Eetspiratie » Rijst koken in een pan – zo doe je dat
Rijst koken in een pan - zo doe je dat

Rijst koken in een pan – zo doe je dat

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Rijst koken in een pan – zo doe je dat! Als je voor het eerst zelf gaat koken – of leert koken – dan zijn er enkele basis skills die erg handig zijn om onder de knie te krijgen. Hoe kook je aardappels, pasta en lekkere luchtige rijst? Als je niet in het bezit bent van een rijstkoker of een multicooker om rijst in te maken, dan ben je aangewezen op de ouderwetse pan. En daar is helemaal niks mis mee. In dit artikel leg ik uit hoe je perfecte rijst kookt in een pan.

Er staan bijna 1000 recepten en artikelen op Eetspiratie, alleen een uitleg over hoe je rijst kookt in een pan ontbrak. Dat kan natuurlijk niet! Zelf kook ik al jaren rijst in mijn multicooker: een Crock-Pot Express. Maar er was een ongelukje met mijn cooker. Mijn dochter deed water en rijst in het apparaat terwijl de binnenpan er niet in zat. Oeps! Dit hebben we gelukkig kunnen oplossen en mijn pan werkt weer prima. Maar nu moest ik zelf weer tijdelijk rijst koken in een pannetje. Ik moest even goed nadenken hoe ik dit vroeger ook alweer deed. Daarom kon ik het net zo goed uitschrijven en als recept delen op Eetspiratie.

Hoe kook je rijst?

Mijn favoriete manier van rijst koken is met de multicooker, hier kan geen andere manier tegenop. Ik heb best wat ‘rijstkook’ ervaring, al zeg ik het zelf. Mijn oma stoomde altijd haar rijst in een grijze wolkjespan, mijn moeder kookte de rijst in een simpel pannetje en paste de techniek met ‘het vingerkootje’ toe. Sommige familieleden gebruikten een rijstkoker. Ik zweer toch echt bij de multicooker. Je wast de rijst, doet deze in de pan en je hebt er geen omkijken naar. Na een half uurtje heb je heerlijke luchtige rijst, je kunt het zelfs prima een tijdje warmhouden en het koekt niet aan.

Er zijn verschillende manieren waarop je rijst kunt koken in een pan. Kan rijst in een pan mislukken? Ja! Het kan te nat, te papperig worden of zelfs aanbranden. Leer dit recept – of eigenlijk bereidingswijze – uit je hoofd. Het leren koken van goede rijst is een must in de keuken. Ik gebruik voor deze bereidingswijze ‘snelkookrijst’. Deze rijst is al voorgegaard of gestoomd zodat de kooktijd aanzienlijk korter is als bij de niet voorgegaarde variant.

Rijst wassen voor het koken

Een stap die je niet mag overslaan en dat is het wassen van de rijst. In dit artikel lees je waarom dit zo belangrijk is. Denk je nu van, mwah hier heb ik geen tijd voor of geen zin in. Dat mag, maar dan krijg je geen lekkere rijst. Dat kan ik je nu al vertellen. Dus spoel de rijst voor het koken minstens 3 keer onder de kraan tot het water helder ziet en daarna ben je ready to go. Dit kan in een pan of in een speciale rijstzeef.


Voor perfect gewassen rijst
Reishunger Rijstzeef uit roestvrij staal

Reishunger Rijstzeef uit roestvrij staal

Was rijst met deze Reishunger rijstzeef – 22 cm roestvrij staal, antislip siliconen bodem voor stabiliteit. Ideaal voor rijst, groenten en granen. Duurzaam en hittebestendig!

De verhouding voor het koken van rijst in een pan is 1 op 1,5. Dus 1 kopje rijst op 1,5 kopje water. Ik gebruik standaard mijn rijstcup, maar je kunt ook prima een koffiekopje gebruiken. Voor 4 tot 5 personen zijn 2 kopjes ongekookte rijst voldoende. Als je liever met grammen en milliliters werkt kun je voor 4 personen 290 gram ongekookte snelkookrijst op ongeveer 435 milliliter water aanhouden. Maar om het makkelijk te houden kun je het beste gewoon werken met een cupje of kopje. Om te testen of er voldoende water in de pan zit, kun je je wijsvinger in de pan doen en als het water tot aan je vingerkootje reikt dan is de verhouding goed. In de receptenkaart hieronder leg ik alle stappen uit.


Meten is weten
5 stuks transparante rijstmaatbekers - 160 ml

5 stuks transparante rijstmaatbekers – 160 ml

Meet rijst en andere ingrediënten nauwkeurig met deze set van 5 transparante rijstmaatbekers (160 ml).

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Rijst koken in een pan zo doe je dat Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Rijst koken in een pan - zo doe je dat

Rijst koken in een pan – zo doe je dat

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Bijgerecht, IngrediëntKeuken: AziatischMoeilijkheid: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

25

minuten

Rijst koken in een pan, als je de stappen volgt maak je heel eenvoudig heerlijke luchtige witte rijst die eigenlijk niet kan mislukken. Een basis skill die niet mag ontbreken voor de beginnende en gevorderde home cook.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 2 rijstcups ongekookte witte snelkookrijst

  • 3 rijstcups water

  • optioneel: een snufje zout

BEREIDING

  • Weeg 2 delen rijst (2 rijstcups) af en doe deze in de pan waarin je de rijst gaat koken. Vul de pan met koud water en ga met je hand door de rijst heen tot het water wit ziet. Giet het water af, zorg dat de rijst in de pan blijft en herhaal dit een aantal keer totdat het water wat eraf komt helder is. Doe de rijst even in een vergiet. Droog de pan af en doe er 3 delen (3 rijstcups) water in. Breng dit goed aan de kook.
  • Voeg vervolgens de gewassen rijst toe en roer er even doorheen met een vork (kras niet met de vork in de pan). Zet het vuur middelhoog. Laat de rijst zachtjes garen met deksel op de pan voor ongeveer 10 tot 12 minuten (zet een timer) en indien nodig ietsjes langer, tot bijna al het water opgenomen is. Roer tussendoor een keer en let erop dat het niet verbrandt.
  • Na de kooktijd is het meeste water door de rijst opgenomen. Zet het vuur uit en en laat de pan nu 5 tot 10 minuten staan met de deksel erop. Daarna maak je de rijst los met een vork. Gebruik eventueel een rijstlepel om de rijst mee op te scheppen.
  • In dit artikel kun je lezen hoe je gekookte rijst het beste kunt afkoelen, bewaren en weer opwarmt.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!