Eetspiratie » Sambal limoen (jeruk nipis)
Sambal limoen - jeruk nipis

Sambal limoen (jeruk nipis)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Sambal limoen (jeruk nipis). Soms heb je iets in je hoofd, dat zet je om in een recept en vervolgens maak je het. En als je het proeft dan is het precies wat je in gedachten had! Dat was dus het geval met deze sambal limoen. Deze sambal is helemaal mijn ding. Hij is pittig en er zit vooral heel veel limoen in. Naast limoen zit ook mijn lievelingsingrediënt in deze sambal namelijk: djeroek poeroet oftewel limoenblad. Een hete sambal met een fris citrus accent.

Geen idee waarom ik de smaak van djeroek poeroet (of daun jeruk purut) zo lekker vind. Ik vind dit al lekker sinds ik jong was. Deze mooie groene (soms hartvormige) blaadjes hebben een hele subtiele citrus smaak wat met niks anders te vergelijken is. Naast limoenblad ben ik ook gek op de limoen zelf. De kleur, de geur en de smaak, hij is onmisbaar in mijn keuken. Ik koop biologische limoenen omdat ik altijd de rasp gebruik, dit is goud! Een lekker gerecht is kip in chili limoensaus. Ook te maken met vegan/plantaardige kipstukjes.

Sambal met limoen

Sambal maken is helemaal niet ingewikkeld. Vaak hoor ik dat mensen er niet aan durven te beginnen omdat het veel werk is. Bij dit recept is dat echt niet het geval. Als je een foodprocessor hebt dan ben je helemaal snel klaar. Je vermaalt de pepers, gember, knoflook en sjalot en je basis is al klaar. Vervolgens bak je dit aan in olie, voegt de rest van de specerijen, smaakmakers en limoen toe en that’s it.


Onmisbaar voor dit recept
JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

Hak moeiteloos alles van groenten tot ijs met de JAP Multi Chop Hakmolen – 400W kracht, 1.2L glazen kom en zesbladig titanium mes. Veilig, veelzijdig en vaatwasserbestendig voor ultiem gebruiksgemak!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sambal limoen - jeruk nipis Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Sambal limoen (jeruk nipis)

Sambal limoen (jeruk nipis)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 10 stemmen
Categorie: CondimentKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

1

potje (250 ml)
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten

Een sambal met al mijn favoriete ingrediënten! Sambal limoen (jeruk nipis). Deze sambal smaakt citrusachtig, friszuur en pittig.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 5 rode pepers met zaadjes erin

  • 3 rode rawits met zaadjes erin

  • 2 centimeter verse gember

  • 4 tenen knoflook

  • 1 biologische limoen (sap en rasp)

  • 1 sjalot

  • 3-4 blaadjes djeroek poeroet

  • 1 steranijs (optioneel)

  • 2 eetlepels avocado olie of zonnebloemolie

  • 2 theelepels sesamolie

  • 2 eetlepels Thaise vissaus

  • 5 eetlepels water

  • 40 gram palmsuiker of rietsuiker

BEREIDING

  • Maak 5 rode pepers en 3 rawits schoon en snijd deze in grove stukken, de zaadjes laat je erin. Verwijder de schil van 2 centimeter gember, 4 tenen knoflook, 1 sjalot en snijd ze in grove stukken.
  • Maal de pepers, gember, knoflook en sjalot in een hakmolentje fijn.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan of wok. Voeg hieraan het pepermengsel uit de hakmolen toe. Bak dit in 6 tot 8 minuten zacht.
  • Voeg 1 hele steranijs en 3-4 blaadjes djeroek poeroet blaadjes toe. Fruit deze mee.
  • Vervolgens voeg je 5 eetlepels water, 2 eetlepels Thaise vissaus (of nuoc mam chay), het sap en rasp van de limoen, 2 theelepels sesamolie en 40 gram suiker toe. Roer dit goed door elkaar. Let op! Dit is heel erg heet!
  • Het mengsel wordt nu donkerder en dikker en het begint steeds meer op een sambal te lijken. Blijf het mengsel rustig doorroeren en laat het niet verbranden. Als het meeste vocht is ingekookt dan is de sambal klaar. Verwijder de djeroek poeroet blaadjes en de steranijs.
  • Zorg dat je een schone uitgekookte glazen pot van minimaal 250-300 milliliter klaar hebt staan of twee kleinere potjes. Een voor direct gebruik en de andere om in de koelkast te bewaren. Schep de sambal in de pot(jes) draai de deksel(s) erop en zet de pot(jes) op zijn kop. Laat afkoelen en zet daarna in de koelkast. Vergeet niet een lepeltje sambal apart te houden om te proeven! De sambal wordt dikker naarmate hij afkoelt.
  • De sambal is ongeopend heel lang houdbaar. Open je de pot dan hoor je een klik. Na opening is de sambal beperkt houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de sambal uit de pot te scheppen. Zo blijft de sambal langer houdbaar.

AANTEKENINGEN

  • .
  • Als je ook net als ik een groot liefhebber bent van sambal dan lust je vast ook sambal badjak! Klik hier om naar het recept van sambal badjak te gaan en bekijk dan meteen de bijbehorende YouTube video om te zien hoe ik mijn sambal maak.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!