Eetspiratie » Speltbrood
Speltbrood

Speltbrood

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Speltbrood zelf maken is heel eenvoudig. Je hebt niet veel ingrediënten nodig om een lekker brood te maken. Niets ruikt lekkerder dan een versgebakken brood, een geur waar ik persoonlijk heel blij van word. Het is ook moeilijk om te wachten tot het brood is afgekoeld en je hem kunt snijden. Vers brood wat ik over heb vries ik het liefst direct in, zo blijft het lekker en de korst knapperig.

Ik ben eigenlijk geen bakker. Zoete baksels zijn echt niet aan mij besteed. Ik ben ook meer van het hartige dan van het zoete. Maar een brood bakken dat durf ik wel aan. Voorheen maakte ik zelfs mijn eigen zuurdesemstarter en bakte daar brood mee. Mijn starter genaamd ‘Bread Pitt’ rust momenteel in de vriezer en mag er weer uitkomen als ik weer zuurdesembrood wil gaan bakken.

Op mijn blog zijn inmiddels verschillende broodrecepten te vinden, van een brood gebakken in de airfryer tot een lekker volkorenbrood. Mijn favoriete brood is naan, gevolgd door focaccia. Maar een lekker knapperig speltbrood met verschillende zaden en een beetje boter is ook heerlijk.

Speltbrood recept

Als je brood gaat bakken zul je ontdekken hoe eenvoudig het is. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het deeg twee keer moet rijzen. Hier gaat de meeste tijd in zitten. Maar een lekker brood heeft tijd nodig en dat proef je ook terug. Ook is het gist belangrijk. Als deze niet gaat bubbelen zal je brood niet gaan rijzen. Ik doe de gist meestal in een maatbekertje en schenk daarop lauwwarm water, want dat vindt gist lekker. Zo maak je hem een beetje wakker. Daarna geef je hem ook wat eten in de vorm van honing of suiker. Als je dit even kort roert en laat staan zul je zien dat er bubbeltjes of bellen gaan vormen. Die bubbels heb je nodig om je brood straks te laten rijzen. Gaat je gist niet bubbelen? Neem dan een ander zakje en probeer het opnieuw.


Mix mix mix
SMEG Keukenmachine 800 Watt

SMEG Keukenmachine 800 Watt

Een onmisbare keukenmachine met 10 snelheden, een krachtige 800 Watt motor en een 4,8 liter mengkom kneed, mix en klop je moeiteloos elk deeg of beslag. Inclusief handige accessoires en verkrijgbaar in stijlvolle kleuren!

Voorheen kneedde ik deeg altijd met de hand. Maar sinds ik een keukenmachine heb gaat brood bakken een stuk sneller. Kneden is een stuk makkelijker met dit apparaat. Hij is voor mij daarom ook onmisbaar geworden bij het bakken van brood.

Speltbrood

Speltbrood

Recept van Simone | Eetspiratie
4.1 van 7 stemmen
Categorie: Ontbijt, Lunch, BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

brood
Voorbereiding

1

uur 

15

minuten
Kooktijd

0

minuten
Baktijd

35

minuten
Totale tijd

1

uur 

15

minuten

Een recept voor speltbrood met zaden. Dit broodrecept is simpel, lekker en zelf brood bakken is een leuke bezigheid. Voedzaam door de vezels en verschillende zaden. Het brood is ook prima in te vriezen.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram speltmeel

  • 250 gram speltbloem

  • 7 gram gist (1 zakje)

  • 1 eetlepel honing of agavesiroop

  • 250 milliliter lauwwarm water

  • 1,5 theelepel zout

  • 3 eetlepels neutrale olie (zonnebloem olie)

  • 2 eetlepels gemalen/gebroken lijnzaad

  • 3 eetlepels sesamzaad

  • 1 eetlepel maanzaad (optioneel)

BEREIDING

  • Doe 1 eetlepel honing of agavesiroop met 200 milliliter lauwwarm water in een grot kom of de mengkom van je keukenmachine. Voeg vervolgens 7 gram gist toe. Roer dit door elkaar. Dek de kom af en zet dit 5 tot 10 minuten apart zodat de gist geactiveerd wordt en er bubbeltjes ontstaan.
  • Zet de kom op een digitale keukenweegschaal en voeg 250 gram speltmeel, 250 gram bloem, 1,5 theelepel zout, 2 eetlepels olie, 2 eetlepels gebroken lijnzaad, 3 eetlepels sesamzaad en 1 eetlepel maanzaad toe.
  • Meng dit met de hand of in de keukenmachine in 10 minuten tot een mooie deegbal. Plakt het deeg nog teveel, kneed het dan iets langer.
  • Als het een mooie stevige deegbal is geworden smeer je deze in met een klein beetje olie. Smeer ook een beetje olie in de bodem van de kom. Leg de deegbal in de kom en dek deze af met een stukje huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer een uur tot anderhalf uur rijzen tot het is verdubbeld in volume.
  • Spray een broodbakvorm (25 x 15 centimeter) in met een klein beetje olie. Bebloem je werkoppervlak en haal de deegbal uit de kom. Vorm er een rechthoek van. Sla de zijkanten naar binnen en rol het deeg van onder naar boven op, tot je een dikke rol krijgt. Stop de zijkantjes onder het brood en leg het in de bakvorm.
  • Besprenkel de bovenkant van het brood met een beetje water of spray het lichtjes in met een plantenspuit. Bestrooi eventueel met extra zaadjes. Dek het brood af met een theedoek of een huishoudfolie. Laat het een uur rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook ondertussen water in de waterkoker en en pak er een klein ovenschaaltje bij. Als de oven is voorverwarmd zet je de temperatuur terug naar 200. Schenk een flinke scheut kokend water in het ovenschaaltje en zet deze in de oven samen met het brood.
  • Als de baktijd van ongeveer 35 á 40 minuten verstreken is, haal je het brood uit de oven en laat je het even afkoelen. Na 10 minuten kun je hem uit de vorm halen. Snijd het brood pas als het volledig is afgekoeld.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!