een vullende, kleurrijke en eiwitrijke maaltijd.
Burritobowl recept
Deze burritobowl bestaat zoals eerder aangeven uit een aantal onderdelen. Hieronder som ik ze op. Terwijl de rijst kookt, bereid je de salsa en het gehakt. Daarna is het een kwestie van het combineren in een mooie bowl. Of je serveert alles in losse schaaltjes en zet dit op een groot dienblad op tafel, zo kan iedereen zijn eigen bowl opscheppen met die dingen die hij lekker vindt. Bereid de recepten uit de opsomming hieronder en switch dan weer terug naar dit recept om de bowl af te maken. Wil je sojastukjes gebruiken lees dan hier hoe je deze kunt bereiden voor dit recept.
Bereid de recepten in deze volgorde:
- Tomatenrijst, dit maak je in de multicooker of in een pan.
- Bereid de salsa, snijd de groenten en meng alles door elkaar zodat de smaken alvast kunnen intrekken, snijd ook alvast de Romaine sla in reepjes.
- Rul 500 gram gehakt of 150 gram geweekte sojastukjes samen met 2 eetlepels ’taco seasoning’ (zelfgemaakt of een kant-en-klare mix).
- Zet alvast de toppings klaar zoals tortillachips, eventueel een pickle van rode ui of tomatensalsa (saus).
- Prak net voor het serveren een rijpe avocado fijn met een snuf peper, zout en komijnpoeder.
Het lijkt misschien veel werk om dit gerecht te maken, maar dat valt in de praktijk best wel mee. De reden dat ik niet alle ingrediënten voor alle recepten in de receptenkaart zet, is omdat deze dan wel heel erg lang zou worden. En het zijn ook recepten op zich die je bij andere gerechten kunt eten. Door de onderdelen stap-voor-stap te bereiden, houd je het overzicht en kun je schoon en netjes werken. Op de foto kun je ook goed zien hoe de burritobowl is samengesteld.



