Romige artisjok salade voor op brood, bagels en sandwiches. Artisjokken vond ik altijd maar een mysterieuze groente. Maar toen ik in Frankrijk voor het eerst artisjok at op een pizza, was ik verkocht. Tot op heden heb ik alleen nog de variant uit blik en pot gebruikt, ook voor dit recept. Een verse artisjok bereiden staat nog op mijn lijstje, maar eerlijk gezegd vind ik ze best intimiderend! Artisjokken uit blik en pot werken voor mij prima.
Deze romige broodsalade lijkt qua ingrediënten een beetje op de vissalade die mijn moeder vroeger altijd maakte. Ze maakte dit met ui, augurk en mayonaise. Vroeger op woensdagmiddag als ik en mijn broertje om half 1 uit school kwamen stond er altijd een ‘vissalade’ klaar voor op brood. Vaak met makreel en soms met tonijn. Deze artisjok salade doet me daar weer aan denken. Dit recept kun je dus ook heel goed maken met artisjokken in plaats van vis. Wil je de salade toch een vissmaak geven, voeg dan fijngemalen norivel toe voor een ziltig accent.

Romige vegan artisjok salade
Sinds ik artisjokken ontdekt heb, verwerk ik ze steeds vaker in gerechten. Mijn voorkeur gaat uit naar de variant op water en heel soms koop ik ze op olie. Ik gebruik ze in mijn zoetzure kikkererwtensalade, op zelfgemaakte pizza’s, in salades, als dip en in pastagerechten. Artisjokken zijn gezond, bevatten veel vezels, weinig calorieën en zitten boordevol vitamines. Deze broodsalade is lekker op bagels, geroosterd zuurdesembrood of maak er een sandwich van. Het kan ook prima op een toastje bij de borrel, op crackers of rijstwafels.
Ik gebruik plantaardige ingrediënten zoals sojayoghurt en plantaardige mayonaise om deze salade te maken, maar dat is mijn persoonlijke keuze. Hierdoor is deze artisjok salade vegan. Maak de salade met de ingrediënten die jij lekker vindt en in huis hebt.
