Chiawater – zo maak je het op de juiste manier. Water met chiazaadjes, is het een trend of iets wat allang bestaat? Chia fresca of agua de chia is een drankje dat oorspronkelijk uit Mexico (Midden-Amerika) komt en al eeuwenoud is. Zaadjes werden gemengd met water en/of citroen, honing en gedronken als een soort energiedrankje. Maar wat is chiawater precies? Waarom drink ik het en hoe maak je het? In dit artikel leg ik het uit.
Heel simpel, chiawater is precies wat je verwacht, water met chiazaden. Door de zaden minimaal een half uur tot 2 uur (of zelfs een nacht) te weken in een ruime hoeveelheid water zwellen ze op. Daarna lijkt het op water met ‘kikkerdril’ op de bodem.
Hoe maak je chiawater?
Je kunt aan het water natuurlijk ook smaakjes toevoegen. Citroensap en limoensap zijn gebruikelijk, maar je kunt er ook blauwe bessen, vers sinaasappelsap of stukjes watermeloen aan toevoegen. Laat je creativiteit erop los! Ik gebruik vaak hetzelfde recept. In de avond maak ik vier flesjes voor mij en mijn gezin, zodat we deze de volgende dag op kunnen drinken.
Chiazaden goed weken
Het belangrijkste bij het bereiden van chiazaden is dat je ze voor consumptie goed moet weken. Ik maak vaak overnight oats en chiapudding en hierbij week ik de zaden een nachtje in yoghurt of water. Zo zwellen ze goed op en zijn ze goed verteerbaar. Bij het maken van chiawater is het belangrijk om de zaden goed te weken in ruim water. Ik laat de zaden minimaal 2 uur weken voordat ik het ga drinken. Ik bereid het water en zet het vervolgens een paar uur in de koelkast. Dit is de manier waarop ik het doe. Zo weet ik zeker dat de zaden goed zijn geweekt.

Qua hoeveelheid gebruik ik 1 eetlepel chiazaad (maatlepel) op 500 milliliter tot 1 liter water of kokoswater. Dit vul ik aan met een kneep citroen- of limoensap en agavesiroop voor een zoet accent. Je kunt online verschillende recepten vinden met allemaal andere verhoudingen. Persoonlijk houd ik niet van een heel erg gelachtige substantie dus gebruik ik meer water, zodat het lekker wegdrinkt. Teveel chiazaad ineens kan buiklachten geven dus ik ben daar een beetje terughoudend in. Deze hoeveelheid werkt voor mij en mijn gezin prima. Ik bewaar het chiawater 1 dag in de koelkast. De kinderen drinken bijvoorbeeld 250 milliliter de ene dag en de rest de volgende dag. Wel drinken we het altijd met een rietje omdat er citroensap in zit. Dit is wel zo fijn voor onze tanden.
Waarom chiawater drinken?
Maar waarom zou je chiawater willen drinken? Als je het internet en TikTok moet geloven, is het een wondermiddel. Je zou ervan afvallen, een platte buik en een mooie huid krijgen en het zou een detox zijn voor je lichaam. De voornaamste reden dat ik het drink (en mijn gezin) is omdat we op deze manier extra vocht binnenkrijgen en daarnaast een kleine hoeveelheid extra vezels en omega 3. Het is lekker, verfrissend en een variatie op een gewoon glas water. Het is een prima gewoonte om aan je dagelijkse routine toe te voegen.
Toch moet je bij het gebruiken van chiazaad met een paar dingen rekening houden. Chiazaad altijd weken staat op nummer 1. Roer de direct als je de zaden aan het water hebt toegevoegd – met bijvoorbeeld een vork – zodat er geen ‘klompjes’ vormen. Herhaal dit na een paar minuten nog een keer. Consumeer de zaadjes niet rauw. Let op als je bloedverdunners gebruikt en bouw het gebruik van chiazaden rustig op als je geen vezelrijk eten gewend bent. Teveel ineens kan buikklachten veroorzaken. Geef (kleine) kinderen daarom ook geen grote hoeveelheden chiazaad.
