Eetspiratie » Vegan pastasaus uit de slowcooker
Vegan pastasaus uit de slowcooker

Vegan pastasaus uit de slowcooker

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Vegan pastasaus uit de slowcooker, een lekkere plantaardige versie van Bolognesesaus of in de stijl van ragu Bolognese. Een heerlijke saus die je serveert bij pasta zoals tagliatelle, spaghetti of zelfs orzo. Door de saus te bereiden in de slowcooker wordt hij lekker en smaakvol. Als eiwitbron gebruik ik – als alternatief voor gehakt – fijne sojastukjes. Dit heeft de perfecte textuur en bite voor dit plantaardige recept. Daarnaast is het makkelijk te bereiden en hoog in eiwit.

Fijne sojastukjes of sojagranulaat is voor mij hét alternatief voor geruld gehakt. Ik gebruik het in pastasaus, als krokante topping op noedelgerechten of soepen. Maar ook voor mijn vegan sloppy Joe’s, broodjes met een heerlijke kruidige tomatensaus die oorspronkelijk gemaakt worden met gehakt. Deze sojastukjes bieden veel mogelijkheden in de plantaardige en vegan keuken. Als je eenmaal weet hoe je ze goed kunt bereiden dan zet je ze zeker vaker op het menu.


KoRo | Bio fijngesneden sojastukjes 1 kilo

KoRo | Bio fijngesneden sojastukjes 1 kilo

Een alternatief voor vlees in allerlei gerechten!

Vegan pastasaus uit de slowcooker

Eerder schreef ik al een artikel over wat sojastukjes precies zijn en wat je er allemaal mee kunt. Deze veelzijdige eiwitbron kun je voor verschillende gerechten gebruiken. In het begin weet je misschien niet zo goed wat je ermee moet. Zo in het zakje heeft het iets weg van visvoer en denk je; “hoe ga ik dit in hemelsnaam omtoveren in iets smaakvols”. Ik heb voor mezelf verschillende manieren gevonden om sojastukjes lekker te bereiden. Het eerste recept wat ik maakte, is deze vegan pastasaus in de slowcooker. Ik leg stap voor stap uit hoe je met deze plantaardige eiwitbron een heerlijke eiwitrijke pastasaus kunt maken. Het recept voor Bolognesesaus (ragu Bolognese) met gehakt uit de slowcooker vind je hier.


Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Je kunt dus ook prima sojastukjes bereiden in de slowcooker. Ze lenen zich heel goed om een paar uurtjes low en slow te sudderen. Wel is het belangrijk om lekker royaal kruiden en specerijen te gebruiken, want de sojastukjes hebben van zichzelf geen smaak. Maar dat is juist een pluspunt, want zo kun je ze elke smaak geven die jij wilt. Sterke smaakmakers zoals tomatenpuree en sojasaus, (umamirijke producten) en groentebouillonpoeder worden vaak gebruikt om sojastukjes op smaak te brengen. Deze ingrediënten worden ook gebruikt in deze pastasaus. Bestrooi de pasta voor het serveren eventueel met plantaardige Parmezaanse strooikaas en garneer met verse basilicum. Een drizzle crispy chili olie mag wat mij betreft niet ontbreken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan pastasaus uit de slowcooker Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Vegan pastasaus uit de slowcooker

Vegan pastasaus uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Hoofdgerecht, DinerKeuken: ItaliaansNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd (6 uur low)

6

uren 
Totale tijd

6

uren 

20

minuten

Een heerlijke eiwitrijke pastasaus, een vegan variant van de bekende Italiaanse ragu Bolognese. In plaats van gehakt gebruik ik fijne sojastukjes, dé perfecte eiwitbron voor dit gerecht. Bereid de pastasaus in 6 uur low en slow in de slowcooker. Serveer met je favoriete pastasoort. Garneer met plantaardige Parmezaanse strooikaas.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • Voor de sojastukjes
  • 150 gram fijne sojastukjes

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of half verkruimeld bouillonblokje

  • 500 milliliter gekookt water

  • Voor de saus
  • 2 uien, grof gesneden

  • 1 winterpeen, grof gesneden

  • 2 stengels bleekselderij, grof gesneden

  • 4 tenen knoflook

  • 400 gram tomaten polpa (1 blik tomatenblokjes)

  • 350 gram gezeefde tomaten

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 200 milliliter sojamelk

  • 200 milliliter water

  • 3 laurierbladen

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 1 theelepel suiker

  • halve eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden

  • chilipoeder naar smaak

  • 4 kleine Maggi bouillonblokjes kub’or, verkruimeld

  • vers geraspte nootmuskaat naar smaak

  • zout en peper naar smaak

  • 1 eetlepel olijfolie

  • optioneel: een halve eetlepel umamipoeder (gedroogde paddenstoelen)

BEREIDING

  • Kook 500 milliliter water en doe 150 gram fijne sojastukjes in een ruime kom. Doe hier 1 eetlepel groentebouillonpoeder bij of een half verkruimeld bouillonblokje. Schenk het water op de sojastukjes tot ze volledig onder water staan. Roer alles even met een vork door elkaar en laat dit minimaal 10 minuten staan.
  • Snijd 1 ui, 1 winterpeen en 2 stengels bleekselderij in grove stukken. Maak 4 tenen knoflook schoon en doe dit samen in een hakmolentje en maal het vervolgens fijn.
  • Verwarm een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin het groentemengsel aan samen met een snuf zout. Bak dit voor ongeveer 5 tot 7 minuten en voeg als het te droog wordt een scheut water toe.
  • Terwijl de groenten aanbakken, ga je de sojastukjes afgieten in een vergiet. Spoel vervolgens de sojastukjes onder de kraan en daarna ga je het uitknijpen met de hand. Neem steeds een handje van de sojastukjes en knijp deze uit boven de gootsteen. Doe de uitgeknepen sojastukjes in een schaal. Zet apart tot gebruik.
  • De groenten zijn inmiddels goed aangebakken. Voeg nu 2 eetlepels tomatenpuree en1 theelepel suiker toe en bak dit voor 1 minuut mee, samen met een halve eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden. Schep alles goed om.
  • Voeg de sojastukjes toe en bak deze mee voor 3 minuten. Doe het mengsel vervolgens over in de slowcooker.
  • Schenk er 400 gram tomatenblokjes bij, samen met 350 milliliter gezeefde tomaten, 200 milliliter sojamelk, 200 milliliter water en 1 eetlepel sojasaus.
  • Verkruimel 4 kleine Maggi bouillonblokjes kub’or in de saus en rasp naar smaak verse nootmuskaat boven de pan en voeg chilipoeder naar smaak toe. Leg 3 laurierbladen in de saus. Meng alles goed door elkaar en zet de slowcooker voor 6 uur op stand low.
  • Als de kooktijd bijna verstreken is, kun je de deksel even van de pan laten zodat de saus iets kan indikken en het meeste vocht kan verdampen.
  • Proef en breng de saus op smaak met eventueel een halve eetlepel umamipoeder, of voeg meer sojasaus of naar wens een extra maggiblokje toe. Serveer de saus bij je favoriete pastasoort.

AANTEKENINGEN

  • Bewaar de pastasaus tot 2 dagen in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!