Eetspiratie » Gegrilde Romaine sla met pittige dressing
Gegrilde Romaine sla met pittige dressing

Gegrilde Romaine sla met pittige dressing

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Gegrilde Romaine sla met pittige dressing, een snel en simpel gerecht dat je met van alles kunt combineren. Mijn moeder maakte dit vroeger regelmatig. Ik vond het maar gek dat ze sla ‘grilde’. Ook mijn oma kookte vaak met sla. Ze werkte vroeger in een Chinees restaurant en haar specialiteit was slasoep. Ik heb zelfs een heel lekker ‘wokrecept‘ met sla. Dus koken met sla is helemaal zo gek nog niet.

In de supermarkt kun je twee soorten Romaine sla (ook wel bindsla of little gem genoemd) vinden. De grote krop en de baby Romaine sla. Deze zijn meestal per twee kleine kropjes verpakt. Beide kun je grillen maar voor dit gerecht gebruik ik de kleine variant. Voor de grote krop sla heb ik een heel lekker salade recept, bekijk dat recept hier.

Gegrilde Romaine sla

Eigenlijk is grillen een hele slimme manier om groente te bereiden, want het wordt er alleen maar lekkerder van. Daarnaast is Romaine sla een hele neutrale groente die je goed op smaak kan brengen. Je hebt er niet veel van nodig, een kropje kun je in vier stukjes snijden. En niet geheel onbelangrijk, het ziet er mooi uit op je bord. Grillen doe je in een grillpan of op een grillplaat of barbecue. Zo krijg je van die mooie strepen op de sla. Heb je een elektrische contactgrill, dan kan je deze ook gebruiken. Maar heb je dit allemaal niet? Dan gebruik je gewoon een simpele koekenpan. Zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat je de sla erin legt. Het heeft maar heel even nodig om gaar te worden.


Contactgrill voor de perfecte grillstrepen
GreenPan Bistro - Tosti apparaat - Contact Grill

GreenPan Bistro – Contact Grill – Tosti apparaat

Openklapbaar – PFAS-vrij – met timer – 2000 Watt

De dressing in dit recept is een beetje Thais geïnspireerd. Het is een simpele dressing die je kunt maken naar je eigen smaak. Ik houd van pittig dus heb voor dit recept rawits (hete kleine pepertjes) gebruikt. Maar wil je iets minder pit? Dan gebruik je een gewone rode peper (zonder zaadlijsten en zaadjes). Heb je geen rode peper in huis, dan kun je ook gedroogde chilivlokken gebruiken. Hou je van zoet? Maak de dressing zo zoet als je zelf wilt. Dit recept is een basis die je naar eigen smaak kunt invullen. En heb je zelf een lekkere dressing dan kun je die natuurlijk ook gebruiken.

Gegrilde Romaine sla met pittige dressing

Gegrilde Romaine sla met pittige dressing

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.6 van 7 stemmen
Categorie: BijgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

25

minuten

Door Romaine te sla te grillen, krijgt deze een heerlijke smaak. Serveer met een pittige dressing en fijngehakte pinda’s en je hebt een lekker en simpel gerecht.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 4-6 kropjes baby Romaine sla

  • 1 limoen (het sap)

  • 2 rawits (of rode pepers/chili flakes naar smaak)

  • 1 eetlepel ahornsiroop (of honing)

  • 1 eetlepel Thaise vissaus of vegan vissaus

  • halve theelepel sesamolie

  • 2 eetlepels fijngehakte gezouten pinda’s

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Begin met het maken van de dressing. Snijd 2 rawits (met of zonder zaadjes) in kleine ringetjes. Doe deze samen met het sap van een limoen, 1 eetlepel ahornsiroop of honing, 1 eetlepel Thaise vissaus of vegan vissaus en een halve theelepel sesamolie in een schaaltje. Meng alles goed door elkaar. Proef of de smaak naar wens is en pas het indien nodig aan. Zet de dressing apart.
  • Haal de buitenste blaadjes van de kropjes sla af en controleer of ze schoon zijn aan de binnenkant. Spoel ze af onder de kraan en dep ze daarna heel goed droog met keukenpapier.
  • Snijd de kropjes in de lengte door de helft of in vier stukken. Zorg dat de stronk heel blijft, want anders valt de sla uit elkaar. Bestrijk de sla lichtjes met een kwastje en heel klein beetje olie.
  • Verwarm een grillpan, barbecue of koekenpan en grill de sla (eventueel in 2 rondes). Als de sla een kleurtje heeft is het klaar. Er mag nog wel een bite aan zitten. Hak ondertussen 2 eetlepels pinda’s fijn.
  • Leg de gegrilde sla op een schaal, besprenkel met de dressing en bestrooi met de gezouten pinda’s.

AANTEKENINGEN

  • Ik gebruik regelmatig dressings/dips uit de Thaise keuken. Deze condimenten (toevoegingen die je smaak verrijken) geven je gerecht iets extra’s. Klik hier om het artikel te bekijken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!