Eetspiratie » Bastogneparfait
Bastogneparfait

Bastogneparfait

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Bastogneparfait, het perfecte dessert om een etentje mee af te sluiten. Ik ben zelf niet zo van de toetjes, maar voor deze maak ik een uitzondering. Bastogne koeken waren vroeger mijn lievelings. Toen ik in een restaurant een keer bastogneparfait had geproefd, wist ik dat ik dit thuis ook moest maken.

Laat je niet afschrikken door de bereidingswijze, want het recept is in principe eigenlijk heel eenvoudig. Er komen een paar kooktechnieken bij kijken, zoals het splitsen van eieren, slagroom ‘lobbig’ kloppen en een sabayon maken. Een sabayon is een mengsel van eigeel en suiker dat je warm klopt boven een waterbad. Dus je hebt een pan met warm (net niet kokend) water en hierop plaats je een hittebestendige schaal. Hierin doe je het ei/suikermengsel en dit ga je in 10 tot 15 minuten kloppen tot het er een beetje uitziet als vanillevla. Dit is de basis van de parfait. Nadat het licht is afgekoeld, ga je het mixen tot er ‘pieken’ ontstaan. Daarna ga je alles door elkaar ‘vouwen’ met een spatel.

Kooktechieken voor het maken van een parfait:

  • Eieren splitsen: Tik voorzichtig een ei op de rand van de kom tot hij breekt. Houd de eidooier in één helft van de eierschaal en laat het eiwit in het kommetje lopen. Wissel de dooier een paar keer tussen de halve eierschalen, zodat het eiwit eruit kan lopen.
  • Slagroom lobbig kloppen: Klop de room 1–2 minuten met een handmixer tot hij dikker wordt en zachte pieken maakt. Pieken betekenen dat – als je de garde eruit haalt – er een klein puntje op de room blijft staan dat langzaam inzakt.
  • Sabayon maken: Zet een hittebestendige kom op een pan met warm (niet kokend) water. Klop eigeel en suiker 10–15 minuten tot het mengsel licht en romig is zoals vanillevla.
  • Ingrediënten vouwen: Gebruik een spatel om de sabayon en slagroom voorzichtig door elkaar te scheppen. Schep en draai, zodat het mengsel luchtig blijft.

Bastogneparfait recept

Voor het maken van een parfait heb je wel wat keukenhulpjes nodig. Je hebt meer keukengerei nodig dan er ingrediënten nodig zijn. Het handige is, is dat je dit recept makkelijk kunt voorbereiden. Je kunt het dus een dag van tevoren maken en invriezen. Daarom is het een ideaal dessert of nagerecht voor een etentje, diner of als afsluiter van een Kerstmenu. Je kunt het in een cakevorm of brownie bakvorm invriezen of in leuke kleine individuele glaasjes of potjes.


Pyrex Classic Beslagkom - hittebestendige schaal - 24 cm - 3 liter

Pyrex Classic Beslagkom – hittebestendige schaal – 24 cm – 3 liter

Pyrex Classic beslagkom – 24 cm, 3 liter. Hittebestendig tot 300°C en ideaal voor mixen, serveren en warme gerechten. Magnetron-, oven- en vaatwasserbestendig. Gemaakt van sterk borosilicaatglas voor duurzaam en hygiënisch gebruik.

Keukenbenodigdheden:

  • Pan
  • Hittebestendige schaal
  • Garde en een spatel
  • Handmixer
  • Kleine cakevorm of glazen potjes of glaasjes
  • Huishoudfolie

Haal de vorm of glaasjes een paar minuten voor het serveren uit de vriezer. Terwijl de bastogneparfait licht op kamertemperatuur komt, heb je even tijd om de toppings klaar te maken. Klop eventueel nog wat extra slagroom op en hak nog een paar koekjes fijn. Als je de parfait in een vorm hebt gemaakt, zet dan een groot bord op de cakevorm en draai deze om. De parfait komt er makkelijk uit doordat de vorm is bekleed met huishoudfolie. Heb je het in potjes gemaakt dan kun je deze direct serveren. Serveer de bastogneparfait met een toef slagroom en bestrooi royaal met de koekkruimels.

Mijn voorkeur gaat uit naar het maken van individuele potjes met een inhoud van ongeveer 120 tot 150 milliliter. Dit is een prima hoeveelheid voor een klein dessert en je kunt eventueel een bodem maken van koekkruimels. Je haalt het uit de vriezer en voegt de toppings toe en kunt het direct serveren. Geen gedoe met de parfait uit de vorm storten, snijden en smelten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bastogneparfait Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Bastogneparfait

Bastogneparfait

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.6 van 25 stemmen
Categorie: Dessert, NagerechtKeuken: InternationaalNiveau: Gemiddeld
Porties

6

porties
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Opstijven

3

uren 
Totale tijd

3

uren 

45

minuten

Met maar een paar ingrediënten maak je één van de lekkerste desserts, namelijk: bastogneparfait. Een heerlijk luchtig dessert met bastognekoeken en opgeklopte slagroom.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 8-10 bastognekoeken

  • 6 eidooiers (alleen het eigeel)

  • 100 gram suiker

  • 200 milliliter ongezoete slagroom (om zelf op te kloppen)

BEREIDING

  • Begin met het opkloppen van 200 milliliter ongezoete slagroom tot hij lobbig is. Het beste kun je dit doen met een handmixer. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 minuten. Zet de slagroom afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Splits vervolgens 6 eieren. Neem twee kommen, één ruime hittebestendige kom voor het eigeel en de andere voor het eiwit. Tik een ei op de rand van de kom en laat de dooier heen en weer glijden tussen de twee helften van de schaal, zodat het eiwit in een kom valt. Doe dit bij alle eieren. De eiwitten heb je niet nodig, maar kun je wel invriezen. Zet het eigeel apart.
  • Vermaal 8 bastognekoeken tot kruimels. Dit mag een mengsel zijn van fijne en grove stukjes door elkaar. Zet de kruimels apart. Leg alvast de handmixer klaar.
  • Zet een pan (waar een hittebestendige schaal op past) met minimaal 500 milliliter water op het vuur en warm dit langzaam op tot het net niet kookt. Zet de hittebestendige schaal met het eigeel op de pan en zorg dat het water de schaal niet raakt. Doe vervolgens 100 gram suiker in de schaal bij het eigeel en klop het mengsel rustig met een garde voor ongeveer 10 tot 15 minuten tot het een lobbige substantie is geworden die lijkt op vanillevla.
  • Haal vervolgens met een pannenlap de schaal van de pan, zet deze op een onderzetter en klop het mengsel met de handmixer luchtig tot er een ‘golvende textuur’ ontstaat. Laat het een minuutje of twee staan, zodat het een klein beetje af kan koelen.
  • Haal de opgeklopte slagroom uit de koelkast en meng met een spatel voorzichtig de koekkruimels erdoor.
  • Doe nu het slagroommengsel in de kom bij de sabayon en vouw het er met een spatel doorheen. Roer het niet door elkaar, maar spatel het er rustig door elkaar om het mengsel luchtig te houden.
  • Bekleed een kleine cakevorm (van ongeveer 15 x 7,5 cm) met huishoudfolie en stort het mengsel in de vorm. Strijk het dan glad met een spatel en dek het af met huishoudfolie. Of vul 6 glazen potjes met een laagje koekkruimels en schep verdeel de parfait over de potjes. Dek af met een stukje huishoudfolie. Zet het voor minimaal 3 uur in de vriezer.
  • Haal even voor het serveren uit de vriezer. Serveer er slagroom bij en garneer eventueel met extra koekkruimels van de 2 overgebleven koeken.

AANTEKENINGEN

  • Een leuke variant op deze parfait is de spekkoekparfait. Dit is een leuke afsluiter van bijvoorbeeld een rijsttafel. Kijk hier voor het recept.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!