Babi ketjap uit de slowcooker, een bekend en geliefd Indisch gerecht. Het is vrij simpel te maken en het kan zowel in de slowcooker als in een (stoof)pan. Je hebt voor dit recept niet veel ingrediënten nodig. De ketjap manis speelt een hoofdrol in dit gerecht dus gebruik een lekkere dikke ketjap voor het beste resultaat.
Babi ketjap wordt gemaakt meestal gemaakt met speklappen. Dit is zoals ik de babi ketjap van mijn oma ken. Je kunt ook een combinatie maken met speklappen en ander varkensvlees zoals hamlappen. Of je kunt ook prima alleen hamlappen gebruiken. Heb je niet zoveel tijd en wil je snel iets op tafel zetten? Hiervoor heb ik een handig recept namelijk mijn ‘snelle babi ketjap‘. Hier gebruik ik varkensfiletlapjes (a la minute). Hierdoor is je gerecht binnen no time klaar. Wil je liever een traditionele babi ketjap maken, bekijk dan dit recept.

Indische babi ketjap maken in de slowcooker
Een slowcooker is ideaal voor dit gerecht uit de Indische keuken. Door het vlees op deze manier te bereiden wordt het lekker mals en zacht en de smaken kunnen goed intrekken. Het grote voordeel is, dat je bij bereiding in de slowcooker er geen omkijken naar hebt. Je hoeft enkel een paar dingen voor te bereiden en de pan doet het werk voor je.
Dit babi ketjap recept heb ik speciaal geschreven voor de slowcooker. Het vlees schroei je eerst dicht in een koekenpan want aanbakken geeft meer smaak aan het vlees en je gerecht. Sla deze stap daarom liever niet over. Qua tijd maakt het niet veel verschil. Vervolgens fruit je ui en knoflook aan en verhit je de saus in dezelfde pan. Daarna doe je alles over in de slowcooker waar het verder kan garen, terwijl je zelfs iets anders gaat doen.
Ketjap manis is een belangrijk onderdeel in dit gerecht. Dit bepaald grotendeels de smaak. Zorg dus dat je een goede dikke ketjap gebruikt en geen waterige substantie. Ik schreef eerder een informatief artikel over deze geliefde Indonesische saus en ik heb zelfs een recept om zelf ketjap manis te maken.

Babi ketjap uit de slowcooker
4
personen15
minuten6
uren6
uren15
minutenBabi ketjap uit de slowcooker, een geliefd recept uit de Indische keuken. Bereid dit heerlijke gerecht met varkensvlees in zoete ketjap in 6 uur op stand low in de slowcooker. Serveer met rijst, groenten en een frisse acar van komkommer. Lekker met gebakken uitjes en emping erbij.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
500-600 gram hamlappen
1 speklapje zonder zwoerd (optioneel)
2-3 tenen knoflook, fijngehakt
1 centimeter verse gember, geraspt
1 grote ui, gesnipperd
8 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel azijn
100 milliliter water
halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
1 eetlepel olie
halve theelepel vers gemalen zwarte peper
1 eetlepel maïzena
BEREIDING
- Leg 500 tot 600 gram hamlappen (en eventueel een speklapje) uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Snipper de ui, hak 2 tot 3 tenen knoflook fijn en rasp 1 centimeter verse gember.
- Maak in een kom een saus van 8 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel gembersiroop en een halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak). Proef of de smaak van de saus naar wens is en pas deze indien nodig aan. Zet dit even apart.
- Snijd of knip het vlees in kleine blokjes en bestrooi deze met zwarte peper.
- Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en laat deze goed heet worden. Zet alvast de afzuigkap aan! Bak nu in twee of drie rondes het vlees aan. Dit duurt minder dan een minuut. Doe een deel van het vlees in de hete pan, laat het kort rondom dichtschroeien, schep het even om en doe het vlees direct over in de slowcooker. Herhaal dit nog een keer.
- Het vlees zit nu in de slowcooker (deze staat nog uit), voeg hieraan 1 eetlepel citroensap toe.
- Fruit nu in dezelfde pan als waar je het vlees in gebakken hebt, de ui, knoflook en gember aan. Als de ui glazig ziet voeg je het ketjapmengsel toe. Schenk er nog 100 milliliter water bij en verwarm de saus kort tot het gaat bubbelen. Schenk de saus over het vlees in de slowcooker en schep alles door elkaar.
- Zet de slowcooker op stand low voor minimaal 5 tot 6 uur en sluit de deksel. Schep het vlees tussentijds een keertje om als je in de gelegenheid bent.
- Als de kooktijd is verstreken ga je de saus laten indikken met een papje van maïzena. Schep 1 eetlepel maïzena in een schaaltje en voeg daar 1 tot 2 eetlepels van de warme saus uit de slowcooker aan toe. Roer dit goed door elkaar en schenk het papje in de slowcooker bij het vlees. Roer alles door elkaar en laat de deksel nu van de pan. Laat de pan ongeveer 25 minuten zonder deksel op de low stand aan staan. Op deze manier kan het meeste vocht ontsnappen en de saus indikken.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.