Eetspiratie » Monkey bread (zoet plukbrood)
Monkey bread

Monkey bread (zoet plukbrood)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Monkey bread, een feestelijk broodrecept. Dit plukbrood ziet er niet alleen lekker uit maar hij smaakt ook erg heerlijk. Alleen al om de mooie vorm zou ik hem op tafel willen zetten. Het recept is niet ingewikkeld. Je hebt een aantal basisingrediënten nodig, gesmolten roomboter, suiker en een mooie bakvorm.

Ik gebruikte een tulbandvorm om mijn monkey bread in te bakken. In een tulbandvorm rijst het brood mooi omhoog. Als basis voor dit recept heb ik het deeg voor voor mikkemannen genomen. Dit zijn zoete broodjes met speculaaskruiden die gegeten worden rond Sinterklaas. Met deze basis kun je perfect dit heerlijke plukbrood maken.

Plukbrood recept

Een plukbrood is een brood om te delen. Je draait balletjes van het deeg en deze stapel je op elkaar in een bakvorm. Tijdens het bakken, worden de bolletjes één geheel, dit is het brood. Je serveert het op een mooie schaal en iedereen kan er stukjes vanaf ‘plukken’. Een feestelijk brood voor Pasen, Kerst of voor een high tea, brunch of picknick.


Voor een cake die indruk maakt
Zenker tulbandvorm - 25 cm

Zenker tulbandvorm – 25 cm

Bak de perfecte tulband moeiteloos met de Zenker tulbandvorm! Dankzij de Teflon antiaanbaklaag haal je je creaties eenvoudig uit de vorm, met een egaal gebakken resultaat tot 230°C.

Bij dit recept krijg je wel ‘vieze handen’ want je gaat de deegballetjes rollen door de gesmolten boter en daarna door het suiker/kaneelmengsel. Je kunt dit natuurlijk ook doen met keukenhandschoentjes. Na het bakken keer je de tulband voorzichtig om met behulp van een snijplank. Serveer het plukbrood warm, maar koud is het ook lekker.

Monkey bread (zoet plukbrood)

Monkey bread (zoet plukbrood)

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Gebak, BorrelhapjeKeuken: InternationaalNiveau: Gemiddeld
Porties

1

portie
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

0

minuten
Rijstijd

2

uren 
Baktijd

30

minuten
Totale tijd

2

uren 

30

minuten

Monkeybread een zoet broodrecept om te delen. Bak dit heerlijke brood in een mooie tulbandvorm zodat het deeg goed omhoog kan rijzen. Een lekker brood voor feestelijke gelegenheden zoals Pasen, Kerst, een high tea, picknick of brunch.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 7 gram gist

  • 200 milliliter lauwwarme melk

  • 1 eetlepel honing

  • 500 gram bloem

  • 1 eetlepel Griekse yoghurt

  • 25 gram bruine suiker

  • 40 gram roomboter, in kleine blokjes

  • 5 gram zout

  • 1 eetlepel ceylon kaneel

  • 1 dopje vanille aroma

  • voor het glazuur
  • 3 eetlepels gesmolten roomboter

  • 4 eetlepels suiker

  • 1 eetlepel ceylon kaneel

BEREIDING

  • Verwarm 200 milliliter melk kort in een steelpannetje. Schenk dit in een ruime kom of de kom van je keukenmachine. Voeg 1 eetlepel honing 7 gram gist toe. Roer even door, dek de kom af en laat dit 5 tot 10 minuten staan tot er een schuimlaagje op komt.
  • Zet de kom met het gistmengsel op een digitale keukenweegschaal en voeg 500 gram bloem, 1 eetlepel Griekse yoghurt, 25 gram bruine suiker, 40 gram roomboter in kleine blokjes, 5 gram zout, 1 eetlepel ceylon kaneel en 1 dopje vanille aroma toe. Meng dit goed door elkaar met een spatel en kneed het verder met de hand. Of kneed het met behulp van een keukenmachine met deeghaken. Kneed het 10 minuten tot het deeg niet meer plakt.
  • Strooi een beetje bloem op de bodem van de kom en leg de deegbal erin. Dek de kom af met een stuk huishoudfolie en laat het rijzen voor 1 uur op een warme plek in huis tot het deeg verdubbeld is.
  • Als het deeg verdubbeld is, sla je de lucht eruit en haal je het uit de kom. Vervolgens ga je de balletjes maken. Trek steeds een plukje van de deegbal en draai er balletjes van ter grootte van een golfbal. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en dek deze steeds af.
  • Als je alle balletjes gedraaid hebt, smelt je 3 eetlepels roomboter in een pannetje. Schenk dit in een diep bord. Maak in een ander diep bord een mengsel van 4 eetlepels suiker en een 1 eetlepel ceylon kaneel. Vet ook je tulbandvorm in.
  • Rol nu de deegballetjes één voor één eerst door de gesmolten roomboter en vervolgens door het suiker/kaneelmengsel. Leg daarna het balletje in de tulbandvorm. Herhaal dit tot alle balletjes op zijn en stapel ze mooi op elkaar in de tulband.
  • Dek daarna de tulband af met een stuk huishoudfolie en laat het brood nog 1 uur rijzen.
  • Als de rijstijd verstreken is verwarm je de oven voor op 175 – 180 graden. Bak het plukbrood gaar in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
  • Als de baktijd verstreken is, haal je het brood uit de oven en laat je hem 5 tot 10 minuutjes staan. Leg een grote snijplank op de tulband en keer hem om. Haal de vorm eraf en serveer het plukbrood warm, maar koud is het ook lekker.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!