Eetspiratie » De lekkerste grote rozijnenkoeken
De lekkerste grote rozijnenkoeken

De lekkerste grote rozijnenkoeken

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

De lekkerste grote rozijnenkoeken, een beetje zoet, chewy en krokant aan de randjes. Precies zoals een koek hoort te zijn. Ik eet eigenlijk bijna nooit koekjes. Je zal ze ook niet vinden in mijn voorraadkast. Maar zo af en toe heb ik zin een een grote robuuste koek. Ook zijn ze ideaal als je (onverwachts) visite krijgt. Je kunt het deeg namelijk perfect in bolletjes invriezen, laat ze licht ontdooien en je hebt binnen no-time versgebakken koeken op tafel staan.

Dit soort koeken roepen een nostalgisch gevoel op bij mij. Toen ik op de middelbare school zat, reisde ik regelmatig met de bus. De bushalte was recht tegenover en klein bakkerijtje. Als ik de bus gemist had, moest ik altijd een half uur wachten. Dus om het wachten een beetje leuker te maken – en mijn honger te stillen – ging ik dan meestal een grote mueslikoek halen. De geur in het bakkerijtje kan ik me nog goed herinneren, versgebakken brood, stokbrood en koekjes.

Rozijnenkoeken recept

In de meeste koeken zit een royale hoeveelheid boter en suiker, zo ook in dit recept (daarom zijn ze zo lekker!). Wat ik heb gedaan, is de boter vervangen voor een een plantaardig alternatief. En in plaats van ei gebruikte ik aquafaba: het water van een blik kikkererwten. 3 eetlepels aquafaba staat gelijk aan 1 ei. Door deze ingrediënten te gebruiken zijn deze koeken vegan. Maar wil je liever roomboter of eieren gebruiken dan kan dat natuurlijk prima.


Mix mix mix
SMEG Keukenmachine 800 Watt

SMEG Keukenmachine 800 Watt

Een onmisbare keukenmachine met 10 snelheden, een krachtige 800 Watt motor en een 4,8 liter mengkom kneed, mix en klop je moeiteloos elk deeg of beslag. Inclusief handige accessoires en verkrijgbaar in stijlvolle kleuren!

Ik maak het beslag met behulp van een keukenmachine, maar het kan ook prima met een handmixer met deeghaken. Het beslag of deeg (hoe je het ook wilt noemen) mag wel een nachtje rusten in de koelkast. Zo kunnen de smaken goed ontwikkelen en krijg je mooie robuuste koeken. Je kunt het beslag in zijn geheel wegzetten en er de volgende dag bolletjes van maken. Of je maakt er direct bolletjes van zodat je ze de volgende dag alleen nog maar hoeft af te bakken. Bolletjes maak je het makkelijkst met een ijslepel (ijsscoop). Je maakt ongeveer 10 tot 12 koeken met dit recept. Je kunt er ook voor kiezen om de helft van de bolletjes in te vriezen voor een andere keer. Zo heb je altijd iets lekkers bij de hand en wat je binnen no-time op tafel kunt zetten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

De lekkerste grote rozijnenkoeken Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
De lekkerste grote rozijnenkoeken

De lekkerste grote rozijnenkoeken

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Categorie: Tussendoortje, Snack, GebakKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

10

stuks
Voorbereiding

20

minuten
Rusttijd

8

uren 
Baktijd

15

minuten
Totale tijd

9

uren 

Grote chewy rozijnenkoeken met havermout en zonnebloempitten. Het deeg is makkelijk te maken, moet een nachtje rusten en is ook heel goed in bolletjes in te vriezen. Maak ze vegan met plantaardige boter en aquafaba of gebruik boter en eieren.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 150 gram (plantaardige) boter

  • 200 gram bloem

  • 50 gram havermout

  • 150 gram bruine suiker

  • 75-100 gram witte suiker

  • 6 eetlepels aquafaba (of 2 eieren)

  • 150 gram rozijnen

  • 50 gram zonnebloempitten

  • 1 zakje bakpoeder (7 gram)

  • halve theelepel zout

  • 1 theelepel (ceylon) kaneel

BEREIDING

  • Laat 150 gram boter zacht worden buiten de koelkast.
  • Meng in een kom of in de mengkom van je mixer, 200 gram bloem, 50 gram havermout, 7 gram bakpoeder, een halve theelepel zout, 1 theelepel kaneel en 50 gram zonnebloempitten.
  • In een andere kom doe je 6 eetlepels aquafaba, met 150 gram bruine suiker en 75 tot 100 gram witte suiker (afhankelijk hoe zoet je het wilt). Klop dit met een garde tot een mooi mengsel.
  • Voeg de natte ingrediënten uit stap 3 toe aan het droge mengsel van stap 2 en meng dit met een spatel of een standmixer tot een beslag. Voeg de zachte boter toe samen met 150 gram rozijnen.
  • Meng dit tot een dik koekjes beslag. Zorg dat de boter en de natte ingrediënten goed zijn opgenomen.
  • Bekleed een dienblad met een vel bakpapier. Met een ijslepel (ijsscoop) of een eetlepel schep je 10 tot 12 ongeveer even grote bolletjes van het beslag op het dienblad.
  • Zet dit een nachtje in de koelkast. De volgende dag kun je ze afbakken. Eventueel kun je één helft invriezen voor een andere keer. Laat de bolletjes los van elkaar bevriezen en als ze volledig bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een bakje of zakje doen.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de koeken af in ongeveer 15 tot 18 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen, ze zullen nu ook uitharden. Bewaar de koeken in een trommel of een papieren zak.
  • Wil je koeken uit de vriezer bakken? Laat de bolletjes dan lichtjes ontdooien en bak ze af zoals in stap 8 omschreven.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!