Geroosterde spruitjes met chilidressing, op deze manier kun je de grootste spruitjeshater, spruitjes laten eten. Ik krijg regelmatig de vraag, hoe kun je iemand spruitjes laten eten? Of hoe maak je spruitjes lekker? Eigenlijk is dat helemaal niet moeilijk. Met een paar simpele ingrediënten kan iedereen spruitjes lekker(der) maken. Op […]
Dressings en sauzen
Vind hier heerlijke dressings en sauzen om je gerechten compleet te maken. Van zoetzure sauzen en teriyaki tot zelfgemaakte sambal, chili-olie en smakelijke spreads.
Sambal limoen (jeruk nipis)
Sambal limoen (jeruk nipis). Soms heb je iets in je hoofd, dat zet je om in een recept en vervolgens maak je het. En als je het proeft dan is het precies wat je in gedachten had! Dat was dus het geval met deze sambal limoen. Deze sambal is helemaal […]
Piri piri saus
Piri piri saus, (of peri peri saus), een pittige saus die zijn oorsprong vindt in de Portugese en Afrikaanse keuken. Pepers gecombineerd met azijn, citroensap en specerijen. Niet te vergelijken met een sambal, want de smaak van piri piri is weer net iets anders. De pepers en/of paprika worden eerst […]
Sambal stroberi (aardbeien sambal)
Sambal stroberi (aardbeien sambal). Ja, je leest het goed! Sambal met aardbeien. Soms probeer je weleens wat en deze sambal leek me wel zoet, pittig en fris. Lekker bij zomerse gerechten en bij de barbecue. Aardbeien sambal is niet iets wat ik heb verzonnen. Het bestaat echt maar je komt […]
Zelfgemaakte fiësta dipsaus
Zelfgemaakte fiësta dipsaus, handig voor als je het bekende kant en klare zakje niet in huis hebt. Deze dip is voor mij echt jeugdsentiment. Toen ik jong was aten wij in het weekend chips en groenten met fiësta dip. Deze saus maakte je aan met een scheutje water en mayonaise. […]
Satésaus/pindasaus zonder pinda’s
Satésaus/pindasaus zonder pinda’s. Waarom zou je een satésaus/pindasaus zonder pinda’s willen maken? Nou heel simpel, mijn dochter kan vanwege een allergie geen pinda’s eten. Maar ze is wel gek op saté en ik wilde haar graag laten proeven hoe dat smaakt met satésaus. Laatst aten we gado gado en ook […]
Oosterse gember bosui olie
Oosterse gember bosui olie, oftewel scallion oil. Wat jullie misschien nog niet van mij weten is dat er naast sambal nog een ingrediënt is wat ik heel erg lekker vind, namelijk: bosui! Bosui of lente-ui het maakt mij niet uit hoe het genoemd wordt, het is gewoon superlekker! Het is […]
Pittige peper spread
Pittige peper spread, een soort sambal maar dan een die je op brood of crackers kunt smeren. Als het even kan smeer ik overal sambal op. Ik smeer het op een tosti, op mijn broodje omelet, een boterham met (pinda)kaas en natuurlijk op mijn pita met hummus. Maar hoe lekker […]
Thaise zoete chilisaus
Thaise zoete chilisaus is een variant op de populaire ‘sweet chilisaus’. Iedereen kent deze lekkere zoete saus die bij loempia’s en bapao geserveerd wordt. Door de toevoeging van Thaise vissaus en sojasaus krijgt deze saus een diepere en vollere smaak wat ik persoonlijk net iets lekkerder vind dan de zoete […]
Verschillende soorten sambal
Verschillende soorten sambal, welke gebruik je bij welk gerecht? Er zijn zoveel sambals, van zoet tot pittig en tot extreem heet. Wat is een gangbare sambal voor bij een rijsttafel en wat is het verschil tussen een rauwe sambal en een gebakken sambal? In dit artikel leg ik het allemaal […]
Smaakmakers uit de Thaise keuken
Smaakmakers uit de Thaise keuken. Naast de Indische en Indonesische keuken ben ik ook gek op de Thaise keuken. De Thaise keuken is kleurrijk en bevat eigenlijk al mijn favoriete smaken en ingrediënten. In de Indische keuken is sambal een belangrijke smaakmaker, ik gebruik het dagelijks om mijn gerechten net […]
Sambal brandal van oom Harold
Sambal brandal van oom Harold. Ik houd van pittig maar bij het nemen van een likje van deze sambal kreeg ik toch wel enigszins zweetdruppels op mijn voorhoofd. Zelfs mijn moeder moest even slikken toen ze deze sambal proefde. Dit recept heb ik weten te ontfutselen van oom Harold, hij […]
Zoetzure saus
Zoetzure saus, lekker als ‘woksaus’ en heerlijk bij verschillende Oosterse gerechten. Over een krokante kipschnitzel, een groente – omelet of geserveerd bij tofu of tempeh. Met deze saus kun je alle kanten op. Het heeft een frisse smaak met een klein zuurtje. De zoete smaak komt van ananas, inclusief het […]
Salade met vis en Thaise zoete dressing
Salade met vis en Thaise zoete dressing. Regelmatig maak ik in het weekend een grote salade om restjes uit de groentelade op te maken. Het enige wat ik nodig heb, zijn kleurrijke knapperige groenten en een superlekkere dressing. Ook had ik nog en stukje vis liggen die perfect bij deze […]
