Eetspiratie » Smashed broccoli uit de oven
Smashed broccoli uit de oven

Smashed broccoli uit de oven

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Smashed broccoli uit de oven, een heerlijk bijgerecht. Misschien is dit wel de lekkerste manier om broccoli te eten. Beetgaar gekookt, daarna ‘gesmashed’ oftewel platgedrukt met behulp van bijvoorbeeld een glas en vervolgens gebakken in de oven voor een crispy bite. Bestrijk de broccoli voor het bakken met olie – of als je van pit houdt met spicy chili olie – en bestrooi met (plantaardige) Parmezaanse kaas. Heerlijk als bijgerecht, snack of op een broodje met hummus.

Broccoli en bimi (aspergebroccoli) zijn twee van mijn favoriete groentesoorten. Eerder deelde ik al het recept voor geroosterde broccoli uit de oven of airfryer. Maar dit recept voor smashed broccoli is next level. Door de broccoliroosjes plat te drukken, bakken ze gelijkmatig in de oven en worden de randjes lekker crispy. Het is een andere manier van broccoli bereiden en als je het een keer geprobeerd hebt, ga je het waarschijnlijk vaker doen. Met deze geplette geroosterde broccoli kun je de grootste broccoli-hater omtoveren in een broccoli liefhebber.

En als je van ‘smashen’ houdt, mijn gesmashte Chinese komkommersalade en crispy smashed potatoes zijn ook aanraders.


Deze vergiet is zo lek als een mandje
HI NATURE™ Vergiet Opvouwbaar set van 2 stuks

HI NATURE™ Vergiet Opvouwbaar set van 2 stuks

Inklapbaar Siliconen Vergiet – 1 Groot en 1 Klein – 100% BPA Vrij – Vaatwasbestendig – Hittebestendig.

Smashed broccoli uit de oven

Het beste kun je dit recept maken met verse broccoli. Diepvries broccoli is hiervoor niet zo geschikt, omdat deze te vochtig blijft. Normaal gesproken bereid ik broccoli in de multicooker onder hoge druk, maar voor dit recept is beetgaar koken gewoon ouderwets in een pan water de beste optie. De roosjes blijven dan net iets steviger, zijn makkelijker te ‘smashen’ en bakken mooi gelijkmatig in de oven. Het zijn een aantal handelingen, koken, smashen, kruiden en bakken. Maar het resultaat is een heerlijk bijgerecht dat je met veel gerechten kunt combineren.

Ook kun je dit recept makkelijk omtoveren tot een vegan/plantaardige variant. Je kunt Parmezaanse kaas gebruiken, maar een plantaardige variant is ook een prima optie. Met dit recept kun je alle kanten op, gebruik de kruiden en specerijen die je lekker vindt. Ik gebruik mijn lievelingssmaakmakers, namelijk knoflookpoeder en uienpoeder in combinatie met chili olie en (in mijn geval) plantaardige Parmezaanse kaas. Een flinke stronk broccoli is voldoende als klein bijgerecht voor 4 personen. Wil je een grotere hoeveelheid maken, neem dan 2 stronken broccoli en verdubbel de ingrediënten. De baktijd blijft hetzelfde, maar je moet dan misschien wel twee bakplaten gebruiken zodat je alle broccoli in een keer kunt bakken. Ze hebben namelijk een beetje ruimte nodig op de bakplaat zodat ze ook daadwerkelijk gebakken worden in plaats van gestoomd.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Smashed broccoli uit de oven Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Smashed broccoli uit de oven

Smashed broccoli uit de oven

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Bijgerecht, SnackKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Oventijd

15

minuten
Totale tijd

40

minuten

De allerlekkerste manier om broccoli te eten, kook de roosjes, ‘smash’ ze, kruid ze en bak ze in de oven tot ze mooie bruine crispy randjes hebben. Serveer als bijgerecht, eet het als snack of beleg er je broodje hummus mee. Een verrassende manier om broccoli te bereiden en te eten. Een ideaal gerecht voor een etentje of feestelijk diner.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 1 flinke stronk (biologische) broccoli

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • 2 eetlepels (chili) olie

  • Parmezaanse kaas (of een plantaardig alternatief), hoeveelheid naar smaak

  • zout naar smaak (indien nodig)

BEREIDING

  • Klop de stronk broccoli een paar keer op zijn kop op een snijplank zodat eventuele beestjes en vuil eruit komen. Houd vervolgens de stronk broccoli op zijn kop onder de kraan, zodat je goed tussen de roosjes kunt komen met het water. Op deze manier kun je de broccoli goed schoonmaken.
  • Snijd de stronk vervolgens in roosjes en doe deze in een ruime pan water met een snufje zout. Breng het water met de broccoli aan de kook totdat de roosjes beetgaar zijn. Je weet dat ze beetgaar zijn als je met een scherp mes makkelijk door een stengel kunt ‘prikken’.
  • Giet de broccoli af en laat het 5 minuten nastomen in een vergiet. Dep de roosjes vervolgens droog met een stukje keukenpapier. Bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier.
  • Neem een snijplank en druk nu daarop de roosjes één voor één plat met de achterkant van een stevig glas. Leg de geplette roosjes op de bakplaat. Meng een halve theelepel knoflookpoeder met een halve theelepel uienpoeder en schenk 2 eetlepels chili olie in een kommetje.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bestrijk de roosjes met chili olie met behulp van een kwastje. Bestrooi ze vervolgens met het ui/knoflookmengsel (hoeveelheid naar wens) en top ze af met (plantaardige) Parmezaanse kaas.
  • Bak de roosjes af in 10 tot 15 minuten op 220 graden tot ze verkleurd zijn en crispy randjes hebben. Serveer direct.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!