Eetspiratie » Auberginesaté – makkelijk recept voor saté
Aubergine saté - makkelijk satérecept

Auberginesaté – makkelijk recept voor saté

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Auberginesaté – makkelijk recept voor saté, bomvol smaak. Je kunt in principe van alles saté maken. Als het op een stokje zit en je bakt, roostert of grilt het dan mag je het een sateetje noemen. Aubergine is dé perfecte groente waar je verrassend lekkere saté van kunt maken. De pittige marinade geeft de aubergine veel smaak. Bereid de auberginesaté in een koekenpan, grillpan of op de barbecue. Serveer ze met een (pinda)saus, maar zonder saus zijn ze ook heerlijk.

Toen ik een foto van deze auberginesateetjes postte op mijn Instagram account werd ik overspoeld door berichtjes van mensen die graag het recept wilden. Je kunt namelijk nooit genoeg satérecepten in je kookrepertoire hebben! Saté wordt vaak geassocieerd met een zomerse barbecue, maar je kunt saté gewoon het hele jaar door eten. Het eten van een stokje heeft gewoon iets nostalgisch voor mij. En omdat ik meer wil koken met aubergine, besloot ik auberginesaté te maken. Tempeh saté is ook een aanrader als je net als ik gek bent op sateetjes.


Het geheime wapen van elke keuken ninja
VDN Santokumes damaststaal - Elegance serie - VG-10 Japans damascus - 67 lagen staal

VDN Santokumes damaststaal – Elegance serie – VG-10 Japans damascus – 67 lagen staal

Voor als je op zoek bent naar een echt goed mes!

Vegan saté van aubergine

Je verwacht misschien aubergineblokjes op een satéprikker. Maar ik heb een andere manier gevonden waarbij deze saté nog lekkerder wordt. Door de aubergine in de lengte in flinterdunne plakken te snijden met een goed scherp mes en vervolgens te marineren worden ze zacht en ‘plooibaar’. Na het marineren rijg je de plakken al ‘zigzaggend’ op de satéprikkers. Door de op deze manier te rijgen bakken ze mooi en gelijkmatig.

Gebruik wel stevige verse aubergines, deze kun je mooi flinterdun snijden. Als de aubergines al wat zachter zijn dan gaat dat dun snijden wat lastiger. In de marinade zit gochujang, een Koreaanse rode peperpasta. Voeg dit toe naar smaak, want het kan voor sommige mensen net iets te spicy zijn. Deze peperpasta geeft de saté een heerlijke umami smaak. Je kunt gochujang kopen in zowel de toko als de supermarkt. Serveer de sateetjes met rijst, een Aziatische maaltijd of als onderdeel van een barbecue.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Greek recepienten die die mooist problemer zijn.
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Auberginesaté - makkelijk recept voor saté

Auberginesaté – makkelijk recept voor saté

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Categorie: Bijgerecht, Hoofdgerecht, BorrelhapjeKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

6

stuks
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Rusttijd

30

minuten
Totale tijd

50

minuten

Saté van aubergine in een marinade met gochujang. Door de aubergine in lange dunne plakken te snijden en ze te marineren worden ze zacht en plooibaar kun je ze perfect rijgen op de satéprikkers. Een heerlijke vegan saté die je kunt bereiden in een pan, op de gril of de barbecue.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 2 aubergines in de lengte in dunne plakken gesneden

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • halve theelepel sesamolie

  • halve eetlepel gochujang (of meer of minder naar smaak)

  • halve biologische limoen (sap en rasp)

  • 1 theelepel ahornsiroop (of ander vloeibaar zoetmiddel)

BEREIDING

  • Was de aubergines en maak ze droog. Snijd ze in de lengte met een scherp mes in zo dun mogelijke plakken.
  • Maak in een ruime vershoudbak (met deksel) een marinade van 3 eetlepels ketjap manis. een halve theelepel sesamolie, een halve eetlepel gochujang (naar persoonlijke smaak), sap en rasp van een biologische limoen en 1 theelepel ahornsiroop.
  • Leg de aubergineplakken in de bak en sluit de deksel. Schud de bak op en neer zodat de marinade goed verdeeld wordt. Zet de bak nu voor minimaal 30 minuten in de koelkast,
  • Vervolgens ga je sateetjes rijgen. Doe dit eventueel met keukenhandschoentjes aan. Neem een plak aubergine en rijg die al zigzaggend als een soort harmonica op de prikker. Het hoeft absoluut niet netjes. Duw de laagjes goed tegen elkaar aan. Je maakt ongeveer 6 sateetjes met dit recept.
  • Doe een beetje olie in een koekenpan of spray de sateetjes in met olie spray. Bak ze in de koekenpan, op de grillplaat of op de barbecue voor ongeveer 5 tot 8 minuten en blijf erbij in de buurt. Draai regelmatig om.
  • Als ze rondom gekaramelliseerd en mooi verkleurd zijn, zijn ze klaar. Serveer direct.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!