Eetspiratie » Zoet pittige garnalensalade
Zoet pittige garnalensalade

Zoet pittige garnalensalade

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Zoet pittige garnalensalade, een frisse kleurrijke salade met gebakken garnalen en een heerlijke Aziatische dressing. Het is de perfecte salade voor een zomerse dag. De zoete dressing met mango is geïnspireerd op een recept van Ottolenghi. Serveer deze salade met fluffy couscous of bulgur.

Dit recept is prima als maaltijdsalade. Je kunt er een grote hoeveelheid van maken, ideaal als je eters krijgt of als je een lekker bijgerecht zoekt voor bij de barbecue. Het is heerlijk met knapperig brood, couscous of bulgur.

Zomerse garnalensalade

De dressing is echt de smaakmaker van deze salade. Hij is fris, zuur, zout en heeft een beetje pit. Er zijn geen vaste ingrediënten voor de salade en je kunt een beetje spelen met de hoeveelheden van de groenten. Kijk wat je in huis hebt. Groenten zoals radijs, wortel, bosui en komkommer passen hier perfect bij. Een knapperige slasoort zoals kropsla of Romaine sla geeft extra crunch aan deze salade.


Deegschraper Hendi - RVS - 150 x 110mm - Deegsteker

Deegschraper Hendi – RVS – 150 x 110mm – Deegsteker

Een deegschraper is niet alleen handig bij bakrecepten, maar ook om grote hoeveelheden gesneden groenten in één keer op te scheppen.

Voor deze salade kun je verschillende soorten garnalen gebruiken. Van kleine Hollandse garnaaltjes tot grotere garnalen. Verse garnalen gebruik ik het liefst zo snel mogelijk, op de dag van aankoop. Omdat garnalen best prijzig zijn heb ik meestal diepvriesgarnalen in huis. Deze zijn meteen na het vangen gekookt en ingevroren, dus terwijl ze op zijn ‘verst’ zijn. Voor een gerecht zoals deze waarin garnalen worden gewokt vind ik diepvries garnalen het meeste geschikt. Je kunt ze snel ontdooien door ze even in koud water te leggen. Hierna zijn ze meteen klaar voor gebruik.

Zoet pittige garnalensalade

Zoet pittige garnalensalade

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Categorie: Bijgerecht, Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

25

minuten

Zoet pittige garnalensalade, een frisse kleurrijke salade met pittige gebakken garnalen en een heerlijke Aziatische mangodressing gebaseerd op een recept van Ottolenghi.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • voor de dressing
  • 125 milliliter azijn

  • 1 eetlepel suiker

  • 1/4 theelepel zout

  • 1 teen knoflook, geraspt

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 biologische citroen (sap en rasp)

  • 1 kleine rode ui, gesnipperd

  • 1 rijpe mango, in blokjes gesneden

  • 1 rode peper, in ringetjes gesneden

  • 2 eetlepels vers gehakte bieslook

  • voor de salade
  • 250 gram garnalen

  • 150 gram gemengde sla

  • halve komkommer

  • 1 wortel

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel gedroogde chilivlokken

  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

  • 1 eetlepel olie

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Doe 125 milliliter azijn samen met 1/4 theelepel zout en 1 eetlepel suiker in een steelpannet en kook dit tot de suiker is opgelost. Snijd een rode peper in ringetjes en rasp 1 teen knoflook. Zet het vuur uit en voeg de in ringetjes peper, geraspte knoflook en 1 theelepel sesamolie toe. Laat het mengsel afkoelen en voeg dan het sap en rasp van 1 biologische citroen toe.
  • Snijd 1 rijpe mango in blokjes en snipper de rode ui. Doe dit samen in een grote kom en giet het azijnmengsel dat je bij stap 1 hebt gemaakt eroverheen. Zet de dressing apart tot gebruik.
  • Doe 150 gram gewassen sla in een grote schaal. Snijd de halve komkommer in kleine blokjes en schaaf linten van de wortel (met een dunschiller of kaasschaaf). Doe dit bij de sla in de schaal en hussel dit met je handen door elkaar.
  • Hak 2 eetlepels bieslook fijn en meng deze door de dressing. Door de bieslook wat later toe te voegen verkleurd hij niet zo snel. Zet de dressing apart tot gebruik.Zoete Oosterse dressing
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin 250 gram garnalen kort aan tot ze roze verkleuren. Bestrooi met 1 theelepel knoflookpoeder en een halve theelepel gedroogde chilivlokken. Breng op smaak met een snufje zout en peper.
  • Schep de garnalen uit de pan en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Meng de garnalen door de sla in de schaal. Schep de dressing er royaal overheen, garneer met 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes en serveer de salade direct.

AANTEKENINGEN

  • Eet je graag garnalen? Dan is het Indische gerecht sambal goreng udang ook iets wat je misschien lekker vindt. Pittige gebakken garnalen met een vleugje djeroek poeroet. Klik hier om het recept te bekijken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!