Krokante Spaanse kip met snelle aioli. Maar Simoon, jij bent toch van het ‘Indofood’? Ja, dat klopt! Maar soms maak ik weleens een uitstapje naar een andere keuken, en toevallig ben ik gek op Ibiza. Na een aantal keer dat prachtige eiland bezocht te hebben kan ik wel zeggen dat ik de Spaanse keuken ook erg waardeer. Dit recept is verre van authentiek, het is meer een Spaanse stijl.
Er zit zelfs witte wijn in dit recept en dat terwijl ik nooit wijn drink of met wijn kook. De wijn zit in de marinade en de smaak is zo subtiel dat zelfs ik het lekker vind. Bij deze krokante kip hoort aioli, oftewel knoflookmayonaise. Deze Spaanse saus maak je met een paar simpele ingrediënten. Samen met andere Spaans getinte gerechtjes maak je binnen no time een lekkere tapaslunch of borrelplank.
Krokante Spaanse kip met aioli
Krokante stukjes kip met knoflookmayonaise valt bij veel mensen goed in de smaak. De krokante kip is het middelpunt van de borrelplank, dus zorg ervoor dat je voldoende maakt! Vul je borrelplank aan met olijven, ingelegde jalapeno pepers, knapperig brood, pimientos de padron en tomaatjes. Ik maakte er ook nog geroosterde mini puntpaprika met verkruimelde geitenkaas bij. Knapperige tortillachips met een lekkere tomatensalsa mag ook niet ontbreken. Deze gerechtjes zijn als lunch of perfect voor een borrelavond. Lekker op een zomerse dag in het zonnetje op je terras of balkon.

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan
Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!
Krokante Spaanse kip met snelle aioli
4
personen20
minuten15
minuten35
minutenKrokante kip met een lekkere dip van zelfgemaakte aioli en lekkere bijgerechtjes. Een lekkere tapas lunch of heerlijk voor een zomers borrelavondje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
700 gram kiphaasjes of kippendijen
150 milliliter witte wijn
1 theelepel gemalen komijn
100 milliliter olijfolie
2 tenen knoflook, geraspt
1 theelepel gedroogde tijm
halve theelepel chilivlokken (of meer naar smaak)
8-10 eetlepels paneermeel
1 ei
1 eetlepel fijngehakte peterselie
zout en peper naar smaak
- voor de aioli
4 eetlepels mayonaise
3 tenen knoflook, geraspt
2 eetlepels olie
peper en zout
halve eetlepel fijngehakte peterselie
BEREIDING
- Meng in een grote schaal 150 milliliter witte wijn, 100 milliliter olijfolie, 1 theelepel komijn, 1 theelepel gedroogde tijm, een halve tot hele theelepel chilivlokken, 1 eetlepel vers gehakte peterselie, 2 tenen geraspte knoflook, zout en peper. Doe 500 gram kiphaasjes of kippendijen in de marinade en zorg dat ze goed bedekt zijn. Laat dit ongeveer 15 minuten staan.
- Kluts 1 ei in een diep bord en doe 8 tot 10 eetlepels paneermeel in een ander diep bord.
- Haal de stukjes kip uit de marinade, laat even uitdruppelen en haal ze één voor één eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel. Druk het paneermeel goed aan en zorg dat de kip volledig bedekt is.
- Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de kipstukjes hierin rondom bruin en krokant.
- Maak vervolgens de aioli door 4 eetlepels mayonaise te mengen met 3 teentjes geraspte knoflook, peper, zout en een theelepel vers gehakte peterselie.
- Serveer de kip met de aioli en en maak er een lekkere borrelplank van.
AANTEKENINGEN
- Wil je in plaats van een Spaans getinte borrelplank een Oosterse borrelplank maken? Klik dan hier voor inspiratie.