Eetspiratie » Homemade chilisaus
Homemade chilisaus

Homemade chilisaus

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Homemade chilisaus, een saus die je eenvoudig zelf kunt maken. Chilisaus is niet alleen lekker om loempia’s in te dippen maar het is ook een handig ingrediënt in een marinade, dressing of een saus. Een onmisbaar condiment voor bij al je Aziatische gerechten.

Zelf houd ik van chilisaus met een beetje pit. De supermarktvarianten zijn vaak te zoet naar mijn persoonlijke smaak. Daarom zit er maar een ding op, zelf chilisaus maken. Je kunt zelf bepalen hoeveel suiker je erin doet en hoe pittig je hem maakt.

Homemade chilisaus

Ik gebruik voor deze chilisaus een combinatie van rode pepers met puntpaprika. Dit geeft extra kleur, een zoetig accent en het vult de saus een beetje. Ik hou namelijk van veel rode spikkeltjes in mijn chilisaus. In dit recept gebruik ik voor extra smaak een beetje vissaus. Je kunt dit vervangen voor vegan vissaus of een scheutje sojasaus voor extra umami smaak. Je kunt dit ook weglaten. Het is een lekkere toevoeging die net een beetje extra kick geeft.


Weckpot 500ml - 6 stuks

Weckpot 500ml – 6 stuks

Weckpot 500ml (6 stuks) met ring en beugelsluiting. Ideaal voor het conserveren van jam, sambal, noten en meer. Luchtdicht afsluitbaar met rubberen ring en RVS beugel.

Homemade chilisaus

Homemade chilisaus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Saus, CondimentKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

1

(250 milliliter)
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

25

minuten

Zoete chilisaus maken is heel eenvoudig. Je bepaalt zelf welke ingrediënten je gebruikt en hoe zoet en hoe pittig dat je de saus maakt. lekker als dip, topping, in marinades, sauzen en dressings.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 3 rode pepers, fijngesneden

  • 1 rode puntpaprika, in kleine blokjes gesneden

  • 1 eetlepel suiker

  • 2 theelepels verse gember

  • halve eetlepel (vegan) vissaus

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 eetlepel olie

  • 50 milliliter azijn

  • 180 milliliter water

  • 2 theelepels maïzena + 3 theelepels water (voor een papje)

BEREIDING

  • Snijd de rode peper en de puntpaprika in fijne stukjes. Rasp 1 theelepel gember en hak 3 tenen knoflook fijn.
  • Verhit een eetlepel olie in een steelpan. Fruit hierin de rode peper, puntpaprika, gember en knoflook aan.
  • Voeg 1 eetlepel suiker toe en blijf roeren in de pan tot de suiker opgelost is.
  • Schenk er 180 milliliter water en 50 milliliter azijn bij. Breng dit langzaam aan de kook. Voeg een halve eetlepel (vegan) vissaus toe om de chilisaus op smaak te brengen.
  • Pureer dit met behulp van een staafmixer tot een saus. Let op, het mengsel is heet!
  • Maak een papje van 2 theelepels maïzena en 4 theelepels koud water. Voeg dit nu scheutje voor scheutje toe aan de saus tot het de voor jou gewenste dikte heeft.
  • Schenk de saus over in een uitgekookte glazen pot (van minimaal 200 ml). Laat de saus afkoelen en bewaar deze in de koelkast. Na opening is de saus beperkt houdbaar.Homemade chilisaus

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!