Eetspiratie » Zo maak je traditionele babi ketjap
Zo maak je traditionele babi ketjap

Zo maak je traditionele babi ketjap

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Zo maak je traditionele babi ketjap, een geliefd gerecht uit de Indische/Indonesische keuken. Dit is misschien op rendang na één van de meest populaire gerechten uit de Indofood keuken. En alhoewel er al twee recepten voor babi ketjap op mijn website staan – een slowcooker versie en een snelle variant – wilde ik ook een simpel en meer traditioneel recept op Eetspiratie delen. Puur om het recept door te geven, zodat het niet verloren gaat.

Het hele doel van mijn website is om recepten uit de Indische en Indonesische keuken te delen en door te geven zodat ze niet verloren gaan. En ondanks dat ik en mijn gezin al jaren geen vlees meer eten wil ik deze traditionele vleesrecepten toch plaatsen. Het is belangrijk dat dit ergens beschreven staat en makkelijk terug te vinden is. Niet alleen voor mijn familie, maar voor iedereen die graag deze traditionele recepten wil leren.


Deze ketjap mag niet ontbreken in je keukenkastje
Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Ketjap is een zoete sojasaus uit Indonesië.

Makkelijk babi ketjap recept

Babi ketjap is varkensvlees dat is gesmoord in ketjapsaus. Mijn oma noemde een gerecht dat gesudderd heeft altijd ‘smoor’. Het is eigenlijk gewoon een stoofgerecht waarbij – in dit geval – vlees lekker lang suddert in ketjap manis, kruiden en specerijen. Babi ketjap serveer je met rijst en een acar van komkommer. Daarbij eventueel gebakken uitjes en een beetje emping. Meer heb je eigenlijk niet nodig.

Eerder deelde ik dus al het recept voor babi ketjap uit de slowcooker en ook een snelle versie van babi ketjap waarbij ik varkensfiletlapjes ‘a la minute’ gebruik. Het recept dat ik in dit artikel deel wordt gemaakt in een stoofpan met simpele ingrediënten. Iedereen kan dit gerecht maken, ook als je geen keukenprins of -prinses bent. Ik maakte er eerder ook een vegan variant van, hiervoor gebruikte ik champignons. Zo ontstond een plantaardige variant van dit gerecht, ketjap champignons. Een lekker alternatief waarbij je niet hoeft in te leveren op smaak en textuur.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zo maak je traditionele babi ketjap Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Zo maak je traditionele babi ketjap

Zo maak je traditionele babi ketjap

Recept van Simone | Eetspiratie
4.5 van 4 stemmen
Categorie: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

1

uur 

25

minuten
Totale tijd

1

uur 

40

minuten

Traditionele babi ketjap, een geliefd recept uit de Indische en Indonesische keuken dat niet verloren mag gaan. Vlees gesmoord in zoete ketjap en specerijen. Serveer met rijst, acar van komkommer, gebakken uitjes en emping.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 1 kilo schouderkarbonade zonder bot

  • 2 uien, gesnipperd

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 eetlepel geraspte gember

  • 2 theelepels gemalen ketoembar

  • halve theelepel trassi

  • 500 milliliter water

  • 150 milliliter ketjap manis

  • 2-3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 theelepel zout

  • 1 steranijs

  • 2 eetlepels citroensap

  • 2 eetlepels olie

BEREIDING

  • Verwijder het bot uit 1 kilo schouderkarbonade en snijd het vlees in ongeveer even grote blokjes.
  • Snipper 2 uien, rasp 1 eetlepel verse gember en hak 3 tenen knoflook fijn. Kneus 2 tot 3 blaadjes djeroek poeroet door ze te verfrommelen in je handen. Zet dit even apart.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in een ruime pan en bak hierin de blokjes vlees op hoog vuur, snel rondom bruin. Schep het vlees uit de pan op een bord en dek het even af.
  • In dezelfde pan verwarm je 1 eetlepel olie en hierin fruit je de gesnipperde ui aan, samen met een snufje zout. Als de ui glazig ziet, voeg je de fijngehakte knoflook en de geraspte gember toe. Schep alles goed om.
  • Voeg vervolgens 2 theelepels gemalen ketoembar, de blaadjes djeroek poeroet, een halve theelepel trassi, 1 theelepel zout en 1 steranijs (heel) toe. Schep dit even mee om tot de geuren vrijkomen.
  • Doe het vlees, inclusief het vrijgekomen vocht terug in de pan. Schenk er 500 milliliter water en 150 milliliter ketjap manis bij. Laat het vlees nu ongeveer 1,5 uur sudderen tot het zacht en gaar is.
  • Breng het gerecht op smaak met 2 eetlepels citroensap en een snufje versgemalen zwarte peper.
  • Vis de steranijs en de djeroek poeroet blaadjes eruit. Serveer de babi ketjap met rijst en acar van komkommer.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!