Monkey bread, een feestelijk broodrecept. Dit plukbrood ziet er niet alleen lekker uit maar hij smaakt ook erg heerlijk. Alleen al om de mooie vorm zou ik hem op tafel willen zetten. Het recept is niet ingewikkeld. Je hebt een aantal basisingrediënten nodig, gesmolten roomboter, suiker en een mooie bakvorm.
Ik gebruikte een tulbandvorm om mijn monkey bread in te bakken. In een tulbandvorm rijst het brood mooi omhoog. Als basis voor dit recept heb ik het deeg voor voor mikkemannen genomen. Dit zijn zoete broodjes met speculaaskruiden die gegeten worden rond Sinterklaas. Met deze basis kun je perfect dit heerlijke plukbrood maken.
Plukbrood recept
Een plukbrood is een brood om te delen. Je draait balletjes van het deeg en deze stapel je op elkaar in een bakvorm. Tijdens het bakken, worden de bolletjes één geheel, dit is het brood. Je serveert het op een mooie schaal en iedereen kan er stukjes vanaf ‘plukken’. Een feestelijk brood voor Pasen, Kerst of voor een high tea, brunch of picknick.

Bij dit recept krijg je wel ‘vieze handen’ want je gaat de deegballetjes rollen door de gesmolten boter en daarna door het suiker/kaneelmengsel. Je kunt dit natuurlijk ook doen met keukenhandschoentjes. Na het bakken keer je de tulband voorzichtig om met behulp van een snijplank. Serveer het plukbrood warm, maar koud is het ook lekker.