Babi pangang mals uit de slowcooker – krokant uit de pan. Het heeft even geduurd voordat mijn slowcooker recept voor babi pangang online kwam. Er zijn op internet genoeg recepten te vinden voor babi pangang uit de slowcooker. De slowcooker recepten die ik ben tegengekomen zijn voornamelijk stukjes varkensvlees gegaard in zoetzure saus. Dit is naar mijn idee geen babi pangang. Ik leg uit hoe ik het eerst in de slowcooker gaar en daarna in de pan bereid.
Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met dit soort recepten. Babi pangang is een gerecht dat is bedacht in Nederland en het heeft qua smaak Chinese en Indonesische invloeden. Veel mensen vinden het lekker omdat het vlees krokant, de saus zoet en het gerecht een beetje zoutig is. Het is één van de meest bestelde gerechten in een Chinees restaurant. Het vlees wordt meestal geserveerd met een royale hoeveelheid zoete saus en atjar; de zoetzure gemengde groenten.
Babi pangang uit de slowcooker
Als je online zoekt, kom je heel veel uiteenlopende babi pangang recepten tegen. Van stoofgerechten met hamlappen of procureur tot krokant geroosterd vlees, zoals buikspek. Iedereen geeft er zo zijn eigen draai aan. Zelf ken ik babi pangang vooral als een gerecht waarbij het vlees wordt geroosterd. De naam betekent immers letterlijk ‘geroosterd varkensvlees’. Daarom heb ik gekozen voor een bereidingswijze die daar beter bij aansluit. In de slowcooker gaar ik het vlees eerst langzaam tot het mals is. Daarna bak ik het krokant in de pan voor die specifieke smaak en textuur. Tot slot serveer ik het met zelfgemaakte babi pangangsaus en natuurlijk mijn eigen atjar. Lekker met witte rijst of mihoen (rijstnoedels).

In de receptenkaart hieronder geef ik de bereidingswijze voor het vlees. Het recept voor babi pangangsaus kun je hier vinden. Ik heb bewust deze twee recepten apart gehouden, omdat anders de ingrediëntenlijst wel erg lang wordt. Terwijl het vlees gaart op stand high in ongeveer 2,5 uur – of op stand low in 4 uur – heb je alle tijd om de saus te maken. Dus als het vlees in de slowcooker zit, switch je over naar dit recept en ga je met de saus aan de slag. En wil je alles ‘from scratch’ maken dan kun je zelfs nog je eigen atjar maken. Maar als je dit in de supermarkt kant-en-klaar koopt dan begrijp ik dat volledig!
In de ingrediëntenlijst kom je ‘mirin’ (oftewel rijstwijn) en Chinese 5 spice kruiden tegen. Hiervoor hoef je niet naar de toko, want deze producten zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Je vindt het in het schap bij de Aziatische producten.
