Fudge met rum en rozijnen. Af en toe komen er foodhypes voorbij waar je niet omheen kunt, zoals bijvoorbeeld fudge. Tijdens de feestdagen vliegen de fudgerecepten over het internet, de een nog gekker dan de andere. Toen ik de kerst editie van de foodybox binnen kreeg, zat er een mini flesje rum in en ik kreeg meteen een idee voor een lekkere fudge namelijk: fudge met rum en rozijnen.
Ik deelde eerder al een recept voor fudge met dadels en cashewnoten. Fudge kun je maken op twee manieren, au bain-marie (een vuurvaste schaal boven een pan met kokend water) of je laat de chocolade smelten in de slowcooker. Dit fudgerecept heb ik au bain-marie gemaakt. Op deze manier gaat het makkelijk en redelijk snel. Als je de chocolade en de gecondenseerde melk mengt wordt het een dikke massa. Dit is makkelijker uit een schaal te scheppen dan uit de slowcooker vind ik persoonlijk. Je kunt het onderstaande recept als basis gebruiken en er je favoriete ingrediënten aan toevoegen.
Wilton brownie bakvorm met deksel – vierkant – 22,5 x 22,5cm
Deze vierkante bakvorm van Wilton is ideaal om heerlijke brownies of andere bakrecepten in te maken!
Fudge met rum en rozijnen
20
stuks25
minuten3
uren3
uren25
minutenEen simpel recept voor fudge met rum en rozijnen. Maak met twee ingrediënten een heerlijk basis voor fudge. Voeg hieraan je favoriete vullingen toe en laat het uitharden in de koelkast. Snijd de fudge in mooie blokjes.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
200 gram pure chocolade
1 snufje zout
200 milliliter gecondenseerde melk
6-8 volkoren digestive koekjes
4 eetlepels rozijnen
2-3 eetlepels rum naar smaak
BEREIDING
- Breng een steelpan met water aan de kook en zet hier een vuurvaste schaal op. Zorg dat het water de onderkant van de schaal niet raakt.
- Breek 200 gram pure chocolade in stukken en doe deze in de schaal. Laat het helemaal smelten. Roer het door met een spatel en voeg een snufje zout toe.
- Hak 6 tot 8 digestive koekjes en 4 eetlepels rozijnen in kleine stukjes en houd hiervan een beetje apart. Dit gebruik je straks als topping op de fudge.
- Voeg nu 200 milliliter gecondenseerde melk toe aan de gesmolten chocolade in de schaal en roer dit goed door elkaar met een spatel. Het mengsel zal nu een stuk dikker worden. Zet het vuur uit.
- Voeg de fijngehakte stukjes koek en rozijnen toe en meng alles goed door elkaar. Vervolgens voeg je 2 tot 3 eetlepels rum rum toe. Schep alles goed om.
- Bekleed een vierkante schaal of brownie bakvorm van ongeveer 20 x 20 centimeter met een stukje bakpapier. Verfrommel het bakpapier eerst, zo krijg je het makkelijker in de bakvorm. Schep de fudge over in de bakvorm en smeer het uit met een spatel of paletmes.
- Bestrooi als laatste de fudge met de rest van de koekkruimels en de rozijnen. Dek de bakvorm af en zet de fudge minimaal 3 uur in de koelkast om uit te laten harden. Als je de fudge wilt serveren, haal je deze uit de koelkast. Wacht een paar minuutjes en snijd de fudge in blokjes.
- Je kunt de fudge buiten de koelkast bewaren in een bakje of zelfs invriezen voor een later moment.