Eetspiratie » Apple butter maken in de multicooker
Apple butter maken in de multicooker

Apple butter maken in de multicooker

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Apple butter maken in de multicooker, een heerlijk recept voor het herfst- en winterseizoen. Een zoete spread voor op brood, toast, crackertjes en pannenkoeken. Appels worden gestoofd met specerijen, gepureerd en daarna ingekookt tot er apple butter overblijft. Makkelijk te bereiden in de multicooker.

Wij hebben een appelboom in de tuin en omdat ik niet altijd appeltaart of appelmoes wil maken, besloot ik dit keer apple butter te maken. Zoals de naam al aangeeft, het is een soort ‘boter’ gemaakt van gestoofde ingekookte appels. Het is smeerbaar net als boter, maar dan lekker zoet en kruidig, heerlijk in de herfst- en wintermaanden.


Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Apple butter recept

Je kunt apple butter maken in een stoofpan, slowcooker of onder hoge druk in de multicooker. Ik vind de bereiding in de multicooker het meest handig, want dit gaat redelijk snel en je hebt er geen omkijken naar. Het stoven gebeurt in de cooker en het pureren en inkoken doe ik daarna in een pan op het fornuis. Op deze manier kunnen de gepureerde appels goed inkoken, omdat je zelf beter de temperatuur kunt regelen. Zo krijg je echte ‘boter’ in plaats van donkere appelmoes.


Walfos siliconen vriesplateau - 4 stuks

Walfos siliconen vriesplateau – 4 stuks

Maak mealpreppen eenvoudig met de Walfos siliconen vriesvormen – ideaal voor soep, rijst, saus of bouillon. BPA-vrij, flexibel en altijd vers!

Je kunt apple butter tot 3 weken in schone goed afgesloten glazen potten bewaren in de koelkast en je kunt het zelfs invriezen. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een foodcube met een deksel. In de vriezer is het wel 3 tot 6 maanden te bewaren.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Apple butter maken in de multicooker Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Apple butter maken in de multicooker

Apple butter maken in de multicooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Ingrediënt, Condiment, DipKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

(400 milliliter)
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

1

uur 

55

minuten
Totale tijd

2

uren 

5

minuten

Appel butter, een heerlijke zoete spread van appel met kaneel en vanille. Lekker op brood, pannenkoeken, als dip en op een toastje bij de borrel.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 1,5 kilo zoete rode appels met schil, in blokjes gesneden

  • 65 gram lichte basterdsuiker

  • 120 milliliter water

  • 2 dopjes vanille aroma

  • 1 theelepel ceylon kaneel

  • halve theelepel speculaaskruiden

  • snufje zout

BEREIDING

  • Was 1,5 kilo appels en snijd ze in blokjes. De schil mag je erop laten zitten.
  • Doe de blokjes appel samen met 65 gram lichte basterdsuiker, 120 milliliter water, 1 theelepel ceylon kaneel, een halve theelepel speculaaskruiden en 2 dopjes vanille aroma in de pan van de multicooker.
  • Plaats de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Kies manual en stel een kooktijd in van 90 minuten. De pan gaat nu druk opbouwen. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal. De pan gaat nu terugtellen van 90 naar 0.
  • Als de kooktijd verstreken is, hoor je een piepsignaal. Je doet nu niets. Laat de pan nu 15 minuten staan en zelf zijn stoom kwijtraken, dit is een natural release.
  • Haal de deksel van de pan, let op, hier komt heet stoom en water vanaf. Schenk het appelmengsel voorzichtig over in een ruime pan. Pureer het mengsel glad met een staafmixer tot het op appelmoes lijkt.
  • Zet de pan op het fornuis en kook het mengsel in op een middelhoog vuur. Blijf erbij en roer regelmatig met een spatel tot het indikt en op ‘apple butter’ lijkt. Zorg dat het niet verbrandt. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten of zelfs langer.
  • Als je er met een spatel een streep doorheen trekt en het mengsel loopt niet terug dan is het klaar. Het heeft iets weg van een dikke caramelsaus. Let op, het is heet!
  • Schep de apple butter over in schone uitgekookte glazen potjes. In de koelkast is het tot 3 weken houdbaar. Je kunt ook een deel invriezen in een siliconen vorm met deksel. Op deze manier is het 3 tot 6 maanden houdbaar.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!