Pulled pork bbq uit de slowcooker is een vleesgerecht dat uren heeft gegaard. Je brengt het vlees op smaak met een dry rub, laat het low and slow garen en trekt het daarna met twee vorken uit elkaar. Deze dunne reepjes vlees serveer je meestal op een broodje met een pickle van rode ui en ernaast een frisse coleslaw. Pulled pork is een perfect gerecht om in de slowcooker te bereiden.
Voor dit recept heb je een dry rub nodig. Een dry rub is een kruidenmengsel met droge kruiden en specerijen. Je kunt kant-en-klare dry rubs kopen, maar ook zelf maken. Als je een goed gevulde kruidenkast hebt, kom je al een heel eind. Ik gebruik mijn eigen recept voor dry rub.

Pulled pork bbq uit de slowcooker
Het ligt een beetje aan de grootte van het vlees hoeveel rub je ongeveer nodig hebt. Wrijf het vlees in totdat het helemaal bedekt is met kruiden. Je hoeft geen exacte hoeveelheden te gebruiken. Als het vlees volledig bedekt is, is het goed. In dit recept gebruik je naast de dry rub nog een paar extra kruiden en specerijen. In veel recepten voor pulled pork wordt een kant-en-klaar flesje barbecuesaus gebruikt. Maar omdat deze sauzen vaak vrij zoet zijn, maak ik mijn eigen versie.
Pulled pork bbq uit de slowcooker
8
personen30
minuten6
uren6
uren30
minutenMaak in 6 tot 8 uur op stand low in de slowcooker deze heerlijke BBQ pulled pork met zelfgemaakte barbecuesaus. Serveer op een broodje met coleslaw en een pickle van rode ui.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
1 kilo procureur of beenham
2 theelepels gerookt paprikapoeder
2 uien gesnipperd
4 tenen knoflook fijngehakt
zout en peper naar smaak
1 theelepel gedroogde chilivlokken
1 mespunt chilipoeder
4 eetlepels (riet)suiker
500 milliliter tomaten passata
2 eetlepels mosterd
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels azijn
1 theelepel gedroogde tijm
2 eetlepels olie
BEREIDING
- Snijd 1 kilo procureur of beenham in grove stukken en wrijf ze in met 2 eetlepels dry rub en 1 theelepel van het gerookt paprikapoeder.
- Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak het vlees aan alle kanten bruin. Leg het vlees vervolgens in de slowcooker. Deze staat nog uit.
- Snipper 2 uien en 4 tenen knoflook en fruit deze aan in dezelfde pan waarin je het vlees hebt gebakken.
- Voeg 1 theelepel gedroogde chilivlokken, 1 mespunt chilipoeder, 1 theelepel gerookt paprikapoeder en 1 theelepel gedroogde tijm toe. Schep dit goed om.
- Schenk er nu 500 milliliter passata bij. Voeg 2 eetlepels mosterd, 2 eetlepels azijn, 2 eetlepels sojasaus en 4 eetlepels suiker toe en verwarm de saus tot hij bubbelt. Proef of de smaak van de saus naar wens is en voeg indien nodig nog extra sojasaus of suiker toe. Giet de saus over het vlees in de slowcooker.
- Zet de slowcooker voor 6 tot 8 uur op stand low. Haal daarna het vlees uit de slowcooker, trek het met 2 vorken uit elkaar en leg het vlees weer terug in de saus. Vermeng het vlees met de saus. Breng het eventueel nog extra op smaak met peper en zout.
- Serveer de pulled pork op een broodje samen met een pickle van rode ui en ernaast een frisse coleslaw.
AANTEKENINGEN
- Serveer de pulled pork op broodjes met een pickle van rode ui of komkommer.
- Coleslaw is een frisse salade op basis van yoghurt en mayonaise. Deze past prima bij pulled pork. Ik heb ook een recept voor coleslaw met ananas. Kijk hier voor het recept.
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.