Flax egg maken – vegan eivervanger een handig alternatief voor ei in bakrecepten. Maak met maar twee ingrediënten een vervanger voor ei. Ideaal om te gebruiken in cakes, bananenbrood, pannenkoeken en vegan burgers. Handig als je geen eieren in huis hebt of een plantaardig/vegan eet.
Lijnzaad kun je vinden in vrijwel elke supermarkt. Je kunt het kopen als het ‘hele zaadje’ of de gebroken/vermalen versie. Het is aan te raden om een zak van de hele zaadjes te kopen en deze zelf te vermalen in bijvoorbeeld een koffiemolentje. Restjes vermalen lijnzaad kun je prima een paar dagen bewaren in de koelkast. Een zak ongemalen lijnzaad kun je – mits goed afgesloten – tot wel 12 maanden bewaren.

Hoe maak je een flax egg?
Eenvoudiger kan het niet, je vermaalt gemalen lijnzaad met water en laat dit 5 tot 10 minuten staan. Je zult zien dat er een gel ontstaat. Deze gel zorgt voor binding in recepten en kan daarom dus eieren in bakrecepten vervangen. Daarnaast heeft lijnzaad ook nog voedzame eigenschappen, bevat het veel vezels en is het een bron van omega 3. Het onderstaande recept is voor het vervangen van 1 ei. Heb je meer nodig, verdubbel dan het recept. Een gemaakt flax egg kun je 1 dag in een afgesloten potje in de koelkast bewaren.

Voor dit recept is het handig om maatlepels te gebruiken. Zo gebruik je altijd de juiste hoeveelheden.
