Eetspiratie » Sinaasappelvla
Sinaasappelvla

Sinaasappelvla

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Sinaasappelvla kun je heel eenvoudig zelf maken. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en het is lekkerder dan een pak vla uit de supermarkt. Deze vla geeft me altijd een nostalgisch gevoel. We aten het thuis vaak in de herfst en wintermaanden. Een ouderwets toetje met een vleugje nostalgie.

Dit recept wordt gemaakt met eigeel, dus net als een custard. Het is een traditionele manier van vla maken. In principe kun je dit recept als basis gebruiken en er andere smaken aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan citroen of vanille.

Zelf vla maken

Voor het maken van vla heb je wel een aantal keukentools nodig. Zet dit voordat je gaat koken alvast klaar zodat je snel en schoon kunt werken.

Benodigdheden:

  • pan
  • garde
  • spatel
  • dunschiller
  • maatbeker (hittebestendig)
  • keukenweegschaal
  • plastic folie
  • schaal of bakje

Geen millimeter meer of minder
PYREX Prep & Store Maatbeker 1 L - Glas

PYREX Prep & Store Maatbeker 1 L – Glas

Deze maatbeker, gemaakt van sterk borosilicaatglas is perfect voor het afmeten van zowel koude- als warme ingrediënten.

Na het bereiden van de vla schep je het over in een schaal, het liefst een glazen schaal of bakje. Dek de vla direct af met een stukje huishoudfolie zodat er geen velletje opkomt. Je kunt de vla ook warm serveren als je dat lekker vindt. Bewaar het tot 2 dagen in de koelkast.

Sinaasappelvla

Sinaasappelvla

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Dessert, NagerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

20

minuten

Maak met maar een paar ingrediënten uit je voorraadkast heerlijke romige sinaasappelvla.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 500 milliliter melk

  • 30 gram suiker

  • 20 gram maïzena

  • 1 biologische sinaasappel (de schil)

  • 1 dopje vanille aroma

  • 2 eigelen

  • snufje zout

BEREIDING

  • Boen de sinaasappel schoon en haal de schil eraf met behulp van een dunschiller. Doe 500 milliliter melk in een pan en leg de schillen erin en voeg 1 dopje vanille aroma toe. Verwarm de melk zachtjes tot het net aan de kook komt. Roer regelmatig.
  • Terwijl de melk opwarmt splits je 2 eieren. Doe de 2 eigelen in een maatbeker en voeg hier 30 gram suiker en 20 gram maïzena aan toe. Roer dit nu heel goed tot een glad papje.
  • Vis de sinaasappelschillen uit de warme melk. Schep nu een soeplepel van de warme melk bij het eimengsel in de maatbeker. Roer dit er voorzichtig doorheen. Dit heet ‘familie maken’.
  • Vervolgens schenk je het eigmengsel uit de maatbeker beetje bij beetje in de pan met melk terwijl je steeds blijft roeren met een garde. Het vuur staat zacht. De vla zal nu gaan binden. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten.
  • Als het een romige vla geworden is haal je de pan van het vuur. Schenk de vla over in een bij voorkeur glazen schaal of bak en dek direct de bovenkant af met een stukje huishoudfolie zodat er geen velletje op komt. Laat het volledig afkoelen en bewaar het bakje in de koelkast.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!