Indische en Indonesische recepten

In de categorie Indische en Indonesische recepten vind je een mix van authentieke en moderne gerechten uit beide keukens. Van klassieke rendang en gado gado tot snelle en toegankelijke recepten die iedereen thuis kan maken.

Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering, pittige krokant gebakken (aardappel)frietjes. Vroeger aten wij altijd op vrijdag friet. Mijn moeder maakte de friet altijd vers. Ze sneed ze met de hand, bakte ze voor en net voor het eten bakte ze de friet nog lekker bruin en krokant. Dat waren de lekkerste frietjes […]

Indische rijsttafel maken

Indische gerechten voor een rijsttafel

Indische gerechten voor een rijsttafel. Je kent de term Indische rijsttafel vast wel. Een rijsttafel is een tafel vol met heerlijke Indische/Indonesische gerechten waaronder rijst. Maar waar bestaat zo’n heerlijke tafel nu eigenlijk uit? Er zijn zoveel verschillende soorten gerechten dat je soms niet weet waar je moet beginnen. Wil […]

Pastei tutup (Indische pastei)

Pastei tutup (Indische pastei)

Pastei tutup (Indische pastei). Tutup mulut (mondje dicht) dat riep mijn moeder vroeger regelmatig tegen mij! Pastei tutup is een ovenschotel die afgedekt (gesloten) is, dus dicht (tutup). Deze schotel heeft iets weg heeft van een Sheperds pie. Er zitten hele eenvoudige ingrediënten in waarbij je je misschien afvraagt, is […]

Zelf sambal maken

Zelf sambal maken

Zelf sambal maken, eenvoudig en lekker! Wat als je op zoek bent naar een lekkere sambal maar je kunt net niks vinden wat helemaal naar jouw eigen smaak is? Juist, dan maak je hem gewoon zelf! Met een paar verse pepers en een aantal ingrediënten uit je voorraadkast kom je […]

Sambal goreng tahoe

Sambal goreng tahoe

Sambal goreng tahoe, een Indonesisch gerecht van gebakken blokjes tahoe in een pittige sambalsaus. Tahoe, ook wel bekend als tofu wordt in de Indonesische keuken veel gebruikt. Dit recept is eenvoudig en staat snel op tafel. Ideaal voor een drukke doordeweekse dag. Serveer met rijst en groenten en een frisse […]

Sate ajam ketjap

Sate ajam ketjap

Saté ajam ketjap, malse kip op een stokje geserveerd met een lekkere ketjapsaus. Bij saté hoef je natuurlijk niet altijd ‘satésaus’ te serveren. Bijvoorbeeld bij saté kambing (geitenvlees) wordt traditioneel ketjapsaus geserveerd. Maar het het kan ook allebei natuurlijk! Marineer je sateetjes en serveer er verschillende sauzen bij, zo kan […]

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh, krokant gebakken stukjes tempeh omhuld met een zoet/pittig ketjapsausje. Dit is het meest bekende en geliefde bijgerecht uit de Indische keuken. Dit Indische recept mag zeker niet ontbreken in je kookrepertoire of bij een Indische rijsttafel. Tempeh is een blok of koek van samengeperste en gefermenteerde sojabonen. […]

Pittige kool met kipgehaktballetjes

Pittige kool met kipgehaktballetjes

Pittige kool met kipgehaktballetjes, een gerecht dat mijn moeder vroeger altijd maakte. Mijn moeder kan van iets simpels iets heel lekkers maken. Zo toverde ze spitskool om in iets wat bijna iedereen wel zou lusten, namelijk pittige kool met gehaktballetjes. Je serveert dit gerecht met rijst en als fris accentje […]

Pittige speklapjes

Pittige speklapjes

Pittige speklapjes, Indisch gekruid en lekker uit de pan of van de BBQ. Vroeger waren de speklapjes het laatste wat er werd gegrild. De barbecue was dan nog lekker warm en iedereen keek uit naar de afsluiter van de BBQ, het pittige spek. Krokant, pittig en lekker gemarineerd. De marinade […]

Indische hachee uit de slowcooker

Indische hachee uit de slowcooker

Indische hachee uit de slowcooker. Als je aan stoofvlees denkt, dan denk je misschien wel aan hachee. Er is ook een Indische hachee variant. Maar wat is hier nu Indisch aan? Door lekker royaal specerijen te gebruiken en door ketjap toe te voegen krijgt deze hachee een Indische touch. Ook […]

Telor ketjap (eieren in ketjapsaus)

Telor ketjap (eieren in ketjapsaus)

Telor ketjap (eieren in ketjapsaus). Heb je geen Eetspiratie, wil je een dagje geen vlees eten of zoek je nog een makkelijk Indisch gerecht? Zorg dan dat je dit recept in je kookrepertoire hebt. De meeste Indische gerechten hebben redelijk wat tijd nodig en hebben soms een lange ingrediëntenlijst. Dit […]

Tempeh chips met sambal mayonaise

Tempeh chips met sambal mayonaise

Tempeh chips met sambal mayonaise. Ik ben gek op tempeh! Tempeh is een blok of koek van samengeperste sojabonen die vervolgens gefermenteerd worden. Je kunt met dit product heel veel lekkere gerechten maken. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en ook gegeten door veganisten en vegetariërs. Tempeh chips […]

Snelle zoet zure komkommersalade

Snelle zoetzure komkommersalade

Snelle zoetzure komkommersalade, zo snel heb je het nog nooit gemaakt! Mijn moeder doet dit al zolang ik me kan herinneren. Het is haar eigen bedenksel. Ze gebruikt het overgebleven augurkennat en doet daar plakjes komkommer in. Zo heb je binnen no time een lekkere pickle van komkommer gemaakt die […]

Atjar tjampoer

Atjar

Atjar oftewel acar campur (atjar tjampoer), gemengde groenten in zoetzuur. Het is een bijgerecht wat veel gegeten wordt in de Indische en Indonesische keuken. De basis voor atjar is azijn en doordat er koenjit (kurkuma) aan wordt toegevoegd krijgt de atjar zijn gele kleur. Dit tafelzuur wordt meestal gegeten bij […]