Eetspiratie » Babi pangang mals uit de slowcooker – krokant uit de pan
Babi pangang - mals uit de slowcooker en krokant uit de pan

Babi pangang mals uit de slowcooker – krokant uit de pan

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Babi pangang mals uit de slowcooker – krokant uit de pan. Het heeft even geduurd voordat mijn slowcooker recept voor babi pangang online kwam. Er zijn op internet genoeg recepten te vinden voor babi pangang uit de slowcooker. De slowcooker recepten die ik ben tegengekomen zijn voornamelijk stukjes varkensvlees gegaard in zoetzure saus. Dit is naar mijn idee geen babi pangang. Ik leg uit hoe ik het eerst in de slowcooker gaar en daarna in de pan bereid.

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met dit soort recepten. Babi pangang is een gerecht dat is bedacht in Nederland en het heeft qua smaak Chinese en Indonesische invloeden. Veel mensen vinden het lekker omdat het vlees krokant, de saus zoet en het gerecht een beetje zoutig is. Het is één van de meest bestelde gerechten in een Chinees restaurant. Het vlees wordt meestal geserveerd met een royale hoeveelheid zoete saus en atjar; de zoetzure gemengde groenten.

Babi pangang uit de slowcooker

Als je online zoekt, kom je heel veel uiteenlopende babi pangang recepten tegen. Van stoofgerechten met hamlappen of procureur tot krokant geroosterd vlees, zoals buikspek. Iedereen geeft er zo zijn eigen draai aan. Zelf ken ik babi pangang vooral als een gerecht waarbij het vlees wordt geroosterd. De naam betekent immers letterlijk ‘geroosterd varkensvlees’. Daarom heb ik gekozen voor een bereidingswijze die daar beter bij aansluit. In de slowcooker gaar ik het vlees eerst langzaam tot het mals is. Daarna bak ik het krokant in de pan voor die specifieke smaak en textuur. Tot slot serveer ik het met zelfgemaakte babi pangangsaus en natuurlijk mijn eigen atjar. Lekker met witte rijst of mihoen (rijstnoedels).


Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

In de receptenkaart hieronder geef ik de bereidingswijze voor het vlees. Het recept voor babi pangangsaus kun je hier vinden. Ik heb bewust deze twee recepten apart gehouden, omdat anders de ingrediëntenlijst wel erg lang wordt. Terwijl het vlees gaart op stand high in ongeveer 2,5 uur – of op stand low in 4 uur – heb je alle tijd om de saus te maken. Dus als het vlees in de slowcooker zit, switch je over naar dit recept en ga je met de saus aan de slag. En wil je alles ‘from scratch’ maken dan kun je zelfs nog je eigen atjar maken. Maar als je dit in de supermarkt kant-en-klaar koopt dan begrijp ik dat volledig!

In de ingrediëntenlijst kom je ‘mirin’ (oftewel rijstwijn) en Chinese 5 spice kruiden tegen. Hiervoor hoef je niet naar de toko, want deze producten zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Je vindt het in het schap bij de Aziatische producten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Babi pangang - mals uit de slowcooker krokant uit de pan Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Babi pangang mals uit de slowcooker - krokant uit de pan

Babi pangang mals uit de slowcooker – krokant uit de pan

Recept van Simone | Eetspiratie
4.7 van 3 stemmen
Categorie: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: FusionNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd (high)

2

uren 

30

minuten
Totale tijd

2

uren 

40

minuten

Bereid in de slowcooker karbonades voor het gerecht babi pangang. Na het garen in de slowcooker bak je het vlees krokant in de koekenpan en serveer je het met zelfgemaakte babi pangang saus en atjar.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 700-1000 gram schouderkarbonade (bot verwijderd)

  • 1 liter water

  • 1 eetlepel suiker

  • 1 eetlepel zout

  • 50 milliliter mirin (rijstwijn)

  • 2 eetlepels donkere sojasaus

  • 3 eetlepels sojasaus

  • 2 stuks steranijs

  • 1 theelepel gemalen 5 Chinese 5 spice kruiden

  • 1 ui, in grove kwarten gesneden

  • 2 tenen knoflook, geplet

  • 2 plakken verse gember, geplet

  • olie

  • 1 portie babi pangangsaus volgens dit recept

BEREIDING

  • Verwijder het bot uit 700 tot 1000 gram schouderkarbonade en probeer daarbij het vlees zoveel mogelijk in één geheel te laten, zodat je het straks makkelijk in reepjes kunt snijden.
  • Leg het vlees in de slowcooker en schenk er 1 liter water (of iets meer) op zodat het vlees onder staat.
  • Doe vervolgens 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel zout, 50 milliliter mirin (rijstwijn), 2 eetlepels donkere sojasaus, 3 eetlepels sojasaus, 2 stuks steranijs, 1 theelepel gemalen Chinese 5 spice kruiden, in ui in kwarten gesneden, 2 tenen geplette knoflook en 2 plakken geplette verse gember bij het vlees in de slowcooker.
  • Zet de slowcooker voor 2 tot 2,5 uur op stand high of 3,5 tot 4 uur op stand low.
  • Als de kooktijd verstreken is, haal je het vlees voorzichtig uit de slowcooker en ga je het aanbakken in een koekenpan.
  • Verwarm 1 tot 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak het vlees op een redelijk hoog vuur snel rondom bruin. Bak het ongeveer 2 minuten per kant tot het het verkleurt. Laat het vlees niet verbranden.
  • Leg het vlees op een snijplank en bestrooi met een klein snufje zout. Snijd het met een scherp mes in repen.
  • Serveer het vlees met babi pangangsaus en atjar en eventueel rijst of mihoen.

AANTEKENINGEN

  • Voor dit recept gebruik je ook de babi pangangsaus volgens dit recept.
  • Dit recept kun je maken in een klein formaat slowcooker van 2,5 liter tot een grote slowcooker van 5 tot 6,5 liter.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!