Dumplingsoep, een krachtige bouillon met heerlijke gevulde Aziatische deegpakketjes. Hier thuis is iedereen gek op wontons, dumplings, gyoza, dimsum en alles wat daarmee te maken heeft. Wij eten regelmatig dumplings. Dumplings zijn mooi gevouwen deegpakketjes met een vulling van bijvoorbeeld kip, garnalen of een vega/plantaardige vulling. De pakketjes worden gestoomd, gekookt of krokant gebakken. Maar dumplings zijn ook heel erg lekker in een soep.
Dumplings is een verzamelnaam voor gevulde deegvelletjes of deegpakketjes. Ik was altijd al gefascineerd door deze mooie gevouwen kunstwerkjes. Het lekkerst vind ik ze gekookt en geserveerd met crispy chili olie, sesamzaadjes en ringetjes bosui. Of in een krachtige bouillon/soep: dumplingsoep dus.
Dumplingsoep (bouillon)
De bouillon voor deze dumplingsoep is heel eenvoudig en gebruik ik bijna altijd als basis voor mijn Aziatische soepen. Als eerste gebruik ik kippenbouillon. Dit kan verse kippenbouillon zijn of bouillon uit een pot die je aanlengt met water. Koop de lekkerste die je kunt vinden met de minste toevoegingen. Het enige dat in de bouillon gaat zijn gekneusde plakken gember, gekneusde bosuitjes, een geplette teen knoflook en een eetlepel sojasaus. Het kneuzen en pletten is belangrijk zodat de ingrediënten goed hun smaak kunnen afgeven. Sla die stap dus niet over.
Vulling en vellen voor wontons/dumplings
Er zijn verschillende soorten vullingen voor wontons en dumplings. Ik gebruik meestal een basis van kipgehakt of tofu voor mijn dumplings. De combinatie van spitskool met champignons is ook erg lekker. Vaak wordt er ook een combinatie gebruikt van kip en garnaal. Deze combinatie gebruik ik bijvoorbeeld ook in mijn pangsit goreng recept. Dit zijn ook dumplings maar dan de gefrituurde variant. Je kunt dumplings dus zowel met als zonder vlees maken.
Vellen voor dumplings koop je bij de toko, maar ze zijn tegenwoordig ook te vinden in het vriesvak van verschillende supermarkten. Je vindt ze onder de naam wonton vellen, wonton skin of dumpling skin. Ze zijn meestal rond van vorm. Sla meteen een voorraad in, want ze zijn in de vriezer lang houdbaar.
Dumplings vouwen
Je denkt nu vast, dumplings vouwen is heel moeilijk! Ja, je zult even moeten oefenen voordat je perfecte dumplings kunt vouwen. Ik heb ook veel geoefend en kan nu redelijk mooie dumplings maken. Voor dumplingsoep zijn simpel gevouwen dumplings het lekkerst.

Maar er is ook een alternatief namelijk; een dumplingmaker! Hiermee wordt dumplings maken een stuk makkelijker. Het is dan misschien niet de traditionele vorm, maar voor deze soep zijn ze prima. Je kunt met dit hulpje snel veel dumplings maken. Heb je geen dumplingmaker? Heb je nog nooit dumplings gevouwen? Vouw dan de dumplings in de vorm van een halve maan. Dit is een prima vorm om mee te beginnen.
Leg de vellen en gevouwen dumplings altijd onder een theedoek zodat ze niet uitdrogen. Met de hoeveelheden van dit recept kun je ongeveer 40 tot 45 dumplings maken.
Dumplings invriezen
En als je dan toch aan het vouwen bent, vouw dan tot je vulling op is. Leg de dumplings die je wilt invriezen op een bord of schaal en vries ze los van elkaar in. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een zak doen. Ze zijn op deze manier maanden houdbaar. Ontdooide dumplings kook je 3 tot 4 minuten en bevroren dumplings kook je 6 tot 8 minuten.
