Lemper sandwich, een andere manier om lemper te maken voor als je liever niet wilt rollen. Je zou deze versie van lemper misschien ook wel kennen als de ‘luie lemper’. Hierbij doe je kleefrijst en vulling in laagjes in een ovenschaal en serveer het in vierkantjes in plaats van in een rolletje. Het mag dan wel een ‘makkelijkere’ manier zijn, maar het neemt toch ook wel een beetje tijd in beslag. Een leuk recept voor in het weekend, een vrije dag of feestelijke gelegenheid.
Deze manier van lemper maken kende ik al uit het boek ‘Bersama’ van Francis Kuijk. Zij noemt dit ‘lemper malas’ (luie lemper). Ook op Youtube kun je veel creatieve recepten vinden voor het maken van lemper en mijn moeder zei dat je vulling en de rijst ook prima los van elkaar kunt eten, want het gaat immers om de smaak. Ze zei ook, je kunt van alles lemper maken, al stop je er hagelslag tussen! Wie weet probeer ik dat wel een keertje.
Bersama – Francis Kuijk
‘Bersama’ – meer dan een kookboek, een smakelijke reis door de Indische familiekeuken om samen van te genieten.
Een recept voor lemper heb ik al een tijdje online staan, dat recept kun je hier bekijken. Deze Indonesische snack maak je niet ‘even’ er gaat redelijk wat tijd inzitten. Maar deze lemper sandwich is wel iets makkelijker te maken dan de gerolde variant. Dit is handig voor als je wel de smaak van lemper wilt, maar geen zin hebt om te rollen. Het is ook een handig ‘foodprep’ recept. Je snijdt de lemper in vierkantjes, verpakt ze per stuk en bewaart ze in de koelkast of vriezer.
Lemper sandwich
Ik heb het een sandwich genoemd puur door de vorm en omdat het uit twee lagen met een vulling bestaat. Je kunt deze lemper sandwich zowel warm als koud eten. De vulling is ook iets anders dan de authentieke lempervulling. Ik wilde een makkelijke versie maken met niet al teveel ingrediënten, maar wel met de herkenbare lemper smaak. Daarnaast kun je van deze lemper sandwich heel eenvoudig een vegan/plantaardige variant maken door de kip te vervangen voor kipstukjes op basis van soja-eiwit of jackfruit. Kies wat je zelf het lekkerst vindt.
Westinghouse Ovenschaal Braadslede
Bereid de lekkerste ovengerechten met deze Westinghouse ovenschaal: 30 cm, duurzame PFOA-vrije antiaanbaklaag, ovenbestendig tot 240°C en eenvoudig schoon te maken – perfect voor dagelijks gebruik!
Je verpakt de lemper sandwiches in hittebestendige folie. Op deze manier kun je ze makkelijk opwarmen in een stoompan/stoominzet. Lemper kun je ook koud eten, dit heeft mijn persoonlijke voorkeur. Lekker met sprinkle seroendeng en eventueel een beetje sambal of pittige chilisaus erbij.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Lemper sandwich
15
stuks40
minuten1
uur1
uur40
minutenDeze heerlijke lemper sandwiches zijn een ‘makkelijker’ alternatief voor de Indonesische kleefrijstrolletjes met kip. Dus de smaak van lemper, maar dan in een andere vorm. Het bereiden kost wel een beetje tijd, maar het is net iets sneller en makkelijker als het rollen van lemper. Eet de sandwiches warm of koud. Serveer met seroendeng en eventueel een lekkere pittige dip. De sandwiches zijn ook goed in te vriezen.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
- voor de rijst
550 gram ketanrijst, gewassen en geweekt
750 milliliter water
250 milliliter kokosmelk
3 djeroek poeroet blaadjes, ingescheurd
1 sereh stengel, gekneusd
1 theelepel olie
halve theelepel zout
- voor de vulling
300-350 gram plantaardige kipstukjes of kipfilet heel fijngesneden
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
4 theelepels curry masala poeder (nandan)
3 blaadjes djeroek poeroet, ingescheurd
sambal oelek naar smaak
1 maggiblokje, verkruimeld
50-100 milliliter water
peper naar smaak
1 theelepel suiker
1 eetlepel olie
BEREIDING
- Begin met het afwegen van de rijst. Doe de rijst in een vergiet en spoel het goed af onder de koude kraan. Ga er goed met je handen doorheen totdat het water wat eraf komt helder ziet. Doe de rijst in een ruime kom en vul deze met water tot de rijst onderstaat. Laat dit 30 minuten weken.
- Ondertussen ga je alles klaarzetten om de rijst straks te bereiden. Neem een grote pan waar een stoompan of inzet in kan en vul deze met 500 milliliter water en breng dit alvast aan de kook. In een andere grote pan doe je 750 milliliter water, 250 milliliter kokosmelk, 3 blaadjes djeroek poeroet, 1 gekneusde serehstengel en een halve theelepel zout. Deze laat je zo even staan tot gebruik.
- Als de rijst 30 minuten geweekt heeft, giet je hem af. Neem nu een theelepel olie en wrijf hier de stoominzet licht mee in. Zo blijft de rijst straks niet plakken en is het handiger schoonmaken. Doe vervolgens de rijst in de stoominzet en zet deze op de pan met het kokende water. Plaats de deksel erop en laat de rijst 30 tot 40 minuten stomen.
- Schep tijdens het stomen 2 tot 3 keer de rijst om met een spatel zodat alle korrels gelijkmatig gestoomd worden.
- Terwijl de rijst gestoomd wordt, ga je de vulling maken. Snipper 1 ui, 3 tenen knoflook en hak 300 gram plantaardige kipstukjes of kipfilet zo fijn mogelijk. Scheur de djeroek poeroet blaadjes in zodat ze goed hun smaak af kunnen geven.
- Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook, sambal oelek en djeroek poeroet blaadjes aan. Als de ui glazig ziet, voeg je 50 milliliter water toe en 4 theelepels curry masala poeder (nandan). Bak dit even aan en voeg dan de kip(stukjes) toe en bak deze bruin en gaar. Verkruimel er een maggiblokje overheen en bak nog ongeveer 5 minuten. Voeg 1 theelepel suiker toe en zwarte peper naar smaak. Zet de vulling apart tot gebruik.
- Breng nu de kokosmelk rustig aan de kook. Voeg vervolgens de gestoomde rijst toe en nu ga je 15 tot 20 minuten roeren tot al het vocht is opgenomen door de rijst. Doe dit op een laag tot middelhoog vuur. Eerst zet het mengsel eruit als rijstpudding maar naarmate het vocht wordt opgenomen, wordt het steeds meer een stevige massa. Na 20 minuten is de consistentie goed. Zet het vuur uit en vis de djeroek poeroet blaadjes en de serehstengel eruit. Nu ga je het gerecht samenvoegen. Verdeel het mengsel in de pan (op het oog) door de helft met een spatel.
- Bekleed een braadslede of ovenschaal (de bodem en de randen) van 30 bij 20 centimeter met huishoudfolie. Doe één helft van de ketanrijst in de vorm en smeer dit met een spatel uit over de bodem. Verdeel het gelijkmatig en druk het goed aan in de hoekjes.
- Vervolgens verdeel je de vulling over de rijst. Smeer deze goed uit met en spatel in een mooie gelijkmatige laag zodat je geen rijst meer ziet.
- Nu de vulling verdeeld is, schep je met een rijstlepel de rest van de ketanrijst erop. Met een spatel verdeel je dit gelijkmatig over de vulling totdat je alleen nog maar een witte laag ziet. Dek de schaal af met huishoudfolie en zet het minimaal 3 uur tot een nacht in de koelkast zodat het stevig wordt.
- Als de rijst stevig is geworden, leg je een snijplank op de braadslede en keer je deze om. Haal de folie eraf, maak een groot mes nat in een groot glas water en snijd de lemper in 15 vierkantjes (sandwiches).
- Scheur nu steeds een stukje hittebestendige huishoudfolie ter grootte van een A4tje af en verpak de sandwiches per stuk. Schep ze op met een dun paletmes of spatel. Verpak de sandwiches in de folie, wikkel deze er strak omheen.
- Bewaar ze in de koelkast of vries ze in. Eet het koud (dit is de lekkerste optie) of warm ze op door ze in de folie te stomen met behulp van een pan water en een stoominzet. Serveer met een sprinkle seroendeng erover of met een pittige dip naar wens.