Blauwe en paarse ijsblokjes maken met butterfly pea tea, een leuk keukenexperiment! Sinds ik butterfly pea tea heb ontdekt, ben ik helemaal los gegaan met het bedenken van recepten. Met de thee – die je trekt van de gedroogde bloemetjes van de vlinderbloemplant – kun je gerechten en drankjes een blauwe of paarse/roze kleur geven. Een natuurlijke blauwe kleurstof die van je drankjes en gerechten echte eyecatchers maakt.
Butterfly pea tea, misschien heb je er weleens van gehoord. De vlindererwtbloem groeit in Aziatische landen en wordt daar veel gebruikt als thee, maar ook om gerechten een blauwe, paarse of roze kleur te geven. Het is een unieke plant met een intens blauwe kleur. Officieel is het geen thee, want er zitten geen theebladeren in. Ik schreef een uitgebreid artikel over de vlindererwtbloem of kittelbloem zoals de butterfly pea plant ook wel genoemd wordt. In dit artikel kun je lezen hoe je de thee-infusie maakt en hoe je deze kunt gebruiken in drankjes en gerechten.
Gekleurde ijsblokjes maken met natuurlijke kleurstof
Wat zo bijzonder is aan deze plant is dat als je thee getrokken hebt van de bloemetjes en je aan de blauwe infusie een zuur zoals citroensap of limoensap toevoegt de kleur verandert van blauw naar paars en soms roze. Doordat je een zuur toevoegt verandert de pH waarde van de bloemkleur. Dit zorgt voor voor een spectaculair kleurverloop in drankjes.
Van de thee kun je ook ijsblokjes maken. Het leek me een leuk idee om blauwe en paarse blokjes te maken die je daarna samen combineert in je drankje. Dit ziet er niet alleen spectaculair uit, het is ook lekker en uiteraard verkoelend. De smaak van de thee en dus ook de ijsblokjes is neutraal, dus je kunt het met allerlei drankjes combineren. Van limonade tot bubbeltjes water tot frisdrank of alcoholische drankjes.
Je kunt de ijsblokjes maken in een standaard ijsblokjesvorm of in van die speciale zelfsluitende zakjes die je vult met vloeistof waar je de blokjes zo uit kunt drukken. Ook gebruikte ik een siliconen ijsblokjesvorm waarin je 160 mini ijsblokjes kunt maken. Het enige waar je even op moet letten is dat de vloeistof af kan geven. Mijn lichte voorkeur gaat daarom uit om de ijsblokjes te maken in de zakjes in plaats van in een standaard ijsblokjesvorm. Hier kun je de vloeistof ook makkelijk met behulp van een klein trechtertje ingieten. Als je de ijsblokjes uit de vorm of het zakje drukt kun je het beste even handschoentjes aantrekken of ze proberen rechtstreeks in het glas te drukken zodat je vingers niet verkleuren. De verkleuring is overigens maar tijdelijk, je wast het er in principe weer af.
Hoe maak je twee verschillende kleuren ijsblokjes?
De ijsblokjes maken is heel eenvoudig. Je maakt de thee-infusie en laat deze afkoelen. Vervolgens doe je de helft ervan in een ijsblokjesvorm, dit zijn de blauwe ijsblokjes. Aan de andere helft van de thee voeg je een flinke kneep citroensap toe. De thee verkleurd direct van blauw naar paars. De paarse vloeistof doe je in een andere ijsblokjesvorm. Zet de blokjes minimaal 4 tot 5 uur in de vriezer.
Voor de mini ijsblokjes schenk je de thee-infusie in de siliconenvorm en sprenkel je er hier en daar een beetje citroensap overheen. Je krijgt dan een mix van gekleurde ijsblokjes.
