Rijst koken in een pan – zo doe je dat! Als je voor het eerst zelf gaat koken – of leert koken – dan zijn er enkele basis skills die erg handig zijn om onder de knie te krijgen. Hoe kook je aardappels, pasta en lekkere luchtige rijst? Als je niet in het bezit bent van een rijstkoker of een multicooker om rijst in te maken, dan ben je aangewezen op de ouderwetse pan. En daar is helemaal niks mis mee. In dit artikel leg ik uit hoe je perfecte rijst kookt in een pan.
Er staan bijna 1000 recepten en artikelen op Eetspiratie, alleen een uitleg over hoe je rijst kookt in een pan ontbrak. Dat kan natuurlijk niet! Zelf kook ik al jaren rijst in mijn multicooker: een Crock-Pot Express. Maar er was een ongelukje met mijn cooker. Mijn dochter deed water en rijst in het apparaat terwijl de binnenpan er niet in zat. Oeps! Dit hebben we gelukkig kunnen oplossen en mijn pan werkt weer prima. Maar nu moest ik zelf weer tijdelijk rijst koken in een pannetje. Ik moest even goed nadenken hoe ik dit vroeger ook alweer deed. Daarom kon ik het net zo goed uitschrijven en als recept delen op Eetspiratie.
Hoe kook je rijst?
Mijn favoriete manier van rijst koken is met de multicooker, hier kan geen andere manier tegenop. Ik heb best wat ‘rijstkook’ ervaring, al zeg ik het zelf. Mijn oma stoomde altijd haar rijst in een grijze wolkjespan, mijn moeder kookte de rijst in een simpel pannetje en paste de techniek met ‘het vingerkootje’ toe. Sommige familieleden gebruikten een rijstkoker. Ik zweer toch echt bij de multicooker. Je wast de rijst, doet deze in de pan en je hebt er geen omkijken naar. Na een half uurtje heb je heerlijke luchtige rijst, je kunt het zelfs prima een tijdje warmhouden en het koekt niet aan.
Er zijn verschillende manieren waarop je rijst kunt koken in een pan. Kan rijst in een pan mislukken? Ja! Het kan te nat, te papperig worden of zelfs aanbranden. Leer dit recept – of eigenlijk bereidingswijze – uit je hoofd. Het leren koken van goede rijst is een must in de keuken. Ik gebruik voor deze bereidingswijze ‘snelkookrijst’. Deze rijst is al voorgegaard of gestoomd zodat de kooktijd aanzienlijk korter is als bij de niet voorgegaarde variant.
Rijst wassen voor het koken
Een stap die je niet mag overslaan en dat is het wassen van de rijst. In dit artikel lees je waarom dit zo belangrijk is. Denk je nu van, mwah hier heb ik geen tijd voor of geen zin in. Dat mag, maar dan krijg je geen lekkere rijst. Dat kan ik je nu al vertellen. Dus spoel de rijst voor het koken minstens 3 keer onder de kraan tot het water helder ziet en daarna ben je ready to go. Dit kan in een pan of in een speciale rijstzeef.

De verhouding voor het koken van rijst in een pan is 1 op 1,5. Dus 1 kopje rijst op 1,5 kopje water. Ik gebruik standaard mijn rijstcup, maar je kunt ook prima een koffiekopje gebruiken. Voor 4 tot 5 personen zijn 2 kopjes ongekookte rijst voldoende. Als je liever met grammen en milliliters werkt kun je voor 4 personen 290 gram ongekookte snelkookrijst op ongeveer 435 milliliter water aanhouden. Maar om het makkelijk te houden kun je het beste gewoon werken met een cupje of kopje. Om te testen of er voldoende water in de pan zit, kun je je wijsvinger in de pan doen en als het water tot aan je vingerkootje reikt dan is de verhouding goed. In de receptenkaart hieronder leg ik alle stappen uit.






