Wajik recept – maak deze zoete Indonesische kleefrijst snack. Wajik of wadjik is een snack gemaakt van ketanrijst, oftewel kleefrijst. Gestoomde ketanrijst wordt gemengd met kokosmelk en gula djawa, in een vorm gestort en vervolgens gekoeld. Daarna snijd je ‘de rijstkoek’ in blokjes of ruiten. Heerlijk als snack bij een kop thee of koffie, als tussendoortje, traktatie of dessert.
Van deze snack kun je in één keer een grotere hoeveelheid maken. Wat je over hebt, vries je heel eenvoudig in. Het is de bedoeling dat je de wajik – nadat deze is opgesteven – in stukjes snijdt. Als je het wilt invriezen, kun je er ook voor kiezen er repen van te snijden en deze individueel te verpakken. Je snijdt de repen dan in blokjes of ruitjes als de wajik is ontdooid. Je kunt de blokjes of ruiten ook per stuk verpakken en invriezen.
Wajik recept – maak deze zoete Indonesische kleefrijst snack
Dit recept is eigenlijk vrij makkelijk te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Het kost wel een beetje tijd, want je gaat de ketanrijst eerst wassen, weken, vervolgens stomen en daarna verder garen in kokosmelk met gula djawa (palmsuiker). Dit proces neemt wat tijd in beslag en vervolgens moet de wajik nog opstijven in de koelkast, voordat je het in stukjes kunt snijden. Wil je wajik serveren, maak het dan een dag (of paar dagen) van tevoren en verpak de stukjes in huishoudfolie. Op deze manier kun je ze een paar dagen bewaren in de koelkast.


Je hebt dus ketanrijst oftewel kleefrijst nodig voor dit recept. Deze rijstssoort koop je bij de toko. Het wordt ook gebruikt om lempers (Indonesische kleefrijstrolletjes) van te maken. Optioneel kun je pandanblad meestomen met de rijst en/of meekoken in de kokosmelk. Ook dit koop je bij de toko, je vindt dit in de vriezer. Gula djawa kun je in zowel de toko als supermarkt kopen. Ik gebruik zelf graag de kleine schijven zonder de bamboe eromheen. Deze kleine schijven zijn iets zachter en makkelijker in stukken te hakken. Ik gebruik het merk Flower Brand.
