Eetspiratie » Wajik recept – maak deze zoete Indonesische kleefrijst snack
Wajik recept maak deze zoete Indonesische kleefrijst snack

Wajik recept – maak deze zoete Indonesische kleefrijst snack

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Wajik recept – maak deze zoete Indonesische kleefrijst snack. Wajik of wadjik is een snack gemaakt van ketanrijst, oftewel kleefrijst. Gestoomde ketanrijst wordt gemengd met kokosmelk en gula djawa, in een vorm gestort en vervolgens gekoeld. Daarna snijd je ‘de rijstkoek’ in blokjes of ruiten. Heerlijk als snack bij een kop thee of koffie, als tussendoortje, traktatie of dessert.

Van deze snack kun je in één keer een grotere hoeveelheid maken. Wat je over hebt, vries je heel eenvoudig in. Het is de bedoeling dat je de wajik – nadat deze is opgesteven – in stukjes snijdt. Als je het wilt invriezen, kun je er ook voor kiezen er repen van te snijden en deze individueel te verpakken. Je snijdt de repen dan in blokjes of ruitjes als de wajik is ontdooid. Je kunt de blokjes of ruiten ook per stuk verpakken en invriezen.

Wajik recept – maak deze zoete Indonesische kleefrijst snack

Dit recept is eigenlijk vrij makkelijk te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Het kost wel een beetje tijd, want je gaat de ketanrijst eerst wassen, weken, vervolgens stomen en daarna verder garen in kokosmelk met gula djawa (palmsuiker). Dit proces neemt wat tijd in beslag en vervolgens moet de wajik nog opstijven in de koelkast, voordat je het in stukjes kunt snijden. Wil je wajik serveren, maak het dan een dag (of paar dagen) van tevoren en verpak de stukjes in huishoudfolie. Op deze manier kun je ze een paar dagen bewaren in de koelkast.

Voor perfect gewassen rijst
Reishunger Rijstzeef uit roestvrij staal

Reishunger Rijstzeef uit roestvrij staal

Was rijst met deze Reishunger rijstzeef – 22 cm roestvrij staal, antislip siliconen bodem voor stabiliteit. Ideaal voor rijst, groenten en granen. Duurzaam en hittebestendig!

Perfect recept om te stomen met deze inzet
Habonne Universele Stoominzet - 16 - 18 - 20 cm

Habonne Universele Stoominzet – 16 – 18 – 20 cm

Stoom gezond met de Habonne Universele Stoominzet – hoogwaardig RVS, vaatwasserbestendig, geschikt voor pannen van 16, 18 en 20 cm. Behoud vitaminen door te stomen!

Je hebt dus ketanrijst oftewel kleefrijst nodig voor dit recept. Deze rijstssoort koop je bij de toko. Het wordt ook gebruikt om lempers (Indonesische kleefrijstrolletjes) van te maken. Optioneel kun je pandanblad meestomen met de rijst en/of meekoken in de kokosmelk. Ook dit koop je bij de toko, je vindt dit in de vriezer. Gula djawa kun je in zowel de toko als supermarkt kopen. Ik gebruik zelf graag de kleine schijven zonder de bamboe eromheen. Deze kleine schijven zijn iets zachter en makkelijker in stukken te hakken. Ik gebruik het merk Flower Brand.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Indonesische snack wajik Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Wajik recept - maak deze zoete Indonesische kleefrijst snack

Wajik recept – maak deze zoete Indonesische kleefrijst snack

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Snack, DessertKeuken: IndonesischNiveau: Gemiddeld
Porties

25

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Rusttijd

8

uren 
Totale tijd

9

uren 

10

minuten

Wajik, een zoete Indonesische snack van kleefrijst, kokosmelk en gula djawa. Heerlijk bij de koffie of thee, als tussendoortje, traktatie of dessert. Snijd de ‘rijstkoek’ in blokjes of ruiten en verpak ze per stuk in huishoudfolie. De folie zorgt ervoor dat de wajik niet uitdroogt en vastplakt. Bewaar in de koelkast of vries het in.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram ketanrijst + 1 liter water voor het stomen

  • 2 pandan bladeren (optioneel)

  • 400 milliliter kokosmelk

  • 250 milliliter water

  • 250 gram gula djawa (schijven in stukjes gehakt)

  • halve theelepel zout

  • oliespray (olijfolie)

BEREIDING

  • Weeg 500 gram ketanrijst af en spoel deze 3 keer af onder de kraan (eventueel met behulp van een rijstzeef) tot het water wat eraf komt helder ziet.
  • Doe de gewassen rijst in een ruime kom en vul deze met water tot de rijst onder staat. Laat de rijst nu 30 minuten weken.
  • Breng alvast een pan met 1 liter water aan de kook en plaats hier een stoominzet op.
  • Ondertussen neem je een andere ruime pan en hierin doe je 400 milliliter kokosmelk, 250 milliliter water en een halve theelepel zout. Neem 1 pandanblad en leg er een knoop in. Leg deze in de kokosmelk. Let op: de pan staat nog niet op het ‘vuur’, dat gebeurt pas bij stap 8.
  • Hak 250 gram gula djawa in grove stukken en doe deze in de pan bij de kokosmelk. Laat dit staan tot gebruik.
  • Spray de stoominzet in met 1 tot 2 sprays olie (of doe dit met behulp van olie op een stukje keukenpapier). Dit zorgt ervoor dat de rijst straks niet aan de binnenkant blijft plakken.
  • Giet de rijst af en doe deze over in de stoominzet. Neem een pandanblad, leg er een knoop in en leg deze tussen de rijst. Zet een deksel op de stoominzet en stoom de rijst nu ongeveer 40 – 45 minuten op een middelhoog vuur. Schep tussentijds de rijst een paar keer om zodat alle korrels gelijkmatig garen.
  • Zet de pan met kokosmelk aan op een laag vuur zodat de gula djawa kan smelten en het mengsel verwarmd wordt. Roer af en toe en laat de suiker volledig oplossen.
  • Na 40 – 45 minuten zet je de pan met de ketanrijst uit, vis je het pandanblad eruit en schep je met een rijstlepel de rijst over in de pan met de kokosmelk/ het suikermengsel.
  • Ook hier vis je het pandanblad uit en je gaat nu de rijst roeren op een middelhoog vuur voor ongeveer 15 tot 20 minuten tot al het vocht is opgenomen door de rijst. Blijf steeds omscheppen, zodat het niet verbrandt. Als de rijst als één geheel aan elkaar blijft plakken als je het omschept dan is het klaar.
  • Neem een vierkante brownievorm van ongeveer 20 – 22 cm en bekleed de bodem met 2 lagen huishoudfolie en zorgt er ook voor dat alle 4 de zijkanten bedekt zijn. Stort het mengsel in de vorm. Als het goed is, is de pan helemaal schoon en zou je hem bijna zo terug in de kast kunnen zetten. Maak de bovenkant glad met een spatel en sla de zijkanten van de folie naar binnen. Dek de bovenkant lichtjes af met een stukje folie en laat de wajik afkoelen.
  • Als de wajik volledig is afgekoeld, dek je hem goed af met folie en zet je deze minimaal 3 uur maar bij voorkeur een nacht in de koelkast.
  • De volgende dag plaats je een snijplank op de vorm en ‘flip’ je hem om. De wajik komt nu vanzelf uit de vorm. Spray een mes in met een beetje olie en snijd de wajik in repen en de repen in ruiten of blokjes. Maak ze dusdanig groot zodat je ze per stuk kun verpakken. Scheur steeds een klein stukje huishoudfolie af en wikkel deze om de stukjes wajik. Ik haalde 25 stuks uit dit recept.Wajik - hoe snijd je het - 1Wajik - hoe snijd je het - 2
  • Serveer koud. Bewaar verpakt tot 4 dagen in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer.
Wilton brownie bakvorm met deksel - vierkant - 22,5 x 22,5cm

Wilton brownie bakvorm met deksel – vierkant – 22,5 x 22,5cm

Deze vierkante bakvorm van Wilton is ideaal om heerlijke brownies of andere bakrecepten in te maken!

Meer eetspiratie speciaal voor jou!