Eetspiratie » Thaise saté
Thaise saté

Thaise saté

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Thaise saté, een recept wat nog ontbrak op mijn website. Deze saté smaakt totaal anders als bijvoorbeeld de Indische variant die met ketjapmarinade wordt gemaakt. Deze saté heeft qua smaak veel weg van curry. De basis van dit recept is dan ook gele currypasta. Hierdoor is je saté snel klaar en lekker op smaak.

Dit recept is gemaakt met ingrediënten die ik op dat moment in huis had. Het is dus geen authentiek recept maar wel met Thaise smaken zoals kaffir lime (in de Indische keuken bekend als djeroek poeroet). Smaakmakers zoals sereh en Thaise vissaus mogen natuurlijk niet ontbreken.

Thaise saté

Currypasta kun je kopen in een potje maar ik heb ook een recept om deze zelf te maken. Het is wel aan te raden het vlees minimaal 2 uur of een nachtje te marineren. Heb je niet zoveel tijd dan is korter ook prima, maar hoe langer het marineert het malser het vlees wordt. Voor malse saté kun je het beste kippendijen gebruiken. Je hebt dan minder kans dat de kip ‘droog’ wordt. Er zitten wel meer flubbertjes aan kippendijen, deze kun je er het beste afknippen of afsnijden. Blijf tijdens het roosteren wel in de buurt en blijf de saté steeds ronddraaien om verbranden te voorkomen.


Ideaal voor in de tuin de satebarbecue
Spiedini Saté-bbq Bali 80

Spiedini Saté-bbq Bali 80

Smalle houtskoolbarbecue met horizontaal rooster voor saté of andere spiesjes – 80 cm lang.

Thaise saté

Thaise saté

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 6 stemmen
Categorie: BijgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

12

stuks
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Rusttijd

2

uren 
Tijd totaal

2

uren 

20

minuten

Thaise saté, kip gemarineerd in een aromatische gele currypasta met de smaken van sereh, limoenblad, gember en kurkuma. Bereid de saté op een saté barbecue voor die lekkere grillsmaak. Serveer de saté met een lekkere pindasaus en fijngehakte pinda’s.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kipfilet of kippendijen, in blokjes gesneden

  • 1-2 eetlepels gele currypasta

  • 1 theelepel Thaise vissaus

  • 1 theelepel suiker

  • halve theelepel sesamolie

  • 3-4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 theelepel azijn

  • 100 milliliter kokosmelk

  • sambal oelek naar smaak

BEREIDING

  • Snijd 500 gram kip in blokjes, zorg dat ze dezelfde grootte hebben zodat ze straks gelijktijdig gaar zijn. Zet de kip apart en begin met het maken van de marinade.
  • Doe 1 tot 2 eetlepels gele currypasta in een kom en voeg sambal oelek naar smaak, 1 theelepel Thaise vissaus, 1 theelepel azijn, een halve theelepel sesamolie, 1 theelepel suiker en 100 milliliter kokosmelk toe. Roer dit goed los. Proef de marinade en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe.
  • Voeg nu de gesneden kip toe aan de marinade en leg de djeroek poeroet blaadjes er in zijn geheel in. Schep alles goed door elkaar en zorg dat alle kipstukjes zijn bedekt met de marinade. Laat dit minimaal 2 uur of een nachtje marineren.
  • Laat 12 stokjes voor de saté een paar uur weken in water. Rijg de gemarineerde kip aan de stokjes. Gebruik handschoentjes tijdens het rijgen want de kurkuma die in de currypasta zit geeft af en kan vlekken geven.
  • Rijg de kip op de satéprikkers. Gebruik ongeveer 4 blokjes kip per prikker.
  • Grill de saté bij voorkeur op een (saté)barbecue of op een grillpan. Draai de saté regelmatig om en laat het niet verbranden. De bereidingstijd is ongeveer 10 minuten. Test een sateetje om te controleren of de binnenkant gaar is. Serveer de saté met pindasaus, ringetjes bosui en fijngehakte pinda’s.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!