Familierecepten

In de categorie Familierecepten vind je bijzondere gerechten die zijn doorgegeven van mijn Indonesische oma, moeder en tantes. Veel recepten van Eetspiratie zijn gebaseerd op deze familierecepten, vaak met een kleine eigen twist voor een moderne smaak.

Macaroni goreng

Macaroni goreng

Macaroni goreng, opgebakken macaroni met een pickle (zoetzuur) en een gebakken eitje. Een beetje vergelijkbaar met nasi goreng maar dan gebruik je in plaats van rijst elleboogjes pasta oftewel macaroni. Dit gerecht is geen verzinsel maar het is iets wat mijn moeder vroeger vaak maakte. Het is een bekend gerecht […]

Sambal gehaktballen uit de slowcooker

Sambal gehaktballen uit de slowcooker

Sambal gehaktballen uit de slowcooker, een recept geïnspireerd op de kookkunsten van mijn tante Eef. Van alle Indische tantes kon zij toch wel het lekkerste koken. Haar gehaktballen en nasi goreng waren bijna niet te evenaren. Zij was ook de tante die je altijd eten gaf ook al had je […]

Sambal brandal

Sambal brandal van oom Harold

Sambal brandal van oom Harold. Ik houd van pittig maar bij het nemen van een likje van deze sambal kreeg ik toch wel enigszins zweetdruppels op mijn voorhoofd. Zelfs mijn moeder moest even slikken toen ze deze sambal proefde. Dit recept heb ik weten te ontfutselen van oom Harold, hij […]

Sambal goreng paksoi

Sambal goreng paksoi

Sambal goreng paksoi, een recept van mijn moeder. Vroeger hadden wij maar een klein budget, maar er stond wel altijd lekker eten op tafel. Dit gerecht: sambal goreng paksoi, aten wij vroeger regelmatig en ik zet het zelf graag op tafel op een drukke doordeweekse dag. Naast dat het een […]

Sambal goreng witlof met vis

Sambal goreng witlof met vis

Sambal goreng witlof met vis. Dit recept is van mijn moeder en het is een bijzonder en lekker gerecht. Niet iedereen zal hier fan van zijn maar het is een van mijn favoriete gerechten die mijn moeder altijd maakte. Als ik het nu eet denk ik aan vroeger. Het is […]

Sambal tomaat

Sambal tomaat

Sambal tomaat (sambal tomat) is niet té pittig, niet té zoet maar precies goed. Wil je zelf een keer een speciale sambal maken, dan is dit een goed recept om mee te beginnen. Je bepaalt zelf hoe pittig je de sambal maakt. Het lekkerste is om voor dit recept een […]

Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis, oftewel pittige kip ketjap. Indische recepten kunnen soms een redelijk lange ingrediëntenlijst hebben. Ook gaat er vaak veel tijd zitten in het koken van deze lekkere gerechten. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dit recept voor ajam ketjap pedis staat vrij snel op tafel en […]

Kooktips voor de Indische keuken

Kooktips voor de Indische keuken

Kooktips voor de Indische keuken. In de Indonesische en Indische keuken wordt op gevoel gekookt. Het is vaak een snufje van dit en een snufje van dat. Soms worden er ingrediënten in recepten gebruikt die je misschien niet kent qua smaak of waar je nog nooit van gehoord hebt. Handelingen […]

Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering, pittige krokant gebakken (aardappel)frietjes. Vroeger aten wij altijd op vrijdag friet. Mijn moeder maakte de friet altijd vers. Ze sneed ze met de hand, bakte ze voor en net voor het eten bakte ze de friet nog lekker bruin en krokant. Dat waren de lekkerste frietjes […]

Pastei tutup (Indische pastei)

Pastei tutup (Indische pastei)

Pastei tutup (Indische pastei). Tutup mulut (mondje dicht) dat riep mijn moeder vroeger regelmatig tegen mij! Pastei tutup is een ovenschotel die afgedekt (gesloten) is, dus dicht (tutup). Deze schotel heeft iets weg heeft van een Sheperds pie. Er zitten hele eenvoudige ingrediënten in waarbij je je misschien afvraagt, is […]

Sate ajam ketjap

Sate ajam ketjap

Saté ajam ketjap, malse kip op een stokje geserveerd met een lekkere ketjapsaus. Bij saté hoef je natuurlijk niet altijd ‘satésaus’ te serveren. Bijvoorbeeld bij saté kambing (geitenvlees) wordt traditioneel ketjapsaus geserveerd. Maar het het kan ook allebei natuurlijk! Marineer je sateetjes en serveer er verschillende sauzen bij, zo kan […]

Pittige kool met kipgehaktballetjes

Pittige kool met kipgehaktballetjes

Pittige kool met kipgehaktballetjes, een gerecht dat mijn moeder vroeger altijd maakte. Mijn moeder kan van iets simpels iets heel lekkers maken. Zo toverde ze spitskool om in iets wat bijna iedereen wel zou lusten, namelijk pittige kool met gehaktballetjes. Je serveert dit gerecht met rijst en als fris accentje […]

Pittige speklapjes

Pittige speklapjes

Pittige speklapjes, Indisch gekruid en lekker uit de pan of van de BBQ. Vroeger waren de speklapjes het laatste wat er werd gegrild. De barbecue was dan nog lekker warm en iedereen keek uit naar de afsluiter van de BBQ, het pittige spek. Krokant, pittig en lekker gemarineerd. De marinade […]

Snelle zoet zure komkommersalade

Snelle zoetzure komkommersalade

Snelle zoetzure komkommersalade, zo snel heb je het nog nooit gemaakt! Mijn moeder doet dit al zolang ik me kan herinneren. Het is haar eigen bedenksel. Ze gebruikt het overgebleven augurkennat en doet daar plakjes komkommer in. Zo heb je binnen no time een lekkere pickle van komkommer gemaakt die […]