Eetspiratie » Review De bijbel van de Indonesische keuken – Maureen Tan
Review Bijbel van de Indonesische keuken - Maureen Tan

Review De bijbel van de Indonesische keuken – Maureen Tan

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Review De bijbel van de Indonesische keuken – Maureen Tan. Jullie weten dat ik boeken met Oosterse recepten verslind en al helemaal met recepten uit de Indonesische keuken. En nu is daar ‘de bijbel’! En als ik zeg bijbel dan verwacht je een soort van ‘heilige graal’. Ik was daarom ook erg benieuwd naar dit boek van Maureen. Ik heb haar proces van het schrijven van dit boek helemaal online gevolgd en ze heeft echt iets prachtigs neergezet.

Recepten van verschillende eilandkeukens

Op Eetspiratie.nl vind je diverse reviews van kookboeken met recepten uit de Indofood keuken. En elk boek is echt weer anders. Dit boek met meer dan 230 recepten en 495 bladzijden onderscheidt zich toch weer van alle andere kookboeken. Maureen heeft de recepten namelijk ingedeeld per eiland. Ik dacht dat ik veel wist van de Indonesische keuken, maar ik heb toch echt weer nieuwe dingen geleerd uit dit boek.

Sumatra en midden Java

Mijn oma is geboren in Medan (Sumatra) en ik was daarom erg nieuwsgierig welke gerechten er afkomstig zijn van dat eiland. En het meest bekende gerecht van Sumatra is… rendang! De gerechten die bij Sumatra horen ken ik eigenlijk niet, behalve rendang dan. Maar mijn oma heeft ook een deel van haar leven in Jogjakarta gewoond (midden Java). Daar heeft ze mijn opa leren kennen (geboren in Gombong) en mijn tante is geboren in Semarang. De recepten uit die regio komen mij wel weer bekend voor, niet zo gek dus! Ik vind het heel leuk dat ik aan de hand van dit boek kan opzoeken met welke gerechten zij zijn opgegroeid. Zo leer ik steeds meer over mijn roots.

Review De bijbel van de Indonesische keuken – Maureen Tan

Gerechten die mijn oma vroeger vaak maakte (die ik me kan herinneren) waren frikadel pan, pepesan, sambal goreng tempeh en bamisoep. Mijn moeder vertelde mij dat ze zich van vroeger vooral de bubur menado (rijstepap met andijvie en tomatensambal) herinnert. Maar ook gerechten met jackfruit, rawon (rundvleessoep), sambal goreng hati ajam (pittige kippenlevertjes), vissoep, sawi asin (gepekelde kool), goelai ikan (viscurry) en sayur lodeh zijn haar het meest bijgebleven. Ik heb dus nog veel te leren en te koken!

De bijbel van de Indonesische keuken

Verrassende recepten

Wat ik leuk vind aan dit boek is dat er recepten in staan die ik niet ken. Ik heb van sommige recepten weleens van gehoord maar het nog nooit zelf gemaakt of durven maken. Een recept wat meteen opvalt is saksang babi (in bloed gestoofd varkensvlees). Het lijkt me best lekker als ik de ingrediënten lees maar ik zou denk ik toch voor de bouillon gaan in plaats van bloed, dit is mij iets te spannend! Maar ik vind het stoer om juist dit recept in je kookboek te zetten. Zo leer je meer over de verschillende kookstijlen en technieken van de verschillende ‘eilandkeukens’.

In bloed gestoofd varkensvlees

En heb je weleens van apenhaar gehoord? Ik wel! En nee, niet schrikken het is geen echt haar van een aap! Wat moet je je er dan bij voorstellen? Apenhaar zijn gekruide en gedroogde dunne sliertjes of eigenlijk rafeltjes van bijvoorbeeld vlees, kip, vis of schaaldieren. Het wordt ook wel meat floss genoemd omdat het zo zacht en fluffy is. Het klinkt misschien wel een beetje apart maar het is erg lekker.

Apenhaar van krab

En de bekende saté ajam en babi kent iedereen natuurlijk wel maar ik zag dus in dit boek weer een verrassende variant namelijk: saté van mosselen (saté kerang). Het ziet er op de foto ook erg lekker uit.

Saté van mosselen

Duidelijk en overzichtelijk

De recepten die ik hierboven benoem zijn best bijzonder maar je vindt natuurlijk ook de meer bekende Indonesische gerechten in dit boek. Lekkere sambals, pindasaus, natuurlijk rendang en ook zoete recepten staan volop in dit boek. Wat dacht je van een 8 uur gestoomde cake uit Sumatra? Alle zoete recepten zijn ook weer ingedeeld per eiland. Alle recepten worden duidelijk uitgelegd en de beschrijvingen zijn goed en makkelijk te volgen. Iedereen kan de gerechten uit dit boek maken.

De Bijbel van de Indonesische keuken is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.


De bijbel van de Indonesische keuken - Maureen Tan

De bijbel van de Indonesische keuken – Maureen Tan

De Bijbel van de Indonesische Keuken van Maureen Tan neemt je mee op een smakelijke reis door de Indonesische archipel. Van saté kambing en gado gado tot rendang en soto ayam, ontdek de rijke en diverse keukens van Sumatra, Bali, Sulawesi en meer. Een complete gids voor de ware Indonesische smaken!

Perkedel lombok

Natuurlijk wilde ik zelf ook een recept maken uit dit boek en mijn oog viel op perkedel lombok. Een soort fricadel pan mengsel maar dan als vulling voor in een rode peper. Ik vond het er supermooi uit zien, dus dit ging ik maken. Wel stiekem wat aangepast en het net iets anders gemaakt dan in het boek maar dat vindt Maureen vast wel goed, toch Maureen? Ik weet dat jij dit leest! Cium! (kusje).

Perkedel lombok
Perkedel lombok uit De bijbel van de Indonesische keuken - Maureen Tan

Perkedel lombok uit De bijbel van de Indonesische keuken – Maureen Tan

Recept van Simone | Eetspiratie
4.0 van 1 stem
Niveau: gemiddeld
Porties

15

porties
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

40

minuten

Perkedel lombok uit De bijbel van de Indonesische keuken van Maureen Tan.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 15 rode pepers

  • 2 middelgrote aardappels

  • halve theelepel zwarte peper

  • 1 theelepel zout

  • 150 gram half-om-half gehakt

  • halve theelepel nootmuskaat

  • 3 tenen knoflook

  • halve theelepel ketoembar

  • 1 eetlepels selderij fijngehakt

  • 1 ei

  • 50 gram paneermeel

  • neutrale olie

BEREIDING

  • Je gaat de pepers straks vullen. Maak er een sneetje in (in de ‘buik’ van de peper) van boven naar beneden en schraap met een theelepeltje de zaadlijsten en de zaadjes eruit. Breng in een pan ruim water aan de kook en blancheer hierin de pepers voor 2 minuten. Schep de pepers met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Doe een snufje zout in de pan. Kook in hetzelfde water 2 aardappels gaar. Giet ze af en prak ze met een vork fijn.
  • Doe 150 gram gehakt in een schaal samen met de geprakte aardappels, een theelepel zout, een halve theelepel zwarte peper, een halve theelepel ketoembar, een halve theelepel nootmuskaat, 50 gram paneermeel, 1 ei en een eetlepel fijngehakte selderij. Meng dit goed door elkaar.
  • Neem nu steeds een beetje vulling en duw dit met je vingers in de inkepingen van de pepers. Verhit een ruime scheut olie in een wok en bak de pepers in porties bruin en gaar. Test er een om te zien of het gehakt gaar is.
  • Serveer de perkedel lombok als snack of als onderdeel van een rijsttafel.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Voor deze review stuurde uitgeverij Carerra culinair mij een exemplaar van dit boek toe. In dit artikel staat een affliate link.