Eetspiratie » Dumplingsoep
Dumplingsoep

Dumplingsoep

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Dumplingsoep, een krachtige bouillon met heerlijke gevulde Aziatische deegpakketjes. Hier thuis is iedereen gek op wontons, dumplings, gyoza, dimsum en alles wat daarmee te maken heeft. Wij eten regelmatig dumplings. Dumplings zijn mooi gevouwen deegpakketjes met een vulling van bijvoorbeeld kip, garnalen of een vega/plantaardige vulling. De pakketjes worden gestoomd, gekookt of krokant gebakken. Maar dumplings zijn ook heel erg lekker in een soep.

Dumplings is een verzamelnaam voor gevulde deegvelletjes of deegpakketjes. Ik was altijd al gefascineerd door deze mooie gevouwen kunstwerkjes. Het lekkerst vind ik ze gekookt en geserveerd met crispy chili olie, sesamzaadjes en ringetjes bosui. Of in een krachtige bouillon/soep: dumplingsoep dus.

Dumplingsoep (bouillon)

De bouillon voor deze dumplingsoep is heel eenvoudig en gebruik ik bijna altijd als basis voor mijn Aziatische soepen. Als eerste gebruik ik kippenbouillon. Dit kan verse kippenbouillon zijn of bouillon uit een pot die je aanlengt met water. Koop de lekkerste die je kunt vinden met de minste toevoegingen. Het enige dat in de bouillon gaat zijn gekneusde plakken gember, gekneusde bosuitjes, een geplette teen knoflook en een eetlepel sojasaus. Het kneuzen en pletten is belangrijk zodat de ingrediënten goed hun smaak kunnen afgeven. Sla die stap dus niet over.

Vulling en vellen voor wontons/dumplings

Er zijn verschillende soorten vullingen voor wontons en dumplings. Ik gebruik meestal een basis van kipgehakt of tofu voor mijn dumplings. De combinatie van spitskool met champignons is ook erg lekker. Vaak wordt er ook een combinatie gebruikt van kip en garnaal. Deze combinatie gebruik ik bijvoorbeeld ook in mijn pangsit goreng recept. Dit zijn ook dumplings maar dan de gefrituurde variant. Je kunt dumplings dus zowel met als zonder vlees maken.

Vellen voor dumplings koop je bij de toko, maar ze zijn tegenwoordig ook te vinden in het vriesvak van verschillende supermarkten. Je vindt ze onder de naam wonton vellen, wonton skin of dumpling skin. Ze zijn meestal rond van vorm. Sla meteen een voorraad in, want ze zijn in de vriezer lang houdbaar.

Dumplings vouwen

Je denkt nu vast, dumplings vouwen is heel moeilijk! Ja, je zult even moeten oefenen voordat je perfecte dumplings kunt vouwen. Ik heb ook veel geoefend en kan nu redelijk mooie dumplings maken. Voor dumplingsoep zijn simpel gevouwen dumplings het lekkerst.

Dumplings maken

Maar er is ook een alternatief namelijk; een dumplingmaker! Hiermee wordt dumplings maken een stuk makkelijker. Het is dan misschien niet de traditionele vorm, maar voor deze soep zijn ze prima. Je kunt met dit hulpje snel veel dumplings maken. Heb je geen dumplingmaker? Heb je nog nooit dumplings gevouwen? Vouw dan de dumplings in de vorm van een halve maan. Dit is een prima vorm om mee te beginnen.

Leg de vellen en gevouwen dumplings altijd onder een theedoek zodat ze niet uitdrogen. Met de hoeveelheden van dit recept kun je ongeveer 40 tot 45 dumplings maken.


RX Goods 2 Stuks Stalen Deegvormer Mal voor Ravioli, Pastei, Dumpling, Empanada

RX Goods 2 Stuks Stalen Deegvormer Mal voor Ravioli, Pastei, Dumpling, Empanada

Een speciale deegvormer ontworpen die is gemaakt voor alle deeggerechten.

Dumplings invriezen

En als je dan toch aan het vouwen bent, vouw dan tot je vulling op is. Leg de dumplings die je wilt invriezen op een bord of schaal en vries ze los van elkaar in. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een zak doen. Ze zijn op deze manier maanden houdbaar. Ontdooide dumplings kook je 3 tot 4 minuten en bevroren dumplings kook je 6 tot 8 minuten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Dumplingsoep
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Dumplingsoep

Dumplingsoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 5 stemmen
Categorie: Voorgerecht, Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

1

uur 
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

30

minuten

Een lekkere krachtige bouillon met heerlijke zelfgemaakte dumplings. Serveer met een drizzle crispy chili olie, sesamzaadjes en ringetjes bosui. Lekker als lunch, licht voorgerecht of avondmaaltijd.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • voor de bouillon
  • 1,5 liter kippenbouillon

  • 3 plakken gekneusde gember

  • 1 flinke teen geplette knoflook

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 4 gekneusde bosuitjes + extra voor garnering

  • voor de dumplings
  • 300 gram kipgehakt ongekruid

  • 40-45 wontonvellen (dumplingvellen)

  • 15 gram bieslook fijngehakt

  • 2 theelepels verse gember, geraspt

  • 2 tenen knoflook, geraspt

  • 1 eetlepel sojasaus

  • halve eetlepel sesamolie

  • 1 theelepel maïzena

  • 1/4 van een spitskool, in flinterdunne reepjes gesneden

  • 1 theelepel zout

BEREIDING

  • Haal de dumplingvellen uit de diepvries en laat deze ontdooien. Als de vellen helemaal ontdooit zijn, kun je pas gaan vouwen. De vellen moeten soepel en elastisch zijn om ze te kunnen vouwen.
  • Begin met het maken van de bouillon. Doe 1,5 liter kippenbouillon in een soeppan. Snijd 3 plakken gember en snijd 3 bosuitjes in grove stukken. Kneus deze plakken gember en de bosui met bijvoorbeeld de stamper van een vijzel. Plet ook de knoflookteen. Voeg dit samen met 1 eetlepel sojasaus toe aan de kippenbouillon. Laat dit nu zachtjes warm worden.
  • Ondertussen ga je de vulling voor de dumplings maken. Snijd een kwart van een spitskool in zo fijn mogelijke reepjes en doe deze in een kom samen met een theelepel zout. Laat dit 5 minuten staan.
  • Doe 300 gram kipgehakt in een kom samen met 1 eetlepel sojasaus, een halve eetlepel sesamolie, 15 gram fijngehakte bieslook, 1 theelepel maïzena, 2 theelepels geraspte gember en 2 tenen geraspte knoflook. Meng dit goed door elkaar.
  • Knijp nu met je handen het vocht uit de spitskool en voeg dit toe aan het kipgehakt. Meng alles goed door elkaar.
  • Als je vellen ontdooit zijn, kun je de dumplings gaan vullen. Vouw ze voor dit recept heel eenvoudig in de vorm van een halve maan.
  • Neem per velletje een theelepel vulling. Schep de vulling in het midden van het velletje en vouw het velletje dicht. Wil het velletje niet plakken? Maak het randje dan een heel klein beetje vochtig met je vingers. Knijp de dumpling goed dicht en leg deze op een met bakpapier bekleed dienblad of bord. Dek ze tijdens het vouwen af met een theedoek zodat ze niet uitdrogen.
  • Neem ongeveer 4 tot 5 dumplings per persoon voor de soep. Kook ze gaar in de bouillon. 3 tot 4 minuten voor verse dumplings. 6 tot 8 minuten voor bevroren dumplings.
  • Doe de gekookte dumplings in een kom en giet de hete bouillon eroverheen. Garneer met bosui en/of bieslook en serveer er chili olie of sesamolie bij.
  • Met een lepel halveer je de dumpling zodat het makkelijk te eten is. Of je eet de dumplings met stokjes. Dumplingsoep

AANTEKENINGEN

  • Rijst is ook een lekkere toevoeging in deze soep. Schep rijst in de kommen, leg daarop de dumplings en schep hierover de hete bouillon. Wil je weten hoe je lekkere fluffy rijst kunt koken in de Crock-Pot Express? Klik dan hier om het artikel te bekijken.
  • Een andere lekkere Aziatische soep is kippensoep met Chinese kool en gember. Deze soep is extra lekker door de stukjes omelet en knoflookolie + chips die erbij geserveerd wordt. Klik hier om het recept te bekijken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!