Hoe gebruik je een digitale keukenweegschaal en de tare-functie? Ik was in de veronderstelling dat het voor de meeste mensen duidelijk was hoe een digitale keukenweegschaal werkt. Dat je dit handige hulpmiddel bij het afwegen van ingrediënten steeds weer terug op nul kunt zetten en zo alles kunt afwegen zonder steeds je kom van de weegschaal af te halen. Maar het blijkt dus dat sommige mensen dit (nog) niet weten. Het leek me dus handig om hier een artikel over te schrijven.
Mijn digitale keukenweegschaal gebruik ik bijna dagelijks. En niet alleen voor het wegen van bloem of meel voor het bakken van brood, maar ook voor het afwegen van meel voor pannenkoekenbeslag of cakejes. Ook weeg ik altijd mijn havermout voor overnight oats en vaak weeg ik ook pasta of andere granen voor recepten. Een keukenweegschaal is bijvoorbeeld ook onmisbaar bij het maken van een zuurdesemstarter. Ze zeggen niet voor niks: meten is weten! En alhoewel ik niet van de cijfertjes ben, wil ik wel altijd bij bakrecepten weten of ik de precieze hoeveelheden heb. Het is voor mij ook een handig hulpmiddel bij het ontwikkelen van recepten. Zo kan ik zo nauwkeurig mogelijk mijn recepten uitwerken.

Hoe gebruik je een digitale keukenweegschaal en de tare-functie?
Tare-functie van de weegschaal (tarra gewicht)
Bij bepaalde recepten moet je soms meerdere ingrediënten afwegen en telkens de juiste hoeveelheid toevoegen. Dat kun je natuurlijk één voor één doen in aparte bakjes, maar dat is onnodig veel gedoe en je hebt meer afwas. Gelukkig heeft een digitale weegschaal een handige functie: de tare-knop! Met de tare-knop zet je de weegschaal steeds weer terug op 0, zodat je ingrediënten direct in dezelfde kom kunt toevoegen, zonder tussendoor te moeten rekenen.
Hoe werkt de tare-functie?
- Zet een kom op de weegschaal en druk op de tare-knop en de weegschaal springt naar 0.
- Voeg het eerste ingrediënt toe, bijvoorbeeld 100 gram bloem. Je ziet nu het gewicht oplopen terwijl je de bloem in de kom schudt. Stop als de 100 gram is bereikt.
- Druk weer op de tare-knop en de weegschaal staat weer op 0.
- Voeg het volgende ingrediënt toe, bijvoorbeeld 50 gram suiker. Je ziet nu het gewicht weer vanaf 0 oplopen terwijl je de suiker in de kom schudt. Stop als de 50 gram is bereikt.
- Druk weer op de tare-knop zodat de teller weer op 0 staat en blijf de stappen herhalen tot je alle ingrediënten hebt afgewogen.
Water en melk afwegen in grammen
Wat ook handig is, is dat je ook vloeistoffen zoals water, melk en plantaardige melk (zoals sojamelk, amandelmelk en havermelk) kunt afwegen. Vraagt een recept om 150 milliliter water of melk dan kun je dit natuurlijk afmeten in een maatbeker. Wat je ook kunt doen is de vloeistof direct in de kom schenken en de hoeveelheid in grammen afwegen. Het aantal milliliters bij water is hetzelfde als het aantal grammen. Bij gewone en plantaardige melk is dit – op een paar gram na – ook gelijk. Water en melk kun je daarom prima afwegen in grammen. Zet je weegschaal op 0 door op de tare-knop te drukken en begin te schenken tot hij 150 gram aangeeft. Je hebt nu 150 milliliter / gram melk of water aan de kom toegevoegd.
Je kunt ook water of melk eerst (globaal) afmeten in een maatbeker en vervolgens rustig in de kom gieten, zo kun je de hoeveelheid dubbel checken. Het afmeten in een maatbeker is een klein beetje onnauwkeurig, want precies tot het streepje vullen kan lastig zijn of misschien staat jouw hoeveelheid niet op de maatbeker aangegeven. In dat geval kun je het nauwkeuriger afmeten met de weegschaal terwijl je het in de kom giet. Dat is dus vooral handig bij hoeveelheden die niet op de maatbeker zijn aangegeven, zoals 60 of 180 milliliter. Meten is weten!
Sommige digitale weegschalen hebben ook een aparte functie voor het afwegen van milliliters en maken soms ook wel eens onderscheid tussen water en melk. Deze functie kun je gebruiken, maar je kunt beter de weegschaal op grammen ingesteld laten staan, dan raak je ook niet in de war.
Andere vloeistoffen afmeten
Voor andere vloeibare ingrediënten zoals kokosmelk, (olijf)olie, honing, ahornsiroop en agavesiroop kun je beter altijd een maatbeker gebruiken, omdat deze vloeistoffen zwaarder zijn dan water of melk. Het aantal milliliters is dan niet meer gelijk aan het aantal grammen en daardoor is een maatbeker de beste optie. Meet deze ingrediënten vooral niet af met de keukenweegschaal.
Voeg je vloeistoffen toe met een maatbeker en moet je daarna nog andere ingrediënten toevoegen? Vergeet dan vooral niet om weer op ’tare’ te drukken en de weegschaal weer op ‘0’ te zetten. Anders raak je de tel kwijt.
Wat betekent ’tare’?
Ik had eerst geen idee wat het woordje ’tare’ op mijn weegschaal betekende, dus ik ben dit uit nieuwsgierigheid eens gaan opzoeken. Het woord tare komt uit het Frans en Italiaans (tara) en betekent ‘leeg gewicht’. In Nederland gebruiken we het woord ’tarra’. Vroeger in de scheepvaart en handel werd dit woord gebruikt om het gewicht van verpakkingen of containers niet mee te rekenen bij het wegen van een lading. Bij een keukenweegschaal werkt het net zo: je wist als het ware het gewicht van de kom, zodat je alleen het ingrediënt zelf meet. Een onmisbare functie voor iedereen die graag bakt.
