Auberginesaté – makkelijk recept voor saté, bomvol smaak. Je kunt in principe van alles saté maken. Als het op een stokje zit en je bakt, roostert of grilt het dan mag je het een sateetje noemen. Aubergine is dé perfecte groente waar je verrassend lekkere saté van kunt maken. De pittige marinade geeft de aubergine veel smaak. Bereid de auberginesaté in een koekenpan, grillpan of op de barbecue. Serveer ze met een (pinda)saus, maar zonder saus zijn ze ook heerlijk.
Toen ik een foto van deze auberginesateetjes postte op mijn Instagram account werd ik overspoeld door berichtjes van mensen die graag het recept wilden. Je kunt namelijk nooit genoeg satérecepten in je kookrepertoire hebben! Saté wordt vaak geassocieerd met een zomerse barbecue, maar je kunt saté gewoon het hele jaar door eten. Het eten van een stokje heeft gewoon iets nostalgisch voor mij. En omdat ik meer wil koken met aubergine, besloot ik auberginesaté te maken. Tempeh saté is ook een aanrader als je net als ik gek bent op sateetjes.

Vegan saté van aubergine
Je verwacht misschien aubergineblokjes op een satéprikker. Maar ik heb een andere manier gevonden waarbij deze saté nog lekkerder wordt. Door de aubergine in de lengte in flinterdunne plakken te snijden met een goed scherp mes en vervolgens te marineren worden ze zacht en ‘plooibaar’. Na het marineren rijg je de plakken al ‘zigzaggend’ op de satéprikkers. Door de op deze manier te rijgen bakken ze mooi en gelijkmatig.
Gebruik wel stevige verse aubergines, deze kun je mooi flinterdun snijden. Als de aubergines al wat zachter zijn dan gaat dat dun snijden wat lastiger. In de marinade zit gochujang, een Koreaanse rode peperpasta. Voeg dit toe naar smaak, want het kan voor sommige mensen net iets te spicy zijn. Deze peperpasta geeft de saté een heerlijke umami smaak. Je kunt gochujang kopen in zowel de toko als de supermarkt. Serveer de sateetjes met rijst, een Aziatische maaltijd of als onderdeel van een barbecue.
