Eetspiratie » Krokante Spaanse kip met snelle aioli
Krokante Spaanse kip

Krokante Spaanse kip met snelle aioli

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Krokante Spaanse kip met snelle aioli. Maar Simoon, jij bent toch van het ‘Indofood’? Ja, dat klopt! Maar soms maak ik weleens een uitstapje naar een andere keuken, en toevallig ben ik gek op Ibiza. Na een aantal keer dat prachtige eiland bezocht te hebben kan ik wel zeggen dat ik de Spaanse keuken ook erg waardeer. Dit recept is verre van authentiek, het is meer een Spaanse stijl.

Er zit zelfs witte wijn in dit recept en dat terwijl ik nooit wijn drink of met wijn kook. De wijn zit in de marinade en de smaak is zo subtiel dat zelfs ik het lekker vind. Bij deze krokante kip hoort aioli, oftewel knoflookmayonaise. Deze Spaanse saus maak je met een paar simpele ingrediënten. Samen met andere Spaans getinte gerechtjes maak je binnen no time een lekkere tapaslunch of borrelplank.

Krokante Spaanse kip met aioli

Krokante stukjes kip met knoflookmayonaise valt bij veel mensen goed in de smaak. De krokante kip is het middelpunt van de borrelplank, dus zorg ervoor dat je voldoende maakt! Vul je borrelplank aan met olijven, ingelegde jalapeno pepers, knapperig brood, pimientos de padron en tomaatjes. Ik maakte er ook nog geroosterde mini puntpaprika met verkruimelde geitenkaas bij. Knapperige tortillachips met een lekkere tomatensalsa mag ook niet ontbreken. Deze gerechtjes zijn als lunch of perfect voor een borrelavond. Lekker op een zomerse dag in het zonnetje op je terras of balkon.


Een onverwoestbare koekenpan
Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!

Krokante Spaanse kip met snelle aioli

Krokante Spaanse kip met snelle aioli

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 3 stemmen
Categorie: Lunch, Borrelhapje, Bijgerecht, TapaKeuken: SpaansNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

35

minuten

Krokante kip met een lekkere dip van zelfgemaakte aioli en lekkere bijgerechtjes. Een lekkere tapas lunch of heerlijk voor een zomers borrelavondje.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 700 gram kiphaasjes of kippendijen

  • 150 milliliter witte wijn

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 100 milliliter olijfolie

  • 2 tenen knoflook, geraspt

  • 1 theelepel gedroogde tijm

  • halve theelepel chilivlokken (of meer naar smaak)

  • 8-10 eetlepels paneermeel

  • 1 ei

  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

  • zout en peper naar smaak

  • voor de aioli
  • 4 eetlepels mayonaise

  • 3 tenen knoflook, geraspt

  • 2 eetlepels olie

  • peper en zout

  • halve eetlepel fijngehakte peterselie

BEREIDING

  • Meng in een grote schaal 150 milliliter witte wijn, 100 milliliter olijfolie, 1 theelepel komijn, 1 theelepel gedroogde tijm, een halve tot hele theelepel chilivlokken, 1 eetlepel vers gehakte peterselie, 2 tenen geraspte knoflook, zout en peper. Doe 500 gram kiphaasjes of kippendijen in de marinade en zorg dat ze goed bedekt zijn. Laat dit ongeveer 15 minuten staan.
  • Kluts 1 ei in een diep bord en doe 8 tot 10 eetlepels paneermeel in een ander diep bord.
  • Haal de stukjes kip uit de marinade, laat even uitdruppelen en haal ze één voor één eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel. Druk het paneermeel goed aan en zorg dat de kip volledig bedekt is.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de kipstukjes hierin rondom bruin en krokant.
  • Maak vervolgens de aioli door 4 eetlepels mayonaise te mengen met 3 teentjes geraspte knoflook, peper, zout en een theelepel vers gehakte peterselie.Mini tapas lunch
  • Serveer de kip met de aioli en en maak er een lekkere borrelplank van.Krokante Spaanse kip

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!