Eetspiratie » Chiawater – zo maak je het
Chiawater - zo maak je het

Chiawater – zo maak je het

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Chiawater – zo maak je het op de juiste manier. Water met chiazaadjes, is het een trend of iets wat allang bestaat? Chia fresca of agua de chia is een drankje dat oorspronkelijk uit Mexico (Midden-Amerika) komt en al eeuwenoud is. Zaadjes werden gemengd met water en/of citroen, honing en gedronken als een soort energiedrankje. Maar wat is chiawater precies? Waarom drink ik het en hoe maak je het? In dit artikel leg ik het uit.

Heel simpel, chiawater is precies wat je verwacht, water met chiazaden. Door de zaden minimaal een half uur tot 2 uur (of zelfs een nacht) te weken in een ruime hoeveelheid water zwellen ze op. Daarna lijkt het op water met ‘kikkerdril’ op de bodem.

Hoe maak je chiawater?

Je kunt aan het water natuurlijk ook smaakjes toevoegen. Citroensap en limoensap zijn gebruikelijk, maar je kunt er ook blauwe bessen, vers sinaasappelsap of stukjes watermeloen aan toevoegen. Laat je creativiteit erop los! Ik gebruik vaak hetzelfde recept. In de avond maak ik vier flesjes voor mij en mijn gezin, zodat we deze de volgende dag op kunnen drinken.

Chiazaden goed weken

Het belangrijkste bij het bereiden van chiazaden is dat je ze voor consumptie goed moet weken. Ik maak vaak overnight oats en chiapudding en hierbij week ik de zaden een nachtje in yoghurt of water. Zo zwellen ze goed op en zijn ze goed verteerbaar. Bij het maken van chiawater is het belangrijk om de zaden goed te weken in ruim water. Ik laat de zaden minimaal 2 uur weken voordat ik het ga drinken. Ik bereid het water en zet het vervolgens een paar uur in de koelkast. Dit is de manier waarop ik het doe. Zo weet ik zeker dat de zaden goed zijn geweekt.


Altijd de juiste hoeveelheden
6-Delige Maatlepel Set RVS

6-Delige Maatlepel Set RVS

Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!

Qua hoeveelheid gebruik ik 1 eetlepel chiazaad (maatlepel) op 500 milliliter tot 1 liter water of kokoswater. Dit vul ik aan met een kneep citroen- of limoensap en agavesiroop voor een zoet accent. Je kunt online verschillende recepten vinden met allemaal andere verhoudingen. Persoonlijk houd ik niet van een heel erg gelachtige substantie dus gebruik ik meer water, zodat het lekker wegdrinkt. Teveel chiazaad ineens kan buiklachten geven dus ik ben daar een beetje terughoudend in. Deze hoeveelheid werkt voor mij en mijn gezin prima. Ik bewaar het chiawater 1 dag in de koelkast. De kinderen drinken bijvoorbeeld 250 milliliter de ene dag en de rest de volgende dag. Wel drinken we het altijd met een rietje omdat er citroensap in zit. Dit is wel zo fijn voor onze tanden.

Waarom chiawater drinken?

Maar waarom zou je chiawater willen drinken? Als je het internet en TikTok moet geloven, is het een wondermiddel. Je zou ervan afvallen, een platte buik en een mooie huid krijgen en het zou een detox zijn voor je lichaam. De voornaamste reden dat ik het drink (en mijn gezin) is omdat we op deze manier extra vocht binnenkrijgen en daarnaast een kleine hoeveelheid extra vezels en omega 3. Het is lekker, verfrissend en een variatie op een gewoon glas water. Het is een prima gewoonte om aan je dagelijkse routine toe te voegen.

Toch moet je bij het gebruiken van chiazaad met een paar dingen rekening houden. Chiazaad altijd weken staat op nummer 1. Roer de direct als je de zaden aan het water hebt toegevoegd – met bijvoorbeeld een vork – zodat er geen ‘klompjes’ vormen. Herhaal dit na een paar minuten nog een keer. Consumeer de zaadjes niet rauw. Let op als je bloedverdunners gebruikt en bouw het gebruik van chiazaden rustig op als je geen vezelrijk eten gewend bent. Teveel ineens kan buikklachten veroorzaken. Geef (kleine) kinderen daarom ook geen grote hoeveelheden chiazaad.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Chiawater - zo maak je het Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Chiawater - zo maak je het

Chiawater – zo maak je het

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: DrankKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

(500 milliliter)
Bereiding

5

minuten
Rusttijd

2

uren 
Totale tijd

2

uren 

5

minuten

Chiawater, een verfrissend drankje chiazaad en een vleugje citroen. Het is lekker, verfrissend en het voegt extra vezels toe aan je dagelijkse routine. Daarnaast drinkt het lekker weg, zodat je extra vocht binnenkrijgt.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 500 milliliter water

  • 1 eetlepel chiazaad

  • 1 eetlepel citroensap of limoensap

  • 1 eetlepel sinaasappelsap (optioneel)

  • 1 kneepje agavesiroop naar smaak

  • snufje zout

BEREIDING

  • Doe 500 milliliter water in een glazen fles of pot. Voeg 1 eetlepel chiazaden toe en roer dit direct door elkaar met een vork.
  • Voeg 1 eetlepel citroensap of limoensap toe en optioneel 1 eetlepel sinaasappelsap.
  • Roer het nogmaals met de vork zodat de zaadjes geen ‘klompjes’ kunnen vormen.
  • Als laatste voeg je een kneepje agavesiroop en een snufje zout toe. Zet de fles minimaal 2 uur in de koelkast. Drink het chiawater met een rietje. Bewaar het tot een dag in de koelkast.

AANTEKENINGEN

  • Als je niet gewend bent veel vezels te eten kan het gebeuren dat je na het drinken van chiawater je darmen extra aan het werk gezet worden. Bouw het consumeren van chiazaden daarom ook rustig op.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!