Zo maak je traditionele babi ketjap, een geliefd gerecht uit de Indische/Indonesische keuken. Dit is misschien op rendang na één van de meest populaire gerechten uit de Indofood keuken. En alhoewel er al twee recepten voor babi ketjap op mijn website staan – een slowcooker versie en een snelle variant – wilde ik ook een simpel en meer traditioneel recept op Eetspiratie delen. Puur om het recept door te geven, zodat het niet verloren gaat.
Het hele doel van mijn website is om recepten uit de Indische en Indonesische keuken te delen en door te geven zodat ze niet verloren gaan. En ondanks dat ik en mijn gezin al jaren geen vlees meer eten wil ik deze traditionele vleesrecepten toch plaatsen. Het is belangrijk dat dit ergens beschreven staat en makkelijk terug te vinden is. Niet alleen voor mijn familie, maar voor iedereen die graag deze traditionele recepten wil leren.

Makkelijk babi ketjap recept
Babi ketjap is varkensvlees dat is gesmoord in ketjapsaus. Mijn oma noemde een gerecht dat gesudderd heeft altijd ‘smoor’. Het is eigenlijk gewoon een stoofgerecht waarbij – in dit geval – vlees lekker lang suddert in ketjap manis, kruiden en specerijen. Babi ketjap serveer je met rijst en een acar van komkommer. Daarbij eventueel gebakken uitjes en een beetje emping. Meer heb je eigenlijk niet nodig.
Eerder deelde ik dus al het recept voor babi ketjap uit de slowcooker en ook een snelle versie van babi ketjap waarbij ik varkensfiletlapjes ‘a la minute’ gebruik. Het recept dat ik in dit artikel deel wordt gemaakt in een stoofpan met simpele ingrediënten. Iedereen kan dit gerecht maken, ook als je geen keukenprins of -prinses bent. Ik maakte er eerder ook een vegan variant van, hiervoor gebruikte ik champignons. Zo ontstond een plantaardige variant van dit gerecht, ketjap champignons. Een lekker alternatief waarbij je niet hoeft in te leveren op smaak en textuur.
