Griekse salade met pitachips een 2.0 versie van een traditionele Griekse boerensalade. Je kunt er een grote hoeveelheid van maken en daarom is deze zomerse salade erg lekker bij de barbecue of ook geschikt als maaltijdsalade. Het is ook een ideaal gerecht om restjes uit je groentelade op te maken.
Naast een grote schaal met groente ga je ook een ’tzatziki achtige’ dressing en krokante pitachips maken. Om het recept niet te ingewikkeld te maken kies ik voor een simpele dressing met de smaken van tzatziki. Maar wil je ‘de echte’ tzatziki maken, dan vind je hier een lekker recept. En wellicht heb je in je voorraadkast nog een verdwaald pakje pitabroodjes liggen. Deze kun je perfect gebruiken om pita chips van te maken. Lees hier hoe je dat doet.
Griekse salade met pitachips
Een Griekse salade is natuurlijk een perfecte basis die je kunt uitbreiden met allerlei andere lekkere ingrediënten. Zo heb ik ervoor gekozen om bonen toe te voegen. Naast dat bonen lekker en gezond zijn, geven ze de salade ook een bite en een goede portie eiwitten. Deze salade heeft iets weg van het Libanese gerecht, fattoush. Dit is een salade met veel verse kruiden, knapperige groenten en ook pita chips.

UBITE bio-based saladeschaal / serveerschaal XL
Duurzaam – 27cm – gemaakt van 100% hernieuwbare plantaardige bronnen.
Griekse salade met pitachips
4
porties25
minuten10
minuten35
minutenEen Griekse boerensalade met een dressing van tzatziki en krokante pitachips. De perfecte zomerse barbecue salade, maaltijdsalade of bijgerecht.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
1 zak gemengde sla (ongeveer 100 gram)
halve komkommer, in blokjes gesneden
1 rode ui, in ringetjes gesneden
8 cherry tomaatjes, gehalveerd
300 gram bonenmix of gemengde bonen
2 gegrilde paprika’s uit pot, in reepjes gesneden
10 zwarte olijven, gehalveerd
zout en peper naar smaak
3 pitabroodjes + 1 eetlepel olie (voor de pitachips)
- voor de dressing
1 eetlepel (plantaardige) mayonaise
1 eetlepel (soja) yoghurt
halve biologische citroen (sap + rasp)
halve eetlepel gedroogde dille
halve theelepel knoflookpoeder
1 theelepel ahornsiroop (of honing)
zout en peper
BEREIDING
- Begin met het maken van de dressing. Meng 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel yoghurt, het sap en rasp van een halve citroen, een halve eetlepel gedroogde dille, een halve theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel ahornsiroop of honig en peper en zout in een kom. Zet apart tot gebruik.
- Knip 3 pitabroodjes in driehoekjes, besprenkel met 1 eetlepel olie en bestrooi met een halve theelepel knoflookpoeder, peper en zout. Vervolgens bak je de puntjes in je tosti-ijzer (2 minuten), contactgrill (2 minuten), airfryer (180 graden 4 tot 5 minuten) of oven (200 graden voor 5 minuten).
- Snijd de ui in halve maantjes en leg deze in de schaal waar je de salade in gaat maken. Bestrooi de ui met peper en zout en knijp dit stevig samen met de ui. Hierdoor wordt de ui zoet en zacht.
- Halveer 8 cherry tomaatjes, snijd de halve komkommer in kleine blokjes en 2 paprika’s uit pot in reepjes. Spoel 300 gram bonen af onder de kraan. Verdeel 100 gram sla over de schaal en meng met je handen de ui, groenten en bonen erdoorheen. Breng de salade op smaak met een snufje zout en peper.
- Drizzle de dressing er royaal overheen en meng de salade door elkaar met slabestek. Verdeel de pitachips over de salade, steek er hier en daar een chipje in.
- Garneer met 10 zwarte gehalveerde olijven en serveer direct.
AANTEKENINGEN
- Deze salade is lekker met een stukje gegrilde kip en/of zoete aardappelfriet. Klik hier voor het recept.