Turks simit recept – knapperige broodjes met sesam, mijn favoriet! Deze Turkse broodjes worden ook wel ‘sesambagels’ genoemd. Toch is de bereiding anders dan bij een echte bagel: simit wordt niet gekookt, maar eerst gedoopt in druivensiroop (molasse) en daarna royaal door sesamzaad gerold. Dat geeft deze knapperige broodjes hun kenmerkende smaak. Ze zijn heel makkelijk zelf te maken en de meeste ingrediënten staan waarschijnlijk al in je voorraadkast.
Het dippen in de molasse is een essentiële stap voor het maken van simit. Het geeft niet alleen smaak, maar het zorgt er ook voor dat de sesamzaadjes goed blijven plakken. Zelf heb ik granaatappelmelasse gebruikt, omdat ik dat in de supermarkt kon vinden. Traditioneel wordt voor simit meestal pekmez (druivensiroop) gebruikt, die je kunt kopen in Turkse of Midden-Oosterse winkels. Maar granaatappelmelasse is een lekker en makkelijk alternatief dat je ook vindt in de plaatselijke supermarkt. Met granaatappelmelasse kun je bijvoorbeeld muhammara maken, een dip van geroosterde paprika en walnoten. Je kunt het ook gebruiken in dressings, marinades en sauzen.
Recept voor Turkse simit
Simit wordt meestal gegeten als ontbijt, vaak samen met fetakaas, komkommer, tomaat en olijven. Het is ook heerlijk als tussendoortje en wordt vaak gewoon zo uit de hand gegeten, zonder beleg. Wil je het liever zoet? Serveer simit dan met jam, honing, of voor een vegan variant: dadelsiroop. Zelf combineer ik het graag met menemen, Turks roerei, maar dan in een eiwitrijke vegan variant met tofu.
Hoe vorm je Turkse simit?
Laat je niet afschrikken door de vorm van deze mooie broodjes. Het maken is eenvoudiger dan je denkt. Kort uitgelegd, je maakt een deeg en na het rijzen verdeel je dit in 6 balletjes. Die balletjes halveer je zodat je twee stukjes krijgt. Van die stukjes draai je lange ‘strengen’ en die wikkel je in elkaar als een ‘snoepspekje’. Daarna dip je ze in de melasse en sesamzaadjes, laat je ze nog even rusten en dan kun je ze al gaan afbakken.
Gebruik voor deze broodjes ongepelde sesamzaadjes, deze zijn donkerder van kleur en hebben een meer nootachtige smaak ten opzichte van de gepelde variant. De ongepelde sesamzaadjes rooster je lichtjes in een droge pan. Nadat ze zijn afgekoeld, zijn ze klaar voor gebruik.

