Eetspiratie » Turks simit recept – knapperige broodjes met sesam
Turks simit recept - knapperige broodjes met sesam

Turks simit recept – knapperige broodjes met sesam

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Turks simit recept – knapperige broodjes met sesam, mijn favoriet! Deze Turkse broodjes worden ook wel ‘sesambagels’ genoemd. Toch is de bereiding anders dan bij een echte bagel: simit wordt niet gekookt, maar eerst gedoopt in druivensiroop (molasse) en daarna royaal door sesamzaad gerold. Dat geeft deze knapperige broodjes hun kenmerkende smaak. Ze zijn heel makkelijk zelf te maken en de meeste ingrediënten staan waarschijnlijk al in je voorraadkast.

Het dippen in de molasse is een essentiële stap voor het maken van simit. Het geeft niet alleen smaak, maar het zorgt er ook voor dat de sesamzaadjes goed blijven plakken. Zelf heb ik granaatappelmelasse gebruikt, omdat ik dat in de supermarkt kon vinden. Traditioneel wordt voor simit meestal pekmez (druivensiroop) gebruikt, die je kunt kopen in Turkse of Midden-Oosterse winkels. Maar granaatappelmelasse is een lekker en makkelijk alternatief dat je ook vindt in de plaatselijke supermarkt. Met granaatappelmelasse kun je bijvoorbeeld muhammara maken, een dip van geroosterde paprika en walnoten. Je kunt het ook gebruiken in dressings, marinades en sauzen.

Recept voor Turkse simit

Simit wordt meestal gegeten als ontbijt, vaak samen met fetakaas, komkommer, tomaat en olijven. Het is ook heerlijk als tussendoortje en wordt vaak gewoon zo uit de hand gegeten, zonder beleg. Wil je het liever zoet? Serveer simit dan met jam, honing, of voor een vegan variant: dadelsiroop. Zelf combineer ik het graag met menemen, Turks roerei, maar dan in een eiwitrijke vegan variant met tofu.

Hoe vorm je Turkse simit?

Laat je niet afschrikken door de vorm van deze mooie broodjes. Het maken is eenvoudiger dan je denkt. Kort uitgelegd, je maakt een deeg en na het rijzen verdeel je dit in 6 balletjes. Die balletjes halveer je zodat je twee stukjes krijgt. Van die stukjes draai je lange ‘strengen’ en die wikkel je in elkaar als een ‘snoepspekje’. Daarna dip je ze in de melasse en sesamzaadjes, laat je ze nog even rusten en dan kun je ze al gaan afbakken.

Gebruik voor deze broodjes ongepelde sesamzaadjes, deze zijn donkerder van kleur en hebben een meer nootachtige smaak ten opzichte van de gepelde variant. De ongepelde sesamzaadjes rooster je lichtjes in een droge pan. Nadat ze zijn afgekoeld, zijn ze klaar voor gebruik.


Mix mix mix
SMEG Keukenmachine 800 Watt

SMEG Keukenmachine 800 Watt

Een onmisbare keukenmachine met 10 snelheden, een krachtige 800 Watt motor en een 4,8 liter mengkom kneed, mix en klop je moeiteloos elk deeg of beslag. Inclusief handige accessoires en verkrijgbaar in stijlvolle kleuren!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Turks simit recept - knapperige broodjes met sesam Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Turks simit recept - knapperige broodjes met sesam

Turks simit recept – knapperige broodjes met sesam

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Ontbijt, Lunch, Tussendoortje, BijgerechtKeuken: TurksNiveau: Gemiddeld
Porties

6

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

5

minuten
Rijsttijd

1

uur 

30

minuten
Baktijd

15

minuten
Totale tijd

2

uren 

20

minuten

Maak heerlijke Turkse simit, knapperige broodjes in de vorm van een bagel bedekt met sesamzaad. Lekker als ontbijt met komkommer, tomaat en olijven. Maar ook met jam of honing. Ook is het een prima tussendoortje.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram bloem

  • 1 zakje gist (van 7 gram)

  • 300 milliliter lauwwarm water

  • 1 theelepel suiker of agavesiroop

  • 1 theelepel zout

  • 2 eetlepels zonnebloemolie

  • 150 gram ongepelde sesamzaadjes

  • 2 eetlepels granaatappelmelasse of pekmez

  • 50 milliliter water

BEREIDING

  • Doe in een ruime kom of in de kom van je keukenmachine 300 milliliter lauwwarm water samen met 1 theelepel suiker of agavesiroop. Roer dit tot de suiker of agave is opgelost.
  • Voeg de inhoud van een zakje gist (7 gram) toe, roer dit een keer door het water- en suikermengsel en dek de kom af. Laat dit nu 15 minuten staan zodat het gist wordt geactiveerd. Na 15 minuten is er een schuimlaagje ontstaan en dat is precies wat je nodig hebt.
  • Terwijl het gist geactiveerd wordt, ga je 150 gram ongepelde sesamzaadjes roosteren in een droge koekenpan. Doe dit op een laag vuur voor ongeveer 3 minuten tot de geur vrijkomt. Doe ze in een diep bord en laat ze afkoelen.
  • Voeg vervolgens 500 gram bloem, 1 theelepel zout en 2 eetlepels zonnebloemolie aan het gistmengsel toe. Meng dit nu samen tot een deeg. Dit kun je doen met de hand of net zoals ik in de keukenmachine. Meng dit minimaal 10 minuten tot een mooie deegbal. Als de deegbal nog plakt, kneed hem dan iets langer.
  • Vet de kom lichtjes in met een beetje olie en leg de deegbal erin. Dek de kom af en laat het deeg nu een uur rijzen op een warme plek.
  • Na een uur is het deeg in volume verdubbeld. Sla de lucht eruit en haal het deeg uit de kom. Weeg het deeg op een digitale keukenweegschaal en deel het getal van het gewicht door 6. In mijn geval was het 135 gram, dus maakte ik 6 deegballetjes van elk ‘ongeveer’ 135 gram. Weeg de balletjes af op de weegschaal. Wil je niet zo nauwkeurig werken, verdeel de deegbal dan in 6 stukjes.
  • Neem 1 deegballetje en dek de rest af met een theedoek. Verdeel het balletje in 2 stukjes. Rol de stukjes tot 2 lange strengen van ongeveer 35 centimeter.Turks simit recept - knapperige broodjes met sesam receptenkaart 2
  • Leg nu de bovenste stukjes (ongeveer 1 cm van het deeg) op elkaar en duw dit goed aan zodat het deeg een geheel wordt. Vervolgens twist je de strengen om elkaar heen, draait de streng goed aan en maak er vervolgens een cirkel van. Sluit de cirkel door het deeg tegen elkaar aan te drukken. Turks simit recept - knapperige broodjes met sesam receptenkaart 3
  • Leg de simit op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Vorm alle broodjes.
  • In een diep bord doe je 50 milliliter water met 2 eetlepels granaatappelmelasse (of pekmez). In een ander bord doe je de 150 gram ongepelde geroosterde sesamzaadjes.
  • Dip de simit één voor één eerst in het melasse mengsel en vervolgens in het sesammengsel. Zorg dat het broodje volledig is bedekt. Laat ze vervolgens nog 30 minuten rijzen onder de theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de broodjes af in 15 tot 18 minuten. Laat ze afkoelen en serveer direct.
  • Bewaar de simit in een papieren zak. De volgende dag piep je ze op in de oven, airfryer of contactgrill. Besprenkel ze eerst royaal met water, zo worden ze weer lekker vers en knapperig. Je kunt ze ook prima invriezen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!