Eetspiratie » Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise
Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise

Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise. Ik ben gek op friet, (zoete) aardappelfriet, tempeh frietjes maar ook groente friet. Een frietje is uiteindelijk niet meer dan een staafjes van ‘iets’. Dus in principe kun je van veel dingen een frietje maken. Pastinaak is een lekkere stevige groente die je goed kunt bakken in de oven. Het heeft een licht pittige smaak en is perfect om frietjes van te maken.

Pastinaak lijkt qua uiterlijk op een wortel. Het wordt dan ook weleens de ‘witte wortel’ genoemd. Maar een pastinaak smaakt totaal niet naar wortel. Het heeft een licht pittige en anijsachtige smaak. Deze groente is erg gezond en zou ook veel meer gegeten mogen worden. In de vorm van frietjes moet dat geen probleem zijn. Pastinaak is overigens ook lekker in een stamppot, in de soep, gestoomd of gegrild je kunt er alle kanten mee op.

Pastinaakfrietjes uit de oven of airfryer

Voor een mooie hoeveelheid frietjes heb je ongeveer 4 tot 6 pastinaken nodig. Vaak zijn ze per 3 verpakt en ze verschillen ook van vorm. Voor extra kleur en ‘bulk’ combineer ik pastinaak met wortel. Voor een pittig accent serveer ik er sambal mayonaise bij, dit past perfect bij de zoet/pittige frietjes.


Het geheime wapen van elke keuken ninja
VDN Santokumes damaststaal - Elegance serie - VG-10 Japans damascus - 67 lagen staal

VDN Santokumes damaststaal – Elegance serie – VG-10 Japans damascus – 67 lagen staal

Voor als je op zoek bent naar een echt goed mes!

Je kunt de frietjes ook in de airfryer bakken in plaats van in de oven. Bak ze ongeveer 20 minuten op 190 graden. Schud halverwege een keertje om en blijf er een beetje bij in de buurt en zorg dat ze niet verbranden.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise

Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

50

minuten

Maak van pastinaak en wortel lekkere knapperige groentefriet in de oven of airfryer. Serveer met een pittige sambal mayonaise.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 4-6 pastinaken

  • 1-2 middelgrote wortels of winterpenen

  • 1-2 eetlepels olie (olijfolie of avocado olie)

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel uienpoeder

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • halve theelepel gedroogde tijm

  • zout en peper

  • 2 eetlepels (plantaardige) mayonaise

  • halve eetlepel sambal oelek

BEREIDING

  • Schil 4 tot 6 pastinaken en 1 tot 2 winterpenen met een dunschiller en snijd de topjes en de kontjes eraf. Snijd ze met een scherp mes in lange dunne repen (frietjes) die ongeveer even groot zijn.
  • Doe de frietjes in een kom en verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
  • Meng in een schaaltje 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, 1 theelepel paprikapoeder en een halve theelepel tijm. Voeg 1 tot 2 eetlepels olie en een snuf zout en peper toe en roer dit tot een papje.
  • Schenk de olie over de frietjes en meng dit goed door elkaar. Dit gaat het beste met de hand. Trek eventueel een keukenhandschoentje aan. Zorg dat elk frietje bedekt is met een laagje olie.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de frietjes in rijtjes naast elkaar. Bak ze bruin op 200 graden in ongeveer 35 tot 40 minuten. Schep tussendoor een keertje om. Of bak ze in de airfryer voor 20 minuten op 190 graden. Schud tussendoor een keertje om.
  • Meng ondertussen 2 eetlepels mayonaise met een halve eetlepel sambal tot een pittige dipsaus.
  • Haal de frietjes uit de oven, bestrooi met een extra snufje zout en serveer direct.

AANTEKENINGEN

  • Varieer met verschillende soorten kruiden. Rozemarijn en oregano passen ook prima bij deze frietjes. Of maak er een pittige variant van met chili poeder of gerookt paprikapoeder.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!