De beste manier om verse munt te bewaren – vries het in! Dit had ik jaren eerder moeten doen, verse munt invriezen. Want het is dé ideale manier om het fris, groen en vers te houden. Geen verlept zwart zielig bosje meer in de koelkast, maar mooie stevige blaadjes die je kunt gebruiken in allerlei gerechten en drankjes. Op deze manier kun je het hele jaar genieten van dit heerlijke frisse kruid.
Ik postte onlangs een foto op mijn Instagram account van een potje met bevroren muntblaadjes. Na een kleine peiling in mijn story’s komt het erop neer dat veel mensen dus niet weten dat je verse munt kunt invriezen én hoe je dat het beste kunt doen. Voor mij genoeg reden om er een blog over te schrijven en uit te leggen hoe ik dit precies doe.

Verse munt invriezen – zo doe je dat
Koop een mooie grote bos verse munt, zodat je meteen een voorraadje kan aanleggen. Neem een schone glazen pot of vershoudbakje (freezer safe) met deksel en een paar vellen keukenpapier. Een glazen pot of bak kun je prima in de vriezer zetten. Als je dat liever niet doet dan is een plastic ‘Tupperware’ bakje ook een optie.
- Pluk de blaadjes van de takjes, doe ze in een zeefje en spoel ze heel goed af onder de kraan
- Leg een aantal vellen keukenpapier op tafel en verspreid hier alle muntblaadjes op, zorg dat ze elkaar niet raken zodat ze goed kunnen drogen
- Dep nu met een paar vellen keukenpapier de blaadjes grotendeels voorzichtig droog
- Dek ze vervolgens af met een paar droge vellen keukenpapier en laat ze afgedekt ongeveer 15 minuten liggen
- Als ze volledig droog zijn doe je ze over in de glazen pot, leg er een stukje bakpapier bovenop, sluit de deksel en zet de pot in de vriezer
- Haal er steeds de hoeveelheid blaadjes uit die je nodig hebt. Het is op deze manier tot 3 maanden houdbaar daarna neemt de kwaliteit af
Doe de pot niet te vol, zorg dat er aan de bovenkant nog een beetje ruimte is in verband met uitzetten. Gebruik potten of bakken die ‘freezer safe’ zijn om barsten te voorkomen. De muntblaadjes uit de vriezer zijn ideaal voor in de thee, smoothies, sapjes, dressings, soepen en sauzen. Ze zijn minder geschikt als garnering omdat ze na het ontdooien smaak en kleur verliezen. Ook is het blad ‘slapper’ na het ontdooien. Eventueel kun je ze net voor het serveren bevroren aan een couscous salade toevoegen bijvoorbeeld. De smaak en textuur zullen dan het meest optimaal zijn.
Wanneer is ingevroren munt niet meer goed?
- Als er vriesbrand op zit, zoals bijvoorbeeld ijskristallen en wit/grijze vlekjes.
- De kleur van de blaadjes is niet meer frisgroen, maar bruin/grijs.
- Er geen geur meer van de blaadjes afkomt.
- In de pot of in het bakje teveel condens zit.
Hierbij geldt – net zoals bij alle andere voedingsmiddelen – controleer altijd de geur, het uiterlijk en de smaak van het product of ingrediënt voordat je het eet.
