Eetspiratie » Slowcooked groentesoep
Slowcooked groentesoeper

Slowcooked groentesoep

Slowcooked groentesoep, want hoe langer de soep opstaat hoe lekker hij wordt. Groentesoep is daarom een perfect gerecht om te bereiden in de slowcooker. Omdat de soep de tijd krijgt kunnen de smaken lekker intrekken en krijg je een lekkere krachtige bouillon.

Vroeger heb ik regelmatig groentesoep proberen te maken in een gewone soeppan. En het lukte me nooit om die echte ouderwetse groentesoep te maken zoals mijn moeder of oma dat deed. Ik had te weinig geduld. Deze soep moet lang opstaan en daarom is de slowcooker het perfecte apparaat hiervoor. En het grootste voordeel is dat je er geen omkijken meer naar hebt. Je doet alles in de pan en je gaat iets anders doen, de pan doet al het werk voor je.

Slowcooked groentesoep

Deze soep vind ik vooral lekker omdat er lavas (maggikruid) in zit. Lavas kun je gewoon kopen in de supermarkt. Het geeft groentesoep zijn kenmerkende smaak. Kun je dit nu niet vinden of is het niet te verkrijgen in jouw supermarkt dan laat je het gewoon weg. En gebruik de bouillon die je zelf lekker vind. Zelf gebruik ik graag groentebouillonpoeder. Gebruik je zelf meestal bouillonblokjes of maggiblokjes dan kan dat natuurlijk ook prima. Breng de soep op smaak zoals jij het lekker vindt.

Slowcooked groentesoep

Slowcooked groentesoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.4 van 18 stemmen
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Slowcooker (6 u low)

6

uren 
Tijd totaal

6

uren 

20

minuten

In een slowcooker kun je de lekkerste groentesoep maken.

Kook modus

Als de kookmodus aanstaat dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 300 gram runderriblappen

  • 2 liter water

  • 2 – 3 eetlepels groentebouillonpoeder of 2-3 bouillonblokjes

  • 2 laurierblaadjes

  • mespunt gemalen foelie (of een stukje gedroogde foelie)

  • halve theelepel gedroogde tijm

  • halve theelepel gedroogde lavas (of 2 takjes verse lavas)

  • 2 stengels bleekselderij + blad

  • 1 winterpeen

  • 1 flinke ui

  • 1 prei

  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie

  • 250 gram fijne soepgroenten

  • 2 handjes vermicelli (of restjes pasta uit je voorraadkast)

  • 200 gram half- om half gehakt

  • mespunt (vers geraspte) nootmuskaat

  • 1 snufje cayennepeper of chilipoeder

  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

  • Meng het gehakt met de cayennepeper en nootmuskaat en kruid het met zout en peper. Draai er balletjes van. Of als je haast hebt maak je er plukjes gehakt van.
  • Snipper de ui, was en snijd de prei door de helft en vervolgens in stukjes. De winterpeen snijd je door de helft en in dunne plakjes. Haal met een dunschiller het bovenste ‘draderige’ laagje van de bleekselderij en snijd deze in plakjes. Het selderijblad hak je fijn.
  • Doe het rundvlees samen met de balletjes, het water en de rest van de ingrediënten (behalve de pasta of vermicelli) in de slowcooker. Zorg dat het vlees onder water staat en zet de slowcooker aan.
  • De slowcooker stel je in op stand low voor ongeveer 6 uur.
  • Als de kooktijd is verstreken kijk je of het vlees gaar is en uit elkaar valt. Test ook een soepballetje. Proef de soep en breng eventueel nog op smaak met zout en peper en indien nodig met extra bouillonpoeder (of blokje). Dit is naar persoonlijke smaak.
  • Als het vlees uit elkaar valt en de smaak goed is voeg je de vermicelli toe. Laat dit even mee garen. Als de vermicelli zacht is (na ongeveer 10-15 minuten), is de soep klaar. Heb je nog soep over? De volgende dag smaakt hij nog lekkerder. Warm het dan wel op in een gewone soeppan.

Aantekeningen

  • Bereiding in de Crock-Pot Express: maak als eerste de bouillon met het rundvlees. Doe het water met het rundvlees, groentebouillon (of blokjes), laurier, foelie, tijm, lavas, nootmuskaat en cayennepeper in de pan. Kies de soup stand en zet hem 40 minuten aan. Ondertussen kruid en draai je de balletjes en snijd je de groenten. Als de kooktijd voorbij is laat je de pan nog 15 minuten staan voor je het ventiel open maakt. Trek nu het vlees uit elkaar, voeg de groenten en balletjes toe en zet hem nog eens 10 minuten op de soup stand. Daarna weer 15 minuten laten staan voor natural release. Open hierna de pan en voeg de vermicelli toe. Laat deze in de warme soep in een paar minuten gaar worden.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.