De lekkerste recepten met gecondenseerde melk, voor de liefhebbers van zoet. Met gecondenseerde melk kun je de meest lekkere zoetigheden maken. Van romig ijs, tot fudge en zelfs verfrissende limonade. Deze gezoete melk kun je kopen in de supermarkt en de toko. Je vindt het in een klein schattig blikje. Ik zette een aantal lekkere en makkelijke recepten met gecondenseerde melk op een rij.
Gecondenseerde melk is melk die ingekookt wordt met suiker. Na het inkoken blijft er een dikke romige substantie over: de gecondenseerde melk. Je kunt de gewone melkvariant vinden in de supermarkt, maar ook een plantaardige variant, namelijk: gecondenseerde kokosmelk. In de toko verkopen ze zelfs een variant gemaakt met havermelk. Het leuke is, je kunt gecondenseerde melk heel eenvoudig zelf maken. In dit artikel leg ik uit hoe je gecondenseerde (kokos)melk kunt maken.
Wat kun je maken met gecondenseerde melk?
Rocky road ijs
Dit recept voor rocky road ijs is mijn favoriete recept met gecondenseerde melk. Wist je dat je met opgeklopte plantaardige slagroom en gecondenseerde melk een basis kunt maken voor het lekkerste romige ijs? Je hebt niet eens een ijsmachine nodig. Het is een kwestie van opkloppen, mengen, vullingen toevoegen en invriezen. Vergeet het ijs uit de supermarkt, met deze ijsbasis maak je heel eenvoudig zelf het allerlekkerste ijs.

Fudge met rum en rozijnen
Met gecondenseerde melk kun je heerlijke fudge maken. De basis voor deze chocolade fudge bestaat uit twee ingrediënten, namelijk gesmolten chocolade en gecondenseerde melk. Hieraan voeg je je favoriete vullingen toe, in dit geval fijngehakte koekjes, rozijnen en een vleugje rum. Dit mengsel doe je over in een bakvorm en laat je uitharden in de koelkast en vervolgens snijd het in mooie blokjes.
Simpele chocolade fudge
Op zoek naar een makkelijk chocolade fudge recept? Dan is dit recept een aanrader! Met maar een paar ingrediënten maak je heerlijke fudge die gezoet is met dadels. Voor een beetje crunch voeg je fijngehakte cashewnoten toe. Smelt chocolade, meng met gecondenseerde melk, noten en dadels. Laat het uitharden in de koelkast, snijd in blokjes en serveer.
Chocolademelk
De lekkerste warme chocolademelk maak je met een beetje gecondenseerde melk. Dit geeft net dat vleugje zoet en maakt het heerlijk romig. Ik maakte dit chocolademelkrecept in de slowcooker, gewoon omdat het handig en knus is. Ook heb je er op die manier geen omkijken naar, kun je een grote hoeveelheid maken en is hij perfect op temperatuur.
Dulce de leche
Dulce de leche – oftewel karamelpasta – maak je heel eenvoudig in de slowcooker. Dit is dé makkelijkste manier om de lekkerste karamelpasta te maken. En je kunt niet alleen de variant van ‘gewone’ gecondenseerde melk maken, maar ook een vegan dulce de leche van gecondenseerde kokosmelk. Heb je geen slowcooker, maak het dan in een soeppan. Het belangrijkst is dat het blikje tijdens het gehele kookproces onder water blijft staan.

Es teler – verfrissende Indonesische fruitcocktail
In veel Aziatische drankjes en desserts wordt gecondenseerde melk gebruikt, zo ook in deze Indonesische fruitcocktail, es teler. Een fruitcocktail met avocado, ananas, aardbei en mango. Op smaak gebracht met je favoriete siroop, veel ijsblokjes en afgemaakt een een royale drizzle gecondenseerde melk.
Kokosballetjes met aardbei – coconut laddoo
Deze zoete Indiase snack coconut laddoo, oftewel kokosballetjes maak je met maar een paar ingrediënten. De basis voor dit recept is kokosrasp dat je mengt met gecondenseerde kokosmelk. Vervolgens kun je er allerlei kleuren en smaken aan toevoegen die je wilt. Ik voegde er aardbeienpuree aan toe, maar je kunt ook kiezen voor pandan, mango, vanille of chocolade. Kies de smaak die jij lekker vindt!

Braziliaanse limonade met limoen
Deze Braziliaanse limonade met limoen is het ultieme verfrissende zomerdrankje voor warme dagen. Zoet, zuur en lekker koud, precies zoals een zomers drankje hoort te zijn. Je maakt dit recept met hele biologische limoenen, water, eventueel verse munt, gecondenseerde kokosmelk en heel veel ijsblokjes. Voeg gecondenseerde melk naar smaak toe. Gebruik een volledig blikje of een gedeelte ervan.
IJskoffie – es kopi
Es kopi, ijskoffie maar dan zoals ze deze in Indonesië en andere Aziatische landen drinken, met gecondenseerde melk. Waar wij koffiemelk gebruiken in de koffie gebruikt men daar deze ingekookte gezoete melk. Het is vrij zoet, dus je hebt er niet veel van nodig. Eventueel kun je er een beetje naast serveren zodat iedereen het naar eigen smaak kan toevoegen.

Dit waren de lekkerste recepten met gecondenseerde melk. Zoals je ziet zijn het allemaal zoete recepten want gecondenseerde melk is het perfecte ingrediënt voor gebak, desserts en andere zoetigheden. Met een blikje gecondenseerde kokosmelk in huis kun je altijd iets lekkers en feestelijks maken.
