Snelle Thaise wokschotel met kip. Niet mokken, lekker wokken! Ik heb het wokken weer (her)ontdekt! Niks is makkelijker dan vlees, vis, tahoe of tempeh te combineren met lekkere verse groenten en een snelle zelfgemaakte woksaus. Ideaal voor op een drukke doordeweekse dag of een luie dag in het weekend.
Wokken is in principe een snelle en gezonde manier van koken. Het ligt er maar net aan welke ingrediënten je gebruikt. Je hoeft geen liters olie te gebruiken en een woksaus kun je heel makkelijk zelf maken. Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast kom je al een heel eind. Er zijn niet echt ‘wokregels’ wat betreft ingrediënten. Deze manier van koken is ook handig om je groentelade aan het einde van de week leeg te maken. Kijk wat je in huis hebt en gebruik dat in je wokgerecht.
Snelle wok met kip
Een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken is oestersaus. In de meeste wokgerechten kom je wel een eetlepel (of meer) van deze smaakmaker tegen. Een lekker alternatief voor oestersaus is paddenstoelensaus. Deze sauzen zorgen voor umami in je gerecht, de vijfde smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Je koopt dit soort sauzen onder andere in de supermarkt maar voor de lekkerste varianten moet je toch echt even naar de toko.

Blackwell Wadjan Wokpan – Gietijzer – 32 cm – Zwart
Geschikt voor alle warmtebronnen.
Snelle Thaise wokschotel met kip
4
porties15
minuten10
minuten25
minutenDeze Thaise wokschotel met kip en knapperige groenten is een fijn recept voor als je van makkelijk, lekker en gezond houdt. Oestersaus is dé smaakmaker van deze wok. Ideaal om een gerecht snel op smaak te brengen.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
500 gram kipfilet of kippendijen
2 eetlepels oestersaus
2 eetlepels neutrale olie
1 eetlepel honing
1,5 eetlepel Thaise vissaus
1 theelepel gedroogde chilivlokken
1 theelepel sesamolie
2 gele paprika’s, in blokjes gesneden
4 tenen knoflook, geraspt
2 rode paprika’s, in blokjes gesneden
1 stronk paksoi, in stukjes gesneden
1 bosui, in ringetjes gesneden
2 eetlepels ongezouten pinda’s
BEREIDING
- Begin met het maken van de saus. Doe 2 eetlepels oestersaus samen met 1 eetlepel olie, 1,5 eetlepel Thaise vissaus, 1 eetlepel honing, 1 theelepel chilivlokken en 1 theelepel sesamolie in een kom. Rasp er 4 teentjes knoflook boven en roer dit goed door elkaar. Zet de saus even apart tot gebruik.
- Rooster 2 eetlepels pinda’s in een droge koekenpan, laat ze afkoelen en hak ze in stukjes.
- Snijd 1 stronk paksoi in grove stukken en houd het groen (blad) apart van het witte gedeelte (stronk). De gele en 2 rode paprika’s mogen in grove vierkantjes gesneden worden. Snijd 500 gram kip in kleine blokjes ongeveer even groot als de stukjes paprika. De bosui snijd je in ringetjes.
- Verhit 1 eetlepel olie in de wok en bak de kip op hoog vuur bruin. Voeg nu de paprika toe en bak deze kort mee voor ongeveer 3 minuten totdat ze mooi gaan glanzen.
- Het witte gedeelte van de paksoi kan er nu bij. Schud de wok een paar keer om en voeg de woksaus toe. Zorg dat alles een beetje bedekt is met een laagje van de saus.
- Voeg als laatste het groen van de paksoi toe aan de de wok en schep dit erdoorheen, zo blijft het knapperig en groen van kleur. Schep de kip met groenten op de borden en garneer met bosui, de gehakte geroosterde pinda’s en serveer met rijst of noedels.
AANTEKENINGEN
- Op zoek naar nog een recept voor een lekkere woksaus? Klik dan hier voor een recept met honing en gember.