Fijne sojastukjes of sojagranulaat is voor mij hét alternatief voor geruld gehakt. Ik gebruik het in pastasaus, als krokante topping op noedelgerechten of soepen. Maar ook voor mijn vegan sloppy Joe’s, broodjes met een heerlijke kruidige tomatensaus die oorspronkelijk gemaakt worden met gehakt. Deze sojastukjes bieden veel mogelijkheden in de plantaardige en vegan keuken. Als je eenmaal weet hoe je ze goed kunt bereiden dan zet je ze zeker vaker op het menu.
Vegan pastasaus uit de slowcooker
Eerder schreef ik al een artikel over wat sojastukjes precies zijn en wat je er allemaal mee kunt. Deze veelzijdige eiwitbron kun je voor verschillende gerechten gebruiken. In het begin weet je misschien niet zo goed wat je ermee moet. Zo in het zakje heeft het iets weg van visvoer en denk je; “hoe ga ik dit in hemelsnaam omtoveren in iets smaakvols”. Ik heb voor mezelf verschillende manieren gevonden om sojastukjes lekker te bereiden. Het eerste recept wat ik maakte, is deze vegan pastasaus in de slowcooker. Ik leg stap voor stap uit hoe je met deze plantaardige eiwitbron een heerlijke eiwitrijke pastasaus kunt maken. Het recept voor Bolognesesaus (ragu Bolognese) met gehakt uit de slowcooker vind je hier.

Je kunt dus ook prima sojastukjes bereiden in de slowcooker. Ze lenen zich heel goed om een paar uurtjes low en slow te sudderen. Wel is het belangrijk om lekker royaal kruiden en specerijen te gebruiken, want de sojastukjes hebben van zichzelf geen smaak. Maar dat is juist een pluspunt, want zo kun je ze elke smaak geven die jij wilt. Sterke smaakmakers zoals tomatenpuree en sojasaus, (umamirijke producten) en groentebouillonpoeder worden vaak gebruikt om sojastukjes op smaak te brengen. Deze ingrediënten worden ook gebruikt in deze pastasaus. Bestrooi de pasta voor het serveren eventueel met plantaardige Parmezaanse strooikaas en garneer met verse basilicum. Een drizzle crispy chili olie mag wat mij betreft niet ontbreken.
