Nasi kuning is een rijstgerecht wat meestal wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden. Vaak wordt het ook geserveerd in de vorm van een tumpeng (een torentje van rijst). Deze staat in het midden van een schaal met allerlei lekkere gerechten er omheen. Maar dit kleurrijke rijstgerecht kun je eigenlijk altijd wel eten, niet alleen maar als er iets te vieren valt. Het is en een leuke en lekkere variatie op gewone witte rijst.
Iedere familie heeft zijn eigen manier om nasi kuning te maken. De één maakt het in een rijstkoker of simpel in een pannetje. Sinds ik mijn multicooker (de Crock-Pot Express) heb bereid ik rijst altijd daarin. Elke keer komt de rijst hier perfect uit. Nasi kuning kun je zowel in een pan maken als in de multicooker. Lees hier hoe je dat doet.

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Nasi kuning (gele feestrijst)
Deze gele gekruide rijst heeft een lekkere zachte en aromatische smaak. Het ruikt ook heerlijk in de pan. Ingrediënten zoals sereh en djeroek poeroet geven die typische smaak aan deze rijst. Kneus deze wel altijd voor het koken, zo geven ze beter hun smaak af. Ook maakt de kokosmelk, waar de rijst in gekookt wordt de rijst lekker zacht en smaakvol. Pandanrijst of jasmijnrijst zijn fijne rijstsoorten voor dit recept. Je kunt nasi kuning eigenlijk met alle Indische en Indonesische gerechten combineren. Deze geurige rijst geeft een kleurexplosie op je bord.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Nasi kuning
4
personen10
minuten30
minuten40
minutenNasi kuning is heerlijke aromatische rijst die gekookt wordt in kokosmelk. Deze gele rijst wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
400 gram rijst (pandan rijst of jasmijn rijst)
500 milliliter water
300 milliliter kokosmelk
1 serehstengel, gekneusd
3 laurierbladen (of 1 daun salam)
1 theelepel gemalen kurkuma
3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad), gekneusd
1 – 2 plakken geplette gember
1 teen knoflook, geplet
BEREIDING
- Was 400 gram rijst. Spoel deze goed onder de kraan tot het water helder ziet.
- Doe 500 milliliter water met de gekneusde serehstengel, 1 – 2 plakken geplette gember, 1 teen geplette knoflook, 300 milliliter kokosmelk, 3 blaadjes djeroek poeroet, 3 laurierbladen en 1 theelepel gemalen kurkuma in een grote kookpan.
- Breng dit samen aan de kook en voeg dan de rijst toe. Roer het even door en breng opnieuw aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en doe de deksel op de pan.
- Roer het af en toe even door en wacht tot al het vocht is opgenomen. Dit duurt ongeveer 15 minuten of langer. Nu is de nasi kuning klaar. Serveer het net zoals ‘witte’ rijst.
AANTEKENINGEN
- Nasi kuning is ook een lekker onderdeel voor een rijsttafel. Het is ook geschikt voor een vegetarische rijsttafel.